De luchthaven van Praag

Gepubliceerd op 22 april 2021 om 14:59

Informatief

De luchthaven van Praag is niet een van de bezienswaardigheden van Praag. Tenminste niet voor mij. Toch word ik altijd blij als ik uit het vliegtuig stap en door de gangen loop richting de uitgang. Dan begint mijn Praag-reis al echt. Voor sommigen begint dat op Schiphol, maar dat is voor mij te groot.

 

Waar Schiphol in drukke tijden een chaotische mierenhoop lijkt, is de Luchthaven van Praag Václav Havel (Letiště Václava Havla Praha) heerlijk overzichtelijk. Er zijn minder (overstap)vluchten, minder gates, minder toeristen en daardoor gaat hier alles sneller. Je bent eerder door de douane, je bent zo bij de gate of uitgang. Als je dan je bagage niet op hoeft te halen van de band, dan sta je zo buiten. 

Juni 2020 leek het er wel een spookplek, zo rustig was het er. Winkels dicht, enkele mensen aan het werk, maar verder uitgestorven. 

 

Aankomst bij Terminal 2

Vanuit Nederland en België kom je aan bij terminal 2 (dus op de terugweg ook uitstappen bij Terminal 2). Terminal 1 is voor reizen van en naar landen buiten Schengen.

Wanneer je alleen handbagage hebt, kun je meteen naar de aankomsthal. Dat is vijf tot tien minuten lopen. Meestal hoef je je paspoort niet te laten zien, maar in 2020 voor de eerste keer wel. 

Anders loop je naar de bagageband en heb je snel je koffer/tas. Let op: je kunt pinnen op de luchthaven, maar vrijwel overal kun je contactloos betalen of met pas betalen. De kans dat je opgelicht wordt door de pinautomaat is aanwezig (kies altijd voor conversie van je eigen bank en let op het bedrag dat je pint. Vaak geeft het het beginscherm bedragen weer van meer dan 400 euro en dat ga je op een gemiddelde citytrip Praag niet uitgeven. Wanneer je dan de conversie doet van de automaat, betaal je gerust 50 euro commissie)

Wanneer je de aankomsthal uitkomt, neem dan GEEN taxi, maar gewoon de bus naar je appartement/hotel (kost je ongeveer een euro: wel een kaartje kopen. Deze staat bij de bushalte en zijn tegenwoordig digitaal en ook contactloos te betalen). Ook voor taxi's geldt dat het vaak oplichters zijn en dat je gerust het 10-voudige betaalt voor je ritje (kost je zo 25 euro). Op Nederlandse websites worden er privé taxi's aangeboden. Deze zijn wel veilig en betrouwbaar, maar je betaalt daar ook gerust 25 euro. Je hoort het al, ik ben geen fan van taxi's.

En je zit zo in de stad met het openbaar vervoer.....voor het geld van 1 taxiritje kun je voor twee personen 3 dagen onbeperkt met de metro/bus/tram/kabelbaan. Tel uit je winst.

Vertrek

Nu ben ik iemand, die altijd ruim op tijd is, zeker als het aankomt op vliegen. Maar in Praag is het niet nodig om twee uur van te voren aanwezig te zijn. De securitycheck is zo gepiept (ook in drukke tijden) en de afstand naar de gate is prima te lopen. Heb je een koffer/tas in te checken, dan heb je iets meer tijd nodig.

Naar de gates lopen duurt 5 tot 10 minuten. Er zijn daar wel wat winkeltjes en barretjes, maar aanzienlijk minder dan op Schiphol. De prijzen liggen zoals op de meeste luchthavens erg hoog en zijn Praag onwaardig. 

Een lege luchthaven , juni 2020

En toch zat de vlucht naar Nederland vol, maar er was niemand

Weinig vliegtuigen in juni 2020

Lees ook mijn blog over Van de luchthaven naar je appartement

Of bekijk de pagina over Openbaar Vervoer

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.