Národní muzeum deel 1: schitterend van buiten, nog mooier van binnen

Gepubliceerd op 12 juli 2021 om 14:33

Het Nationaal Museum is de trots van Praag in mijn ogen. Dan doel ik op het hoofdgebouw, dat bovenaan het Wenceslasplein staat. De bouw ervan vond plaats van 1885 tot 1891. 

In feite is het Nationaal Museum als organisatie eerder opgericht, namelijk in 1818 en verhuisden de exposities steeds van paleis naar paleis. Vanaf 1891 had het Nationaal Museum een permanente "verblijfplaats". 

Wanneer je kijkt op de website van Národní Muzeum (onderaan de blog), dan zie je dat er op dit moment meerdere locaties zijn met ieder hun vaste of tijdelijke tentoonstellingen.

In deze blog beperk ik me tot het statige pareltje, dat door iedere toerist minimaal één keer op de foto wordt gezet.

De buitenkant

Wat direct opvalt wanneer je het Nationaal Museum ziet, is dat het gebouw erg opvalt. Dat klinkt logisch, maar dat is niet met ieder pareltje in Praag.

Zowel door de ligging op de kop van het Wenceslasplein, als het feit dat er niks vóór gebouwd is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de St. Vituskathedraal, die aan alle kanten omsingeld is door andere onderdelen van de Praagse Burcht.

Verder spatten de gouden versieringen en de koepels op iedere hoek van je camerascherm.  Het geheel wordt nog mooier met de entree waarboven het uitkijkgedeelte prijkt. Je kunt namelijk naar boven en dan wacht je een fantastisch uitzicht.

Het is geheel is afgemaakt met een schitterend versierde torenspits.

Het Nationaal Museum heeft de afgelopen jaren een behoorlijke opknapbeurt gehad en dat is te zien. Mijn eerste en tevens laatste keer dat ik binnen ben geweest, stamde uit 1996. In die tijd was het er grauw van buiten en grauw van binnen en waren de exposities erg knullig en rommelig neergezet. Geen Engelse uitleg bij wat je zag en er stond teveel. 

Van grauw is inmiddels geen sprake. Van buiten is het waanzinnig mooi, maar van binnen vielen mijn ogen eruit en was ik sprakeloos. Wat een pracht en praal.

Zondag 27 juni, 10 uur 's ochtends

Nu ik weer terug ben in Nederland en ik mijn twee weken Praag in gedachten terughaal, kan ik wel zeggen, dat het Nationaal Museum een van de hoogtepunten is geweest.

Veel musea waren gesloten door Covid. Het Nationaal Museum was gelukkig open. Met nog vijf andere bezoekers heb ik daar ruim een uur mijn ogen uitgekeken.

Nationaal Museum

De entree

Nationaal Museum koepel

Plafond en schilderingen

nationaal Museum

De mooiste ornamenten, schilderingen en architectuur

Het hoogtepunt

Let op: het volgende is mijn mening en geen feit.

Waar Tsjechen door de eeuwen heen meesters zijn in het neerzetten van architectonische wonderen, zoals de Praagse Burcht, de kerken, de torens en alle andere schitterende gebouwen.......zo jammerlijk vind ik de huidige Tsjechen als het aankomt op het het aankleden van een expositie.

Daarin zie je de pragmatische kant van de Tsjech. De expositie is er en daar is alles mee gezegd. Er wordt weinig tot geen spanning opgebouwd. Het wordt in een schitterende ruimte neergezet en dan is het verder aan de bezoeker welk verhaal hij ervan maakt. Weinig uitleg, behalve een bordje.

Zo was in een van de bijzalen een expositie van honderden waanzinnig mooie en bijzondere mineralen, die allemaal voorzien waren van een naambordje. Stuk voor stuk prachtig, echt waar. Maar geen uitleg over waar en hoe ze gevonden zijn, wat ze met de mineralen doen en waar het voor gebruikt wordt. En er waren zoveel mineralen, dat ik door die onnoemlijke hoeveelheid geen zin had om ze te bekijken. Zouden er twintig hebben gelegen, verspreid over de zelfde ruimte, dan had ik het waarschijnlijk bijzonder gevonden.

Soms is minder meer. Maar wie ben ik.......

Expositie mineralen Nationaal Museum

De expositie van mineralen

Terug naar mijn hoogtepunt........ voor mij was dat de mooiste zaal met een tijdelijke expositie van standbeelden en bustes van bekende Tsjechische componisten en politici. 

Deze zaal had ik vijftien minuten helemaal voor mezelf en op een gegeven moment hoorde ik in de verte Smetana's Vltava klinken. Dat is voor mij een van de mooiste klassieke stukken. Ik ben in het midden van de zaal gaan staan, mijn ogen dicht gedaan en heb stilletjes genoten. Kippenvel.

Niet te omschrijven, merk ik nu. Een stukje rouwverwerking ging door......... (mijn vader is begin 2020 overleden en dat is mede de reden van deze website).

Lees ook: Praag, Corona en mijn vader

 

Expositie bekende Tsjechen

Expositie van bekende Tsjechen

Bedrich Smetana

De buste van Bedrich Smetana

Koepel Nationaal Museum

De koepel van de zaal, schitterend

En verder......

Over het Nationaal Museum is veel meer te vertellen. In de loop van de tijd zullen er meer blogs volgen. Mocht je in de gelegenheid zijn om binnen te stappen: doe dat zeker, je zult er geen spijt van krijgen. Tickets zijn online en aan de deur te koop. Voor sommige exposities kun je alleen online een ticket kopen, dus houdt hun website in de gaten. Hierop staan alle exposities met bijbehorende locatie, variërend van klassieke archeologie tot volksgeloof en van sport tot gezichten van de oorlog.

nm.cz/en

Wil je een kijkje nemen hoe het er van binnen nog meer uit ziet?

Lees dan: Beelden zeggen meer dan woorden

 

Alvast veel plezier. O en heb jij dezelfde of een andere mening, laat dan gerust een reactie achter. 

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
5 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.