Als je dan toch in de buurt bent, gast- en bierblog

Gepubliceerd op 20 juni 2021 om 10:12

Dat Praag de mooiste stad van de wereld is, hoef ik lezers van dit blog niet te vertellen.  Er zijn genoeg redenen om van deze stad te houden. De geschiedenis, de architectuur, enzovoort enzovoort. Maar vooral ook: het bier.

Voor een bierliefhebber is deze stad de hemel op aarde. 

Ook deze stad verandert echter. Gelukkig wordt het er alleen nog maar beter op. Qua bier. Nog niet zo lang geleden had je de keuze tussen goed bier en goed bier. Van een paar grote brouwerijen. Nu heb je veel meer keuze. Keuze tussen goed bier, goed bier en nog meer goed bier. En vooral ook in veel meer verschillende variëteiten.

Nieuwe brouwerijtjes, pivovar(y) in het Tsjechisch

De afgelopen jaren zijn er tientallen nieuwe brouwerijtjes in Praag opgestart. Soms was er sprake van een eeuwenoude brouwerij die na de oorlog door de communisten is gesloten en die door liefhebbers weer nieuw leven is ingeblazen. Vaak zijn het nieuw opgezette brouwerijen. Stuk voor stuk zijn ze een bezoek waard.

Een aantal vind je in de binnenstad maar ook buiten het centrum is er een aantal pareltjes te vinden. Vaak in de buurt van een bezienswaardigheid.

Dus als je daar dan toch in de buurt bent:

dan kun je dat mooi combineren met een bezoek aan een mini-pivovar.

Pivovar Tips

Ik geef je een paar tips. Stuk voor stuk gelegenheden waar met liefde top-bier wordt getapt en waar je  vaak ook nog eens bovengemiddeld goed kunt eten.

Kijk onderaan de blog voor de locaties op google maps. En de laatste tip mag je als bierliefhebber zeker niet missen.

Waar vind je de Pilsner Urquell Master Bartender 2020, de beste biertapper van Tsjechië?

 

De foto's bij de pivovary ontbreken nog, maar daar gaat Verliefd op Praag wat aan doen.......ze staan op de to do list.

Update juni 2021: Tip 3 en Tip 5 zijn inmiddels bezocht

Tip 1 Osegg

Ga je naar Namesti Miru (hart van Vinohrady) ga dan even langs bij Osseg.

Een jaren 20 functionalistisch gebouw, streng minimalistisch, mooi bier, een prettig terras aan de voorzijde aan een rustige weg.

praha.ossegg.com/#next4

 

Tip 2 Vinohradsky Pivovar

Bezoek je de TV-toren in de wijk Žižkov en omgeving, als je daar dan toch in de buurt bent, dan is het een kleine wandeling naar de Vinohradsky Pivovar.

Mooie kelder, geen terras en veel bierkeuze (bij mijn weten).

vinohradskypivovar.cz/

Tip 3 U Bulovky

Nog wat verder buiten het centrum, vlakbij het monument voor operatie Anthrophoid en de nieuwe muurschildering, is U Bulovky eigenlijk niet te missen. 

Geen terras, maar wat een gastvrije bediening!

pivovarubulovky.cz/

 

Tip 4 Pivovar Basta

Als je bij Vysehrad bent, de hoge burcht ten zuiden van het centrum, maak dan een klein ommetje van 15 minuten. Ga onder de Nussle brug door (een ervaring op zich) en het brengt je naar Pivovar Basta.

Dit is een gezellig bruin-café-achtig buurtcafé. Het is alweer te lang geleden dat ik daar ben geweest. “Ik heb daar geen actuele herinnering meer aan” zou Mark zeggen. Wat op zich natuurlijk wel een compliment voor een café kan zijn. Voor een café wel. Gaat weer op de to do list, bedenk ik me nu.

ubansethu.cz/pivovar/

Tip 5 Brevnov klooster

Tramlijn 22 rijdt door de hele stad en brengt je naar het Brevnov klooster, gelegen in het westen van Praag. Het klooster en de serene tuin zijn een attractie op zich. Het op dit terrein gevestigde pivovar brevnov klasterni maakt het plaatje compleet. Halte Břevnovský klášter, 10 á 15 minuten voorbij de Praagse burcht.

Als je daar dan toch in de buurt bent...............

brevnovskypivovar.cz/

Tip 6 Pivovar Luziny

Een aanrader voor fotografie liefhebbers is het Czech photo center. Doen!

Hier zijn regelmatig verrassende tentoonstellingen te bekijken. Je kunt het vinden in het diepe zuidwesten van Praag nabij metrohalte Nove Butovice. Op het plein bij dit station staat een bizar kunstwerk van David Cerny. Op zich de rit naar dit plein al waard.

Als je dan toch al in de buurt bent: kun je in één moeite door twee haltes verder rijden naar metro halte Luziny.  Mooi winkelcentrum met veel kledingwinkels. En ja hoor, gelukkig ook een brouwerij,  pivovar Luziny. Alles deugt, de bediening, het bier en een mooi terras.

czechpressphoto.cz

pivovar-luziny.cz

 

Tip 7 Andelsky pivovar

Een wijk om sowieso op je lijstje te zetten is Smichov. Het ligt vlakbij metrostation Andel. In deze moderne wijk ligt de grote Staropramen brouwerij met bezoekerscentrum. Hier kun je een rondleiding krijgen met bierproeverij.

Verderop in de wijk vindt je restanten van de oude industrieën zoals van CDK-Tatra, de tramfabriek. Zo is de voorgevel van een Ringhoffer fabriek (het latere Ringhoffer-Tatra, het nog latere CDK-Tatra, beroemd van de tram) gebruikt als gevel voor wat nu een schoenenzaak is. De rest van het voormalige fabrieksterrein fungeert nu als winkelcentrum.

Als je van modeltreintjes houdt, dan moet je de Království Železnic bezoeken. Hier is een permanente modelspoorbaan van 600 m2, de grootste van Europa. Tevens zie je een mini Praag met een schaal van 1:1000. Leuk voor kinderen en volwassenen.

kralovstvi-zeleznic.cz

Om maar wat attracties te noemen.

En als je daar dan toch in de buurt bent: neem een biertje in de Andelsky pivovar. Ik val in herhaling. Goed bier en een goed terras. Dus het eten zal daar ook wel deugen.

andelskypivovar

 

Tip 8 Únětický pivovar

Ik kan zo 1-2-3 niets bedenken wat hier in de buurt nog meer te bekijken valt. Hoeft ook niet, het is de reis erheen, geen omweg, meer dan waard. Prachtige oude brouwerij, fantastisch gerestaureerd (in progress) met een mooi terras. Net boven Praag, makkelijk te bereiken met bus 355 vanaf Dejvicka. Midden op het Tsjechische platteland.

Dus als je dan toch even de rust van het platteland nodig hebt…  M'n broer en ik vinden dat daar eigenlijk de beste 10º en 12º bieren van Tsjechië wordt gebrouwen (en dus van wereld). Althans dat vonden we 2 jaar geleden. En niets is veranderlijker dan onze mening. Maar, het is een knap biertje, dat dat gaat veranderen.

Hetzelfde bier wordt getapt in Kasarna Karlin. Heeft niets te maken met dit schrijfsel. Maar dat is wel een prachtige plek om een middagje te luieren. Of loungen, chillen, of hoe dat niksen tegenwoordig ook mag heten.

unetickypivovar.cz

kasarnakarlin.cz/cs

Voor meer uitleg over een Tsjechische bier: Bier

 

Tip 9 De beste tapper van Tsjechië

Om de hoek van Kasarna Karlin zit Lokal Hamburk. Op 200 meter van elkaar (550 meter volgens maps, maar het voelt korter).

De tapmeester, Tomáš Krčmář, mag zich sinds 17 juli 2021, de Pilsner Urquell Master Bartender 2020 noemen (de finale van dit evenement was uitgesteld vanwege corona). Het beste bier van de wereld volgens sommigen en het beste bier van de wereld volgens velen, getapt door de beste tapper van Tsjechië. 

Wat een stad!

Lees hier het artikel (vertaling aanzetten)

liberecky.denik.cz/podnikani/pivo-vycepni-lokal-hamburk-plzen-20210617.html

En als je er dan toch bent…..

dan weet ik er nog wel eentje in de buurt. Zoek op google maps of mapy.cz maar naar “pivovar“. 

Veel plezier en na zdravi.

 

Groet Richard, ook verliefd op Praag!

 

Heb jij een aanvulling, stuur dan een reactie/berichtje naar Verliefd op Praag.

Op de kaart vind je de locaties van de bovengenoemnde brouwerijtjes.

Verliefd op Praag en op bier

Rating: 5 sterren
4 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.