Wandeling van Letna naar de Botanische Tuinen

Gepubliceerd op 21 juli 2021 om 17:31

Wanneer je de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van Praag hebt gezien, maak dan een uitstapje naar het noorden. Deze wandeling begint onderaan het Letna park en neemt je verder mee langs Stromovka, het Troja-kasteel en eindigt in de Botanische Tuinen.

Daarna kan je nog gaan voor een bonus..........de wandeling is ongeveer 5 km. Gezien het heuvelachtige terrein duurt het wat langer dan je bent gewend in Nederland. Reken op 90 minuten, wanneer je onderweg niet of nauwelijks stopt. Foto's maken, drankje doen en genieten van alle uitzichten geeft geen garantie op deze eindtijd.

Heel veel plezier, Verliefd op Praag heeft deze wandeling graag voor je gemaakt.

Houd je net als ik niet zo van lezen van lange teksten.........de route van de wandeling staat onderin de blog op google maps. Dan kan je meteen beginnen.

Hier stap je uit de tram...., foto VOP

Letna-park, een goede en steile warming-up

De wandeling begint aan de voet van het Letna-park. Om daar te komen pak je tram 15 of 17 en je stapt uit bij de halte Čechův most (de brug over de Moldau). Je ziet dan als het goed is de Metronoom al hoog boven het park uit. Het eerste gedeelte van het park is lekker steil en je hebt meteen het gevoel dat je in een ander stukje Praag bent beland. Weinig toeristen zullen dit park bezoeken, omdat het uit de route ligt.

Eenmaal boven aangekomen heb je je eerste twee bezienswaardigheden op deze wandeling te pakken. Het panorama uitzicht dat je hier hebt is het waard om 15 minuutjes van te genieten. Als het goed is heb je de metronoom gevonden en kun je kijken of je het eens bent met het feit, dat ik de locatie in mijn top 10 Lelijke plekjes heb gezet.

Uitzicht vanaf Letna park, foto VOP

Metronoom, foto VOP

Skate park, foto VOP

Als je klaar bent met het nemen van een selfie, groepsfoto of gezinsfoto, loop dan door naar het noorden over de schitterende betonnen/stenen skatebaan, versierd met mooie graffiti.  Een beetje sarcasme op zijn tijd kan geen kwaad. Overigens ben ik hier nog geen skater of boarder tegengekomen, maar het schijnt er soms mee vol te staan.

Wanneer je het skate-park achter je hebt gelaten kom je in het vlakke gedeelte van het park en heb je weer een schitterend uitzicht, deze keer op de Praagse Burcht en de Petrin heuvel. En het wordt nog mooier.

Uitzicht op de Praagse Burcht vanaf het platte gedeelte van het Letna park, foto VOP

In dit gedeelte van het park kom je skeelers en hardlopers tegen op de verharde paden. Het voetbalstadion van Sparta Praag zie je aan de overkant liggen, maar die slaan we over. Houd rechts aan en steek de drukke M. Horákové-straat over en neem dan de weg naar links, Čechova. Deze weg loopt door naar het volgende mooie park, Stromovka. 

Stromovka, de Engelse landschapstuin

Wat meteen opvalt, wanneer je door Stromovka loopt, is dat het een stukje landschapskunst is. Je ziet dat er tuinarchitectuur aan te pas is gekomen. Heel anders dan het Letna-park. Onze wandeling loopt min of meer rechtdoor het park, maar je kunt ook een klein uurtje in het park blijven. 

Als je aan het begin van de 13e eeuw door Stromovka zou lopen, zou je alleen ondoordringbare bossen, veel modder en wetlands tegenkomen . Het was echter een populaire jachtplaats voor Přemysl Otakar II, die hier in 1268 het Royal Field stichtte. Later werd Stromovka drooggelegd (en opnieuw geïrrigeerd met water uit de Moldau) tot zijn huidige vorm - een 95 hectare groot park met verschillende vijvers, een vlak deel vol groene grasvelden en exotische bomen en beboste noordelijke hellingen met prachtige uitzichten.

Šlechtova restaurace in Stromovka

Schitterende landschapspark Stromovka

De Tsjechen komen hier voor ontspanning

Weinig mensen weten dat er een tunnel is (ik ook niet, maar dit lees ik achteraf, zo eerlijk moet ik wel zijn) van meer dan een kilometer lang en 45 meter diep, die leidt van de Moldau naar de vijvers in het park. De tunnel werd in eind 16e eeuw aangelegd door mijnwerkers uit Kutná Hora. Momenteel is de tunnel voor publiek gesloten. Je kunt een kijkje nemen in het galeriehuis van Rudolf, waar de wandeling langskomt. 

De nieuwe Troja-voetgangersbrug

Hoe je ook door het park loopt, zorg ervoor dat je uiteindelijk uitkomt bij Nový most na Císařský ostrov, dat is een kleine brug over een zijkanaal van de Moldau. Nog een klein stukje doorlopen en je komt bij de Troja-voetgangersbrug. Deze nieuwe brug uit 2020 is de vervanger van de ingestorte brug (2017), trekt veel bekijks en wordt door wandelaars, hardlopers en fietsers gebruikt.

Troja voetgangersbrug

Troja-kasteel en tuinen

Je ziet vanaf deze brug de Botanische Tuinen al liggen, maar dat is de laatste stop op deze wandeling.

Eerst gaan we naar het Troja-kasteel, eerder een villa dat rond 1690 is gebouwd in barokstijl. Het is geïnspireerd op de Romeinse villa's, die Václav Vojtěch (graaf van Šternberk) op zijn lange reis zag. Dat zie je aan alles, de fonteinen, de beelden en de tuinen hadden in de voorsteden van Rome niet misstaan.

Na een aantal keren van eigenaar te zijn verwisseld, is het door de laatste eigenaar Alois Svoboda geschonken aan De Galerij van de hoofdstad Praag, een Tsjechische culturele galerie, educatieve en museale instelling.

Het Troja kasteel, foto VOP

Het Troja kasteel, foto VOP

Tuinen bij Troja kasteel, foto VOP

Een bezoek aan de tuinen en een blik op het gebouw alleen al maken dit de wandeling waard. Het was in juni 2021 helaas niet toegankelijk voor publiek behalve een expositie aan de zijkant. Die heb ik overgeslagen.

Kijk voor de openingstijden en voor tickets op:

ghmp.cz/budovy/zamek-troja/

De binnenkant van het kasteel blijft op mijn to do list staan. Wil je alvast een voorproefje, kijk dan voor een virtuele tour op:

https://www.virtualtravel.cz/praha/troja/zamek-troja-trojsky-zamek/hlavni-sal

Botanische Tuinen

Als laatste op deze wandeling neem ik je mee naar de Botanische Tuinen. In tegenstelling tot de openbare parken in Praag, heb je een kaartje nodig en dat is de moeite waard. Al is het maar voor het uitzicht op het Troja-kasteel, de Troja-tuinen en de rest van Praag.

Je kunt een kaartje kopen met of zonder toegang voor de tropische binnentuin Fata Morgana. Dat was mij niet duidelijk toen ik mijn duurdere kaartje kocht.

Uitzicht op het Troja kasteel en het Strahov stadion in de verte, foto VOP

In juni 2021 waren niet alle doorgangen van de tuin open. De Fata Morgana heb ik overgeslagen, want daar stond een rij van 40 mensen. Ben niet zo van de rijen en de grote groepen.

Eenmaal in de Botanische tuinen heb je de ruimte en kun je genieten van mooi opgezette tuinen. De Japanse tuin met bonsai boompjes, de prairie-tuin met rotsplanten en -bloemen, bijna iedere soort tuin komt aan bod. In de tuin zijn genoeg mogelijkheden om te picknicken of om wat te kopen. Houd ook hier rekening met steile paden.

Meer info op: botanicka.cz/en

Japanse tuin, foto VOP

Prairie-tuin, foto VOP

Waterplanten, foto VOP

Bonus: loop door naar het pondje van Podhori

De wandeling zit er op.

Tenminste, mijn geschrijf over de wandeling, want jij staat nu nog bij de uitgang van de Botanische Tuinen. Je kunt bij de dierentuin van Praag de bus terug nemen of net als ik een wandeling maken naar het pontje van Podhoří naar V Podbabě (kaartje voor OV nodig). 

Als je dan de Moldau over bent en naar links loopt, zit er op 200 meter een leuk tentje voor een biertje of wat anders, Útulna heet dat (zie kaartje onderaan de blog). Op google omschreven als een snackbar, maar het was meer een gezellige biertuin. En tentje is ook niet het juiste woord, want er werd getapt vanuit een caravan.

Hoe je daarna weer terugkomt in het centrum, bij je hotel of appartement dat laat ik aan jezelf over. Er is een bushalte aan de overkant van Útulna. Uitstappen bij Nádraží Podbaba en daar kan je verder met tram 18 richting Staroměstská. Dan sta je zo weer tussen de mooie gebouwen.

Ik ben lopend teruggegaan, maar ik kan me voorstellen dat dat na deze wandeling te ver is.

Pontje van Podhori naar V Podbabě, foto's van VOP

Útulna, gezellige biertuin met verkoop vanuit een caravan.

Heel veel plezier. Dit was voor mij een van de mooiste wandelingen in de rust van Praag. Hopelijk ervaar je dit ook. 

Altijd leuk om een reactie te krijgen van iemand die deze wandeling heeft gemaakt, al is het er maar eentje. Mocht je nog tips hebben voor onderweg, laat ook dan hieronder een reactie achter.

Lees meer over: Parken in Praag

Verliefd op Praag en natuur

Rating: 5 sterren
4 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Richard
3 jaar geleden

Mooie wandeling! De botanische tuinen ga ik ook zeker de volgende keer bezoeken. Ik ga het iets anders doen. Ik ga met de boot ( de dierentuin boot ) die dagelijks vertrekt bij het dansende huis. uitstappen, vlakbij de dierentuin, en dus bij Troja en de botanische tuinen ( https://www.praguesteamboats.com/cruise-to-the-zoo ) . En zeker terug via Utulna. Dat ziet er erg gemoedelijk uit.