• Je Stedentrip Praag begint hier
  • Verliefd op Praag neemt je mee
  • Dè blog over Praag
  • Eerlijke tips
  • De liefde spat er vanaf
Home » Top 10 » Lelijke plekjes

Lelijke plekjes in Praag

Wanneer je verliefd bent, dan ontgaan je de minpuntjes of je wilt ze niet zien. Alles lijkt mooi en je leeft op een roze wolk, totdat........je een tijdje een relatie hebt en merkt dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Wanneer het overgaat in liefde, dan heb je een plekje gegeven voor die kritieke puntjes.

Dit geldt in het algemeen voor menselijke relaties, maar in het geval van Verliefd zijn op Praag ook voor een stad. De eerste keer vond ik alles mooi en zijn de lelijke plekjes van de stad mij niet opgevallen. 

Het is een geheel subjectieve lijst

Inmiddels heb ik een top 10 lelijke plekjes in Praag samengesteld. Zoals met iedere top 10, zullen er mensen zijn die het niet met mee eens zijn. Dat mag! Heb jij een nog lelijkere plek met het criterium is dat het redelijk in (de buurt van het) centrum moet liggen, laat dan een reactie achter onderaan de pagina.

Sommige plekken zijn zo lelijk dat ze weer mooi worden. Ze zijn ook nodig om het contrast weer te geven met de schitterende gebouwen van de binnenstad.

Wat maakt in mijn ogen een gebouw of plek lelijk:

  • overdadig gebruik van glas, metaal, beton
  • vormloze blokken rechthoek of vierkant
  • misplaatste gebouwen: een modern gebouw tussen Middeleeuwse pareltjes!
  • gebruik van teveel moderne belichting zoals TL en/of neon, 
  • plekken met teveel 13 in een dozijn shops, zoals souvenirshops met pinautomaten, maar ook rolluiken....

De lelijkste plekjes van Praag zijn op de kaart te herkennen aan het zwarte kruisje.

 

Pasdage Praag

Om bij mijn favoriete plek van Praag te komen, moet je er regelmatig doorheen.

DE PASSAGE

Wanneer je de Karelsbrug over bent gelopen richting het Oude Stadsplein en je wilt rechtsaf om romantisch langs de Moldau te wandelen, heb je twee keuzes. Je kunt over een stoepje van 30 cm met langsrazend verkeer lopen..... of je neemt een teug adem en sprint door de lelijkste passage van Praag.

Je hebt de Middeleeuwen net achter je gelaten en opeens begeef je je in een slechte variant van Las Vegas.

Alles nep....inclusief Ice Bar, souvenirshops, drankjes voor 4 euro, rolluiken en TL-verlichting.

Te lelijk. Zo lelijk dat het niet omschreven staat op google maps.

Televisietoren Zizkov Praag

De televisietoren van Praag zie je al van grote afstand en is ooit uitgeroepen tot het tweede lelijkste gebouw ter wereld. Er is dus nog iets lelijker. Hoe dan?

Sinds de komst van de baby's van kunstenaars David Černý, is de toren een attractie geworden.

Televisietroen Zizkov Praag

Het uitzicht vanuit de toren is  spectaculair en je kunt er overnachten in het one room hotel. Moet je wel een zak geld meenemen (€580,- per nacht), maar dan heb je wel wat!

Dancing House Praag

Een van de toeristische attracties van Praag is the Dancing House, gebaseerd op Ginger Rogers en Fred Astaire. Klinkt ontzettend cool.

De meningen zijn erg verdeeld. Persoonlijk wordt ik eerder misselijk van het kijken naar de vormen, dan dat ik een Wow gevoel krijg.

Totaal misplaatst in de omgeving! Waarschijnlijk zou dit erg mooi staan in New York of in Praag 11.

Het leuke van lelijke gebouwen is dat je er, eenmaal binnen, niet veel van merkt en je ook hier kunt genieten van een prima uitzicht.

Nationaal Monument Praag

Het standbeeld van Jan Žižka prijkt als een vlag op een modderschuit boven de Vitkov heuvel uit. Het blok beton erachter inclusief de betonnen omgeving, maken het er kil en troosteloos!

Het is het nationaal monument van Praag en herbergt het graf van de onbekende soldaat en het Klement Gottwald mausoleum (de eerste leider van het communistsiche Tsjecho-Slowakije van 1948-1953).

Zelfs als de zon schijnt is een mooie foto maken hier een opgave. Als echte toerist moet je hier echter wel een keer geweest zijn.

Je wordt namelijk getrakteerd op een mooi uitzicht.

Church Praag
Church Praag

Wat kun je hier over zeggen? Smaken verschillen, maar hoe kun je zo'n gedrocht in zo'n mooie stad neerzetten? Van de voorkant lijkt het nog enigszins het aanzien waard, maar van de zijkant? Zeg het maar........en dan op enige afstand ook nog de televisietoren. 

Wenceslasplein Praag Bata

Op het Wenceslasplein staan waanzinnig mooie gebouwen, afgewisseld met glazen gebouwen, zoals dit gebouw waar Bata (Tsjechisch) in gehuisvest is. Ook het pand van C&A behoort tot de lelijkste op het Wenceslasplein. Draai je even om en je kunt het zien.

Wanneer je van glas houdt, zullen deze gebouwen je zeker wel aanspreken.

Dit is een lastige.

De metronoom zelf en de plek waar je staat is echt te lelijk voor woorden. Graffiti overal op gekliederd zonder enige artistieke waarde.

Metronoom Praag

Maar als je daar staat met de metronoom in je rug, is het uitzicht een van de mooiste van Praag.

Uitzicht Praag vanaf Letna Park

Tot 1962 heeft hier een standbeeld voor Stalin gestaan. Dat is destijds van zijn sokkel gehaald en pas in 1991 vervangen door de metronoom. "In time, all things pass" (ook het communisme) is de mooie achterliggende gedachte bij het monument.  

Lennon wall

Met de Lennon Wall in de Top 10 begeef ik me op glad ijs. Het verhaal achter de Lennon Wall vind ik prachtig.

De muur kreeg haar eerste versiering na de moord op John Lennon. Een onbekende artiest schilderde een portret van de zanger en plaatste daarbij ook een aantal songteksten. Nadat het was weggehaald door de overheid, stond de volgende dag er alweer een nieuwe. Het is nu een plek geworden waar iedereen zijn vrijheid van mening kan uiten door iets op de muur te schrijven.

Alleen het geklieder en gekladder rond het mooi getekende /geschilderde hoofd van John Lennon, vind ik zo lelijk, dat ik de hele muur graag ontloop.

Het is een leuke plek voor selfies en Instagram. 

Zoals in veel (hoofd)steden wordt een stad ontsierd door moderne winkels/junk food restaurants/thaise massage/graffiti, etc in en op mooie panden.

Thaise massage

Op het Oude Stadsplein zit onder een van de mooiste gevels een Thaise massage salon, met neonletters......Maar ja, ook Starbucks, McDonalds, souvenirshops, exchange offices en atm's maken van een gebouw direct een gedeeltelijke bouwval.

Souvenirshop Praag
Shopping mall Andel Praag

Het glas, de letters op het glas, de winkels, het moderne spat er vanaf en dat vind ik erg jammer in het oude Praag. Natuurlijk is het fijn om een winkelcentrum of shopping-mall in het centrum te hebben, maar waarom zo lelijk?

De wijk Andel is een modernere wijk dan het centrum zelf, maar het is niet de meest authentieke wijk om doorheen te lopen, omdat je de meeste winkels in iedere andere stad ook tegenkomt. Zo zijn de ING, de Zara, de H&M, de Mc Donalds hier vertegenwoordigd. Daarvoor hoef je dus niet naar Praag.

De zwarte kruisjes zijn de lelijke plekken volgens Verliefd op Praag.

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.