Nieuws, ontwikkelingen en veranderingen Praag 2022

Gepubliceerd op 7 juni 2022 om 14:57

Praag heeft in de eerste maanden van 2022 2,8 miljoen toeristen aangetrokken. Tien keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, toen er door corona weinig reismogelijkheden waren. De stad doet er alles aan om er fris uit te zien en de historische waarde van de stad te behouden. Daarbij probeert de stad zo veel mogelijk rekening te houden met de behoeften van lokale bewoners en de vele toeristen. In dit blog vijf voorbeelden van de laatste ontwikkelingen in Praag. 

1. Smetanovo nábřezi - Smetana Kade

De Smetana kade loopt langs de Moldau en biedt een schitterend uitzicht over de stad. Wandel hier zeker een keer in de richting van de Karelsbrug of de andere kant op naar de Legioenbrug en het Nationaal Theater. Als je aan mij vraagt om je mee te nemen naar mijn mooiste plekje in Praag, dan neem ik je mee naar deze kade met onderstaand uitzicht op de Karelsbrug en de Praagse Burcht. 

Het uitzicht vanaf het mooiste plekje in Praag volgens Jeroen van VOP

De afgelopen maanden is er hard gewerkt om schuin aan de overkant van dat mooiste plekje de trottoirs te vernieuwen. De op sommige plekken verbrede trottoirs zijn opnieuw ingelegd met kasseien met behoud van de schitterende mozaïeken en zorgen voor meer ruimte voor voetgangers. 

Nu zijn beide kanten van de weg aangenaam om te wandelen.

2. De fontein op het Wenceslasplein

Op het onderste gedeelte van het Wenceslasplein is een nieuwe fontein geplaatst. Mensen kunnen afkoelen in de hitte door de waterstralen die van onderuit de lucht in schieten. Het geeft het plein een sfeervol aanzicht, zeker als tegen het vallen de duisternis de lampjes het water belichten.

Het water is niet drinkbaar, maar verder onschadelijk voor de gezondheid. Het waterelement is gemaakt als onderdeel van de reconstructie van de grootste boulevard van Praag afgelopen oktober en werd vanwege het weer pas medio mei van dit jaar in gebruik genomen.

Heerlijk voor in de warme zomermaanden.

Fontein op het Wenceslasplein, Foto: Deník / Radek Cihla

3. Praag wil Disney-taferelen en kitsch uit de stad weren, maar slaagt mondjesmaat

Al jaren probeert de gemeente Praag het straatbeeld in het centrum historisch te houden, door kitscherige vormen van entertainment op straat te weren. Zo zijn de metershoge pandaberen, waarmee je op de foto kon gaan al een tijd verdwenen van het Oude Stadsplein.

Dit zijn mooie ontwikkelingen voor een stad, die dit soort kitsch niet nodig heeft.

Er liggen nog meer plannen:

  • Praag zal riksja's (bij diverse Thaise massagesalons) die illegaal worden gebruikt voor reclame uit het centrum verwijderen
  • De rondritjes met paard en koets lijken aan hun laatste jaar bezig

Helaas heeft de stad geen invloed op wat er in winkels wordt aangeboden en in de etalage ligt. Zo is er na corona een aantal kitscherige winkels geopend, zoals de gok- en gamehal op Male Namesti. Een doorn in het oog voor de stad en de cultuurliefhebber.

Op Male namesti zie je helaas een gok- en gamehal, in het rechter gebouw op de foto

4. Praag koopt de modernste projectietechnologie ter wereld voor het planetarium

Het planetarium van Praag ligt in een schitterend park, Stromovka, ten noorden van het centrum. Dit Engelse landschapspark is al de moeite waard om te bezoeken en na 2023 zal het planetarium ook voor toeristen aantrekkelijk worden.

"Het Praagse Planetarium heeft een van de grootste koepels ter wereld, maar loopt technologisch achter en binnenkort zal de bestaande technologie volledig achterhaald zijn. Door over te stappen op moderne LED-Dome-technologie, behoren we tot de wereldtop, zoals Dubai of Osaka, waar in vergelijking met Praag een koepel van een meter kleiner is. Het is een goede investering in de opleiding van kleine en grote inwoners van Praag", zegt Pavel Vyhnánek, loco-burgemeester van Praag. van Praag voor financiën en begroting.

"Het Praagse Planetarium gaat niet langer alleen over de ruimte. Hier vinden concerten en theatervoorstellingen plaats, die een unieke sfeer hebben dankzij vertoningen op een van de grootste koepels ter wereld. Met het nieuwe projectiesysteem gaan we kinderen en volwassenen een nog betere kijkervaring bieden. Tegelijkertijd zal dit Praag aantrekkelijker maken voor toeristen die op zoek zijn naar dit soort culturele en educatieve ervaring ", beschrijft Hana Třeštíková, de wethouder van de hoofdstad. van Praag voor cultuur en toerisme.

Bij de start van de werkzaamheden eind 2022 is er een realistisch vooruitzicht om het Praagse Planetarium in de tweede helft van 2023 te heropenen. Tijdens de sluitingsperiode kan het Planetarium diensten verlenen via zijn mobiele planetarium.

Bron: praha.eu 

5. Burgemeester van Praag wil Boheemse kroonjuwelen openbaar maken

De Sint-Vituskathedraal in de Praagse Burcht, de voormalige zetel van de Tsjechische koningen, bevat een kostbare schat: de Boheemse kroonjuwelen die werden gebruikt bij de kroningen van de monarchen van het land.

De kroonjuwelen, waaronder een kroon, bol en scepter, worden bewaard in een gewelf in de Sint-Vituskathedraal. De kamer heeft zeven sluizen en zeven belangrijke Tsjechische figuren, waaronder president Miloš Zeman, hebben de sleutels.

Vier jaar lang is deze staatsschat voor het publiek verborgen gehouden. En dat is jammer. Als een van de zeven sleutelfiguren stel ik daarom het tentoonstellen van juwelen voor. Onze protocolafdeling probeert al een mogelijke ontmoeting met het kasteel te regelen', zei de burgemeester van Praag, Zdeněk Hřib .

De kroonjuwelen werden oorspronkelijk bewaard in het kasteel van Karlštejn. Sinds 1791 worden ze bewaard in de Sint-Vituskathedraal van de Praagse Burcht.

De kroon werd gemaakt voor de kroning van Karel IV in 1347 en is de op drie na oudste van Europa.

Verliefd op Praag heeft ze nog nooit gezien, dus... 

De kroon

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.