Kerstsfeer proeven, twaalfde keer naar Praag

Gepubliceerd op 11 december 2021 om 08:37

De decembermaand wordt overeind wordt gehouden door de feestdagen. Anders zou de depressie snel toeslaan. Het is laat licht en vroeg donker, dus hoe leuk is het om extra sfeer in huis te halen met een kerstboom en de nog belangrijkere verlichting. Het kan bij ons thuis niet vroeg genoeg kerst zijn en vóór Sinterklaas staat de boom in vol ornaat te schitteren. Met een beetje mazzel halen we met deze boom de tweede week van januari. 

Het aantal kerstfoto's uit Praag op facebook en instagram neemt zienderogen toe, net als mijn behoefte om erheen te gaan. De Kerstboom op het Oude Stadsplein, de kraampjes op Namesti Miru en de sfeerverlichting door de stad, alles wordt uit de kast gehaald om ook dit jaar de stad om te toveren in een sprookjesdecor.

Het kriebelt. Praag is het hele jaar door fantastisch, maar Praag in december is het summum qua gezelligheid, romantiek en voor de hobbyfotograaf in mij.

Ik heb het alleen nog niet in het echt meegemaakt. 

Kerst 2021, foto van Milan Bachan Bahy

Kerstmarkten minimaal

Al snel volgt het slechte nieuws, dat door de verslechterde corona-toestand, de kerstmarkten vanaf 26 november vanaf 18.00 uur verboden zijn. Dan begint normaal de gezelligheid pas. De teleurstelling is van alle commentaren op facebook af te lezen.

Festiviteiten worden afgelast, live muziek schijnt niet te mogen, sommige kraampjes gaan wel open, sommige niet. Wat er wel mogelijk is wordt mij op de Tsjechische websites niet helemaal duidelijk.

In Nederland zijn de maatregelen strenger dan in Tsjechië, waar restaurants en kroegen tot 22.00 uur open mogen blijven. De saaiheid slaat bij mij weer toe. Tel daarbij op, dat zowel mijn jongens als mijn vrouw niet mogen sporten na 17.00 uur in clubverband en je kunt nagaan wat dat doet met de energie in huis. Ik moet er uit.

Kan ik nog voor de feestdagen naar Praag?

Yep. Zaterdag de 18e heen en dinsdag de 22e weer terug. Erg kort voor mijn doen, maar genoeg om de kerstsfeer te proeven.

Vlucht was zo geboekt, evenals het hotel. Deze keer in Karlin, een wijkje waar ik nog niet eerder heb geslapen. Omdat ik maar drie dagen ga, heb ik mijn appartement geannuleerd en ga ik deze keer voor een kamer met ontbijt. Geen koelkast, keukentje en loungebank tot mijn beschikking, het zal mij benieuwen.

Wat staat er deze keer op mijn korte to do list?

  • de kerstmarkten langs en op de foto zetten
  • avondwandeling langs de Moldau, Wenceslasplein, Oude Stadsplein
  • mijn nieuwe statief uitproberen voor betere nachtfoto's vanaf Petrin en de Moldau
  • om 6 uur 's ochtends op de Karelsbrug staan voor een fotoshoot
  • museum van het Communisme bezoeken
  • Mala Strana Brugtoren bezoeken
  • wandelen, wandelen en nog eens wandelen
  • verder houd ik het rustig qua planning

Nog een weekje voorpret en dan mag ik weer. De foto's van Praag in kerstsfeer volgen.

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Richard
2 jaar geleden

Heel veel plezier! Ik ben jaloers. Karlin is mooie wijk. Je slaapt dus vlakbij het cafe waar de winnaar van de tapwedstrijd 2020/21 tapt. En
Pivnice Karlin ( pivnicekarlin.cz ). Mijn persoonlijke favoriet.