Dertiende keer Praag, geen ongeluksgetal

Gepubliceerd op 7 februari 2022 om 13:56

De foto's van de decembertrip heb ik net benoemd en gelokaliseerd. Enkele blogs staan in concept-versie klaar en wachten op extra informatie, voordat ik ze kan publiceren. De weken zijn voorbij gevlogen en er staat alweer een nieuwe Praag-reis voor de deur. Als ik me niet vergis heb ik deze vorig jaar maart of april geboekt. Mijn voucher moest op.

Tot een paar weken geleden heb ik gedacht om de trip van februari aanstaande om te boeken naar een latere datum. Februari staat niet bekend als warme en zonnige maand. De kans op grauw, nat, koud weer is aanzienlijk.

Slecht weer bestaat niet

De afgelopen twee jaar ben ik veel buiten geweest. Veel lange wandelingen gemaakt en mijn personal training is door de corona-maatregelen ook vaak verplaatst van binnen naar buiten. Dat heeft me kennis laten maken met een Zweedse gezegde: 

'Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder', wat zoals betekent als 'Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding'.

Slechte kleding weerhield mij er voorheen van om naar buiten gaan bij nat of koud weer. Nu niet meer. Ik heb zelfs waterdichte wandelschoenen, die er niet uitzien als wandelschoenen. Het oog wil ook wat.

Het moeilijkste is om warme handschoenen te vinden, waar je mee kunt fotograferen. Een warme handschoen is vaak dik. Probeer maar eens met dikke worstenvingers de knopjes te bedienen van je camera. Niet te doen. Ook die zijn in the pocket.

Praag in februari wordt dus prima. Wie kan me wat...

Het wordt nog leuker, want door een spontane actie gaat mijn zus voor de tweede keer een paar dagen mee naar Praag. Dat wordt gezellig bijkletsen.

Dertiende keer Praag

Waarom houd ik het aantal keer Praag bij? Ik ben dol op getallen, statistieken, lijstjes en vergelijkingen. Muzieklijstjes, sportlijstjes, lijstjes van grootste landen ter wereld, kleinste, etc. Een lijstje is overzichtelijk, duidelijk, lees lekker weg en geeft mij vaak meer informatie dan een lang stuk tekst. Het verbaast mij dat mijn blogs gelezen worden, want sommige teksten zijn slaapverwekkend en veel te lang.

OK, de dertiende keer naar Praag.

Hoe leuk zou het zijn als dit ongeluksgetal voor velen mij ongeluk zou brengen in de vorm van uitzonderlijk bizarre weersomstandigheden.

Wat heb ik nog nooit meegemaakt in Praag:

  • sneeuw en sneeuwstormen
  • non-stop regen
  • onweer
  • twintig graden onder nul, tien mag ook

Hoe leuk zou het zijn, als ik de dertiende keer gewoon ga voor ongeluk!

Of wordt het dan geluk, wanneer ik deze weersomstandigheden aantref? 

Naast de onvoorspelbaarheid van het weer is er de onvoorspelbaarheid van mijn to do list. Ik ben dol op lijstjes maken, maar wijk daar net zo gemakkelijk van af, als het niet in mijn dagelijkse planning past. Staat er een rij bij een bezienswaardigheid, dan sla ik het over. Zonde van mijn tijd. In december zou ik naar het museum van Communisme gaan en de Mala Strana Brugtoren bezoeken, maar daar is het niet van gekomen. De wetenschap dat ik toch steeds terugkom, maakt dat ik nooit spijt heb van een beslissing.

Na iedere trip blijft er veel over en samen met het groeiende lijstje kan ik nog zeker dertig keer naar Praag zonder me te vervelen. Zeker als ik door andere Praag-kenners wordt voorzien van tips. Thanks Mathijs!!

Inmiddels heb ik zoveel op mijn website gezet, dat ik mijn eigen website gebruik en  nodig heb om informatie op te zoeken. Mijn geheugen is een zeef...

To do list februari 2022

  • Prague Welcome Card kopen, gebruiken en reviewen (zodat ik kan beoordelen of het een aanwinst is of dat het zonde is van je geld)
  • Zoals altijd naar Restaurant U Mecenáše, waar ik in december mijn eerste biertje heb mogen tappen. Op z'n Nederlands weliswaar, met te weinig schuim en een volledige bediening die in koor schreeuwde, dat dit echt niet zo moet. De Nederlandse gasten die ook in het restaurant waren vonden het een prima Nederlands getapt pivootje en wilde er ook wel eentje. Ik ga in februari voor de herkansing.
  • Op zoek naar de herkomst van het woord stamgast. Dit blijkt zowel in het Tsjechisch als in het Nederlands hetzelfde te betekenen. Waar komt het vandaan? Hiervoor hoef ik niet naar Praag...
  • Een wandeling door Starý Vítkovský Tunel, een tunnel aan de oostkant van de Vitkov keuvel. Dit op aanraden van Richard, met wie ik in december spontaan een biertje heb gedronken in U Černého vola, een bierkroeg op Loretánské námesti. Richard schreef de gastblog Als je dan toch in de buurt bent, gast- en bierblog. Een paar dagen voor mijn december trip besloot hij, op aanraden van mij, naar Praag af te reizen. Daar moest op gedronken worden. 

Na zdravi 

U Černého vola

  • Staropramen Beer Tour in de fabriek, waar tegenover mijn appartement gelegen is
  • Naar Liboc, een wijkje in Praag, dat net als vele Praagse wijkjes zijn dorpse karakter heeft behouden en pas in 1922 bij Praag is gevoegd (tip van Martina, de Guide of Prague)
  • Gedetailleerde foto's van gevels
  • Street art bij de metrostations van Karlin en Smichov op de foto zetten
  • Avondfoto's maken vanaf Lertna, Petrin en Vysehrad

Het aftellen is begonnen...

Verliefd op Praag

Rating: 3.5 sterren
4 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.