• Je Stedentrip Praag begint hier
  • Verliefd op Praag neemt je mee
  • Dè blog over Praag
  • Eerlijke tips
  • De liefde spat er vanaf
Home » Top 10 » De Gouden Mijl

De Gouden Mijl, Verliefd op Praag versie

Deze fantastische wandeling is gelukkig langer dan een mijl en brengt je in 3 tot 4 uur uur langs paleizen, kerken, pracht en praal. Waar Boheemse vorsten regeerden, plannen zijn gesmeed en oorlogen zijn beraamd. Een groot gedeelte van de Top 10 , zoals de Karelsbrug, de Praagse Burcht, de St. Vitus Kathedraal en de Astronomische Klok, liggen op de route.

Wandelschoenen aan, rugzak op en als eerste naar het begin van de wandeling. Succes. Wie weet komen we elkaar tegen.

De Gouden Mijl (180-240 minuten, 4-6 kilometer)

Deze wandeling begint bij Malostranská (A), de tramhalte, waar ik kippenvel krijg als ik er ben. Vanuit deze plek zie je de Praagse Burcht al liggen. Je moet echter nog een stukje klimmen. Je loopt richting het noorden, langs of door het parkje en gaat linksaf Staré zámecké schody (B) in. Op de hoek rechts komen de lekkere geuren van Trdelnik je tegemoet. Nee, doorlopen.

Dit is een van de unieke stukjes in Praag. Je bent er soms alleen, soms is het er heel druk. Mooi is het in alle gevallen.

De Oude Kasteeltrap heeft in totaal 121 treden en is ongeveer 230 meter lang. Je wandelt over copplestones, die je ook in de straten van Praag tegenkomt. Voor de speciale Stolpersteine, lees mijn blog hierover.

De trappen zijn de kortste verbinding tussen het kasteel en (het metrostation) Malostranská. Aan beide kanten zijn ze voorzien van een muur. De muur aan de rechterkant is hoger en herbergt erachter de St. Wenceslas wijngaard met de villa van Richter. De trappen staan ​​hier al sinds de 17e eeuw, hun huidige uiterlijk dateert uit de jaren 30. In die tijd kregen ze ook hun huidige naam.

Na een flinke klim - kijk ondertussen om je heen - kom je boven bij de controle. Die staan er sinds enkele jaren en controleren je tas. Waarop weet ik niet, waarschijnlijk staan ze er voor schijnveiligheid, want wie neemt er een bom mee naar boven in zijn rugtas?! 

Staré zámecké schody Praha
Controle bij de Praagse Burcht

Staré zámecké schody (B) met boven controle, juni 2020 geen toeristen door Corona

Je mag je camera/telefoon, drankjes en hapjes meenemen. Dus iedereen komt er doorheen, behalve de terroristen en de zwaarbewapende crimineel. Jammer van deze controle, want in drukke tijden zorgt dit voor best wat oponthoud. Je hebt geen kaartje nodig om daarna te genieten van prachtig uitzicht. 

De komende uren kun je genieten van de Praagse Burcht, zoals de St. Vitus Kathedraal (C), alvorens de wandeling voort te zetten. Hoe je dit doet is aan jezelf. Dit is op de kaart niet aan te geven. Voor de meeste bezienswaardigheden dien je een kaartje te kopen.

Als het goed is kom je na alles gezien te hebben uit op Hradčanské námesti (D), het plein aan de andere kant van de Praagse Burcht. Neem ook hier de tijd om te genieten van het weidse uitzicht over de stad. De wisseling van de wachters, die getweeën voor The Wrestling Titans staan, gebeurt hier. Sommige Gouden Mijl routes gaan door naar het Strahov klooster, maar die bewaar ik voor een andere wandeling.

Praag, de mooiste stad

Hradčanské námesti, juni 2020

Uitzicht vanaf de Praagse Burcht

Uitzicht bij de Praagse Burcht, juni 2020

Vanuit hier loop je naar beneden via Ke Hradu, alweer zo'n authentiek aandoend straatje, waar je wellicht begeleid wordt door een van de straatmuzikanten, die Praag rijk is. (Geef wat geld als je met ze op de foto wilt, wel zo netjes). Wanneer je de mensenmassa volgt kom je zo uit bij Malostranské náměstí (E) , maar dan mis je heel veel. 

Radnické schody omhoog is leuk, gezellig en je vindt er een paar leuke restaurantjes met terras. Maar ja, een wandeling zou een wandeling niet als je niet door ging met wandelen volgens de route. Ik omschrijf deze wandeling wel, maar waarom weet ik eigenlijk niet. Persoonlijk ben ik iemand, die niet wandelt volgens een soort spoorboekje. Gewoon je hart volgen en doen waar je zin in hebt, brengt je vaak op leukere plekken. 

Straatmuzikant oktober 2019, Ke Hradu

Zicht op Radnické schody vanaf Nerudova, juni 2020

Ok, toch weer de blauwe lijn van de kaart volgen. Bij Nerudova loop je naar beneden. Aan weerskanten wordt je overspoeld door toeristische gezelligheid en door aan de zijkant geparkeerde auto's. Laat dat beeld los en je ziet alleen de mooie gevels, steentjes en authentiek Praag. Kijk trouwens halverwege even naar links, naar de Italiaanse ambassade, schitterend.

Uiteindelijk kom je bij Malostranské náměstí (E), waar je rechts of links omheen kunt. Blijf voorlopig op dit gezellige plein.

Je kunt er:

  • mensen kijken
  • trams bekijken of op de tram stappen
  • op sommige dagen naar een boerenmarkt op het plein zelf
  • een van de meest bezochte kerken van Praag, de St Nicolaaskerk (Kostel svatého Mikuláše) bezoeken of bekijken
  • een terrasje pakken

Maar ja, de wandeling gaat door. We gaan Mostecka in, het laatste straatje voordat we op de Karelsbrug komen. Langzaam lopen is het devies, want het wordt mooier en mooier, je ziet meer en meer. Ben je er klaar voor?

Wat meteen opvalt is de Malá Strana-brugtoren. Daar kan ik uren naar kijken. Vlak voor de toren ruik je de Trdelnik, dus dan even snel doorlopen. Koop hier ook geen watertje, want dan ben je al snel €5,- kwijt. Niet zo gek, want de toeristische dichtheid neemt hier zienderogen toe.

Begin van de karelsbrug met rechts Kampa, juni 2020

Wanneer je onder de toren doorloopt, ben je al op de Karelsbrug (F). Mijn hart slaat iedere keer even over als ik hier ben. Ruim 650 jaar geschiedenis van Praag komt hier samen. Dat je hier kunt lopen en geen auto's tegenkomt is niet altijd zo geweest. Tot 1978 reden hier auto's overheen en tot de Duitse bezetting in 1938 werd er links gereden. Iets wat we nu niet meer voor kunnen stellen.

In mijn blog kun je lezen hoe deze brug is gebouwd. Je bent Verliefd of niet, dus ik zeg dat de Karelsbrug niet te evenaren is qua schoonheid. De eerste keer kun je er een uur over doen om de 500 meter lange brug te bewandelen. Romantische fotomomentjes, bandjes, Parijs aandoende tekenaars, straatverkopers, iedere 10 meter heeft weer wat anders waar je naar wilt kijken. En achter je doemt de Praagse Burcht weer op, kijk dus af en toe achter je. Als je naar het einde van de brug kijkt, prijkt er weer zo'n toren. Wow.

Retraite-momentje

Voor mij zijn hier zoveel prikkels van schoonheid, dat ik wel 10 keer in het midden van de brug stil kan staan om te beseffen dat ik slechts een klein onderdeel ben van het universum. Een minuscuul radartje in het geheel. Dat maakt me zo nietig, dat ik de grootsheid van Praag nog meer kan waarderen. Niet iedereen ervaart het zo, dus we lopen weer door.

De rest van de wandeling naar het Oude Stadsplein, Staroměstské náměstí (G) is heel gemakkelijk. Loop met iedereen mee en je komt er. Kijk ook in de komende minuten voorbij de toeristische kitsch en je zult versteld staan wat er onderweg voor moois gebouwd is.

Panorama van Staroměstské náměstí (G), juni 2020

Aangekomen op het Oude Stadsplein? Ga dan zitten op een van de bankjes bij het monument van Jan Hus en geniet. Als het bijna het hele uur aangeeft, ga dan naar de astronomische klok, voor een middeleeuws schouwspel. Check mijn blog over de legende van de klok.

Melantrichova is het kleine straatje waar je naartoe gaat, als je je weg wilt vervolgen. Via Na Můstku kom je dan uit bij het Wenceslas Plein, Václavské náměstí (H). Je ziet het Nationaal Museum al liggen, maar het is nog een 750 meter alvorens je daar bent aangekomen.

Ik stip slechts het topje van de ijsberg aan, want als je alles wilt zien wat op de route ligt, trek dan zeker 2 x 4 uur uit. En wandel eens in omgekeerde volgorde, van het Wenceslas Plein naar de Praagse Burcht, dan bekijk je het vanuit een andere hoek en vallen er andere pareltjes op. 

Laatste tip: sla af en toe link- of rechtsaf, als iedereen rechtdoor gaat en verlaat de kudde. 

Veel plezier, Verliefd Op Praag

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.