Zizkov televisietoren in Praag

Gepubliceerd op 24 november 2021 om 14:13

De Žižkov televisietoren is een vreemde eend in de bijt. De televisietoren prijkt op menig lijstje van lelijkste gebouwen ter wereld. Bij Verliefd op Praag heeft het een plek bemachtigd op de pagina Lelijke plekjes

Het hoogste gebouw van Praag steekt af tegen de mooie, minder moderne architectuur van de stad. Tijdens en na voltooiing van de bouw van de toren vonden veel Tsjechen het een doorn in het oog. Ze noemen het nog steeds "een raket die wacht op voldoende geld zodat er brandstof gekocht kan worden om het ding voor eens en voor altijd de ruimte in te schieten."

Het zou het uitzicht over Praag teveel overheersen. En dat klopt, dat doet het nog steeds.

Cultstatus

Wanneer je vaker in Praag komt, begint het bouwwerk te wennen. Als een vuurtoren aan de kust, dat je het gevoel geeft niet te kunnen verdwalen, word je er zelfs door aangetrokken. Zoveel dat ik de toren van dichtbij en van binnen moest bekijken. 

Voorgaande trips bleef ik altijd op gepaste afstand van dit voor mij weerzinwekkende schepsel. Deze keer naderde het de cultstatus en was ik stiekem benieuwd naar het uitzicht bovenop. En hoe zouden de baby'tjes van kunstenaar David Černý eruit zien? Die hebben er na hun komst in 2000 mede voor gezorgd dat de wijk Žižkov er een bezienswaardigheid bij heeft gekregen.

De wandeling naar de Žižkov televisietoren

Een wandeling vanaf het Karelsplein naar de televisietoren duurt ongeveer dertig minuten, vanaf het Oude Stadsplein veertig tot vijfenveertig minuten. Wanneer je alle tijd hebt, maak dan onderweg een paar omwegen.

Eerst langs het Náměstí Míru met de Sint Ludmillakerk in de hippe wijk Vinohrady. Dan door naar het Náměstí J. z Poděbrad, waar je The Church of the Most Sacred Heart of Our Lord kan bekijken. Ook die staat op de lijst van Lelijke plekjes. Je moet het gezien hebben om te kunnen oordelen.

Op dat gezellige plein staat regelmatig een knus boerenmarktje en vind je aan de rand een aantal leuke tentjes: Cafefin voor een kopje koffie en restaurant U Růžového Sadu voor een biertje en een Tsjechische maaltijd.

The Church of the Most Sacred Heart of Our Lord en de televisietoren als een science fiction gestalte achter de monumentale panden.

Ik mocht me niet laten afleiden door de mooie gevels en de gezelligheid van het plein. Voordat ik andere plannen kon maken, liep ik met gerede twijfel door.

"Ga ik echt naar die lelijke toren?" dacht ik.

"Ja, want straks sta je boven, heb je een superuitzicht en waanzinnig mooie foto's."

Naïef als ik was...verliet ik het plein. "Deze dag kan je ook iets leuks doen," zei een lief stemmetje in een laatste poging mezelf over te halen om te keren. Het was te laat, ik liep Ondříčkova inmiddels in en daar stond ik dan. Oog in oog met het monster, het gedrocht van Praag. 

Helaas, hoe lang ik ook naar boven keek, hoeveel foto's ik ook maakte, het werd er niet beter op. De baby'tjes verzachtten de omstandigheden wel iets en zijn zeer aandoenlijk. Samen met de blauwe lucht van die dag doen ze het op de foto erg goed.

Naar binnen en naar boven

Voor een bezienswaardigheid was het er erg rustig. Zou dat een teken zijn?

Tegelijk met een Duits gezin, van wie de vrouw beneden bleef (had zij voorkennis of hoogtevrees?), kocht ik een kaartje van tien euro en nam ik plaats in de lift.

Eerst even terug naar die tien euro. Ik heb een irritante vergelijkingsdrang of -dwang, dat geef ik toe.

De entree voor de Sint Vituskathedraal en het Gouden Straatje, inclusief wapenmuseum en Daliborka-toren kost ook tien euro en dat vind ik echt waanzinnig mooi. Daar kan ik ieder bezoek aan Praag nogmaals heen. Dus tien euro voor het uitzicht vanaf een lelijke televisietoren...dan moet het boven uitzonderlijk mooi zijn. Onderhoudskosten van een gebouw uit de 14e eeuw liggen aanzienlijk hoger dan een niet in gebruik zijnde televisietoren, toch? Of een simpelere vergelijking. Tien euro staat gelijk aan vijf tot zes halve liters bier in Praag. Valse analogieën, ik weet het. Zo gaat dat vaker in mijn hoofd, aaaargggh. Ik ben een oude zemelaar en zit mezelf weer eens lekker in de weg. Het kaartje heb ik al gekocht, dus geniet er nu maar van. En wat is nou tien euro.

Terug naar de lift. Die neemt ons in luttele tellen geruisloos mee naar de veertiende verdieping, zo'n 93 meter hoog. Nu gaat het gebeuren. De deuren van de lift gaan open. 

The moment we've all been waiting for.

De vergelijking met andere hoge gebouwen in de wereld.

De toren is van binnen net zo mooi als van buiten. Een paar bankjes, een ruimte gevuld met chillbollen en bij ieder uitzicht staat een verrekijker, die gratis te gebruiken is.

Je kunt er andere hoge gebouwen in de wereld vergelijken met dat van Praag. Dit bevestigt mijn mening over moderne architectuur, want de overeenkomst van al die gebouwen is naast hun lengte hun uiterlijk. 

Het uitzicht over Praag is de moeite waard

Zonder gekheid. Het uitzicht op 93 meter hoogte is echt prachtig. Van alle kanten kijk je uit over Praag en bij helder weer reikt je blik wel dertig kilometer. Als je dit met een gezin van vier personen gaat doen, dan ben je drieëntwintig euro kwijt bent, want ze snappen ook wel dat je geen veertig euro gaat uitgeven. 

Er zijn veel plekken in Praag waar je gratis een minstens zo mooi vergezicht hebt.

Tip: ga naar het restaurant en neem daar iets te drinken. Dan betaal je geen entree. Helaas was het restaurant gesloten, toen ik er was. Anders zou ik het de moeite waard vinden.

Van een uniek panorama wil ik mooie foto's kunnen maken. Dat is voor (hobby)fotografen een uitdaging. De ramen zijn voorzien van dubbelglas, waardoor je last krijgt van spiegeling en een waas. Ze zijn niet echt schoon en daardoor zoomt je camera regelmatig in op een vlek. Mijn ervaring is dat het lastig is om mooie foto's te maken.

Mijn conclusie: ik ga nog een keer als het restaurant open is. Verder niet de moeite waard om tien euro voor te betalen. De reviews op google zijn een stuk enthousiaster, dus laat je vooral niet tegenhouden om binnen te stappen en je eigen oordeel te vellen.

Wat vind jij van de toren en het uitzicht? Laat gerust een reactie achter.

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Verliefd op Praag

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.