Street art in Praag, deel 3

Gepubliceerd op 25 december 2022 om 16:28

Lopend door Praag zie je mooie gebouwen met een verscheidenheid aan architectuur en pastelkleuren. Tussen al die sprookjesachtige taferelen zitten soms duidelijk zichtbaar, soms verscholen kunst-objecten. Gewoon op straat en gewoon gratis te bezichtigen. In deel 3 van Streetart in Praag neem ik je mee langs vier van deze verborgen pareltjes. 

We beginnen vlakbij de Karelsbrug, op het Anenské náměstí (Anna plein). Dit schattige pleintje herbergt een embryo in een lantaarnpaal, die je al bent tegengekomen in een eerdere blog. 

Loop dan een van de lieflijke steegjes van Praag, Stříbrná, in. In dit steegje vind je aan je rechterhand een overzicht van een deel van de Tsjechische geschiedenis op de muur.

Zittend meisje 

Als je goed kijkt (kijk omhoog), dan zie je aan de linkerkant een meisje zitten op de rand van een muur. Het verdrietige meisje van beeldhouwer Ladislav Vlna zit er sinds 2007, toen zijn tentoonstelling plaatsvond in galerie Fotografic, een kleine kunstgalerij met slechts één ruimte.

Het meisje schijnt een  kloppend LED-hart te hebben gehad, maar waarschijnlijk is haar hart er na al die jaren mee gestopt.

Het meisje is in de winter goed zichtbaar.

In de zomer moet je goed kijken om haar te zien.

Infinity

Loop het steegje uit en ga rechtsaf. Je komt dan in Náprstkova en het volgende piece of street art kan je niet ontgaan. 

INFINITY van David Mazanec, een Tsjechische kunstenaar, die in Praag meerdere muurschilderingen heeft gemaakt. Zijn laatste werk, ZWEMMEN, is te zien bij Nádraží Hostivař, maar dat ligt nogal uit het centrum, dus de kans dat je daar toevallig tegenaan loopt is vrij klein. 

Nog geen tien meter verder aan de rechterkant van de straat is een kunstwerk te zien van Aphronek uit 2015. Deze moderne kunstenaar maakt gebruik van felle kleuren en abstractie.

Het gekleurde werk van Aphronek

De Hangende Man in Husova

Draai je vervolgens om, want we lopen Náprstkova uit richting Betlémské námesti. Over dit Italiaans aandoende pleintje en met name de Bethlehemkapel valt veel te vertellen, maar dat is voor een andere keer. Iets over Jan Hus, een hervormer die in 1415 op een brandstapel terecht is gekomen. Dit kerkelijke gebouw waar hij heeft gepreekt is het bezoeken waard. 

Maar ja, laat je niet afleiden, we gaan naar het volgende kunststukje hoog in de lucht van Husova-straat. Deze keer eentje van David Černý - onder andere bekend van het draaiende hoofd van Franz Kafka - uit 1997. Het overgrote deel van de mensen loopt hier onderdoor, zonder te hebben gezien wie hier hangt.

Van de achterkant is het lastig te zien, wie het is.

Hij hangt er relaxed bij

Herken jij de man ?

Niet loslaten

Het is een beeltenis van Sigmund Freud met rondingen om zijn ogen die zijn brilletje moeten voorstellen.

Bang als hij voor de dood was kijkt hij naar beneden. Met zijn linkerhand in zijn broekzak - berustend in de dood - houdt hij zich ogenschijnlijk relaxed met zijn rechterhand vast aan het "leven". 

Het bijzondere beeld moet een diepe reflectie zijn op de mogelijkheden van besluitvorming. Ieder van ons kan zijn eigen lot bepalen, net zoals Sigmund hier "hangt". Černý creëerde het stuk als antwoord op de vraag welke rol de intellectueel zou spelen in het nieuwe millennium, want Freud was, in de woorden van Černý, "de grondlegger van de psychoanalyse - het intellectuele gezicht van de 20e eeuw".

Het is in verschillende wereldsteden - New York, Stockholm, Seoul - tentoongesteld. Het zal je niet verbazen, dat nietsvermoedende passanten dachten dat er iemand zelfmoord wilde plegen. Hulptroepen zijn regelmatig ingeschakeld.

Er is nog veel meer Street art

Praag lijkt een onuitputtelijke bron van Street art. Ook komende jaren ga ik met mijn camera in de aanslag op zoek naar de leukste, grappigste en mooiste kunstobjecten in de straten van deze fantastische stad. 

Wordt vervolgd...

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.