Street art in Praag, beetje provocerend

Gepubliceerd op 30 oktober 2020 om 17:34

Wanneer je vaker in een stad bent, gaan steeds kleinere details opvallen. Iedere stad herbergt kunst, dat gewoon op straat zichtbaar is. Voor mij is dat de kunst, die ik wil zien. Een museum kan heel mooi zijn, maar dan ligt het er zo dik bovenop. 

In een museum verwacht ik dat alles mooi is en dat valt dan vaak tegen. Je betaalt een kaartje en dan liggen bij mij de verwachtingen al heel hoog. Maar ja, wie ben ik. Ik snap niet veel van kunst, als er al iets van kunst valt te snappen.

Sommige - in mijn ogen lelijke en onbegrijpelijke - "kunstwerken" zijn miljoenen waard, waar ik het nog niet in mijn huiskamer zou willen hebben hangen, als ik er geld voor kreeg. Andere werken worden geen kunst genoemd, zijn niks waard en die vind ik dan weer prachtig. Kunst blijft lastig en bediscussieerbaar. Van Gogh bij leven was niks waard, verkocht geen drol, uh schilderij en na zijn dood kent de hele wereld van Gogh. Dat snap ik dus niet.

Deze intro zegt meer over mij dan over kunst, dat besef ik terdege. Maar krijg je een idee hoe ik over kunst denk. 

Het is maar wat de gek ervoor geeft. Kunst is wat je kunst vindt, zo kijk ik er tegenaan. Het wordt vaak overschat. 

Wandelend door Praag kom je veel straatkunst tegen van David Černý

Een laatste kreet over kunst: als het me iets doet, dan kan ik het kunst noemen. Een schilderij met vegen en strepen doet me niks, maar schijnt toch 255 miljoen euro waard te zijn geweest (Interchange van Willem de Kooning). Voor mij is dat geen kunst, maar een leuke hobby met een goede marketing erachter. Het schilderij doet me niks. Je moet echt even zien hoe het schilderij eruit ziet. Vind jij het zoveel waard?

Interchange (de Kooning)

Praag daarentegen doet mij altijd wat. De stad is emotie en als je goed kijkt wordt je regelmatig verrast door een emotiewerk (zo noem ik kunst vanaf nu).

De bekende Tsjechische kunstenaar David Cerny is met zijn werk goed vertegenwoordigd met het draaiende hoofd van Kafka, de babies op de Zizkov televisietoren en bij museum Kampa, het omgekeerde paard met Wenceslas in Luzerna en nog veel meer.

Lekker provoceren

David Černý staat bekend om zijn provocerende werken. Kijk, daar houd ik van, een beetje provoceren, de mensen wakker schudden. Niet alles volgens de standaard manier doen, volgens wat hoort. Laten zien dat het ook anders kan.

Dus die David, daar kan ik wat mee. En zo oud is hij ook niet, dus wie weet drink ik ooit een pivo met hem. Een plaatje laat meer zien dan duizend woorden, dus hier komt een aantal van zijn gratis toegankelijke emotiewerken. Daar heb je geen kaartje voor nodig.

Draaiende hoofd van Kafka door David Cerny

Het draaiende hoofd van Kafka

Omgekeerd paaard in Luzerna

Luzerna passage: omgekeerde paard met Wenceslas

Embryo door regenpijp in Praag

Embryo in een regenpijp

De boodschap: het is moeilijk kunst te creëren in een bekrompen wereld. 

Babies van David Cerny bij Kampa muzeum in Praag

Kruipende babies bij Kampa Museum

Street art waar ik wat mee kan!

Onbekende straatkunst krijgt ook een plekje. Zo vind je in de wijk Žižkov deze waanzinnig mooie graffiti van Jan Žižka van Trocnov, van wie het standbeeld te vinden is op het Nationaal Monument. Niet dat lelijke gekrabbel bij de Lennon Wall (op de beeltenis van Lennon na dan), waar iedereen een selfie maakt. Even provoceren...........

En dan hoef je niet eens het verhaal te kennen van Jan, die een nationale held is. Nee, dan kijk je gewoon naar de kleuren, de paarden, de zwarte kraaien/raven (ik denk kraaien) en een ooglapje waar je U tegen zegt. 

Dit kan ik dus wel in mijn woonkamer ophangen, ware het niet dat mijn vrouw daar niet blij mee zal zijn. 

Grafiti in de wijk Zizkov te Praaag

Zo kom je dus al wandelend heel veel street art tegen in Praag. Bespaar je de moeite en het geld van een taxi, want dan zie je dit niet.

Ik bespaar me de moeite om alles te voorzien van locatie, want hoe leuk is het als je in Praag bent en opeens onderstaande emotiewerken tegenkomt. Ga jij ze vinden? En wat doet het met jou?

Blijkbaar vond ik het de moeite om ze te fotograferen, dus ze hebben mij geraakt. 

Om een goed beeld te krijgen, moet je echt zelf in Praag zijn, maar dan moeten we er wel heen kunnen. Vooralsnog moeten we het doen met de foto's.

you are beuatiful

Onbekend van wie, maar bedankt

Parapluman in Praag

Parapluman - Michal Trpak

Er is ook nog een parapluvrouw

Kussend stel on de Karelsbrug

Onder de Karelsbrug, te romantisch, toch?

Heerlijk chillen

Gasmaksers in Praag

Krijg al benauwd als ik er naar kijk

te Zámecké schody

Emotie op een bankje, hint: Wencaslas Plein

Verliefd op Praag, beetje provocerend

Rating: 5 sterren
4 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.