Street art in Praag, deel 2

Gepubliceerd op 9 januari 2022 om 19:04

Street art of straatkunst ligt in Praag voor het oprapen. Je moet alleen met een andere blik door de stad lopen. Anders ontgaat het je. Sommige street art bevindt zich op ongebruikelijke plekken, andere op alledaagse voorwerpen.

Een emotiewerk

Er schijnt een definitie te zijn voor street art, maar ik hanteer mijn eigen idee:

Alle expressievormen die je op straat tegenkomt, door mensenhanden gemaakt en die iets met je doen. Het kan je aanzetten tot nadenken of het maakt je blij, boos, angstig of verdrietig. Street art kan tijdelijk of permanent aanwezig in het straatbeeld.

Veel van de kunst is anoniem of voor mij onbekend. Behalve het eerste project spreken de foto's voor zich en hoef je er niet veel bij te vertellen.

Wie weet kom jij ze bij toeval ook tegen.

Praho-project: gedichten door de hele stad

Vanaf oktober 2021 verschenen er anonieme gedichtjes op kleine vierkante stickers door de hele stad. Op prullenbakken, lantaarnpalen, stoepjes, traptredes, etc. Bij toeval kwam ik er eentje tegen op de trap bij het Letna-park. Even later nog één en nog één.

Zelfs zonder een woord Tsjechisch te spreken en te snappen waar de gedichtjes over gaan, spraken de gedichtjes mij aan. Ze moesten op de foto en eenmaal thuis heb ik de QR-code gescand.

Doel van het project

"Door poëzie in de openbare ruimte van de stad te plaatsen, wil het project een dialoog aangaan met de lokale bevolking en zo een bepaald gevoel van vervreemding doorbreken, dat zo gemakkelijk te verkrijgen is in de hectische tijden van vandaag. Het doel is om een ​​soort discussie op gang te brengen die leidt tot verdere artistieke expressie. Het doel is ook om verschillende perspectieven en percepties van dezelfde plek door verschillende mensen te laten zien.

Tegelijkertijd willen de initiatiefnemers het lang gekoesterde idee weerleggen dat kunst bij gesloten galerieën hoort. De openbare ruimte zou, net als de kunst zelf, voor iedereen moeten zijn. Om deze reden vindt het hele project plaats in de straten van Praag. Overal om ons heen."

Na het lezen van deze tekst op hun website, vind ik het geen toeval dat ik dit heb willen fotograferen, want dit sluit helemaal aan bij mijn idee van kunst of expressie. 

Vertaling

Blootsvoets lopen in nat gras

Ontroeren door de geur van jouw trui,

die ik na de hele dag

terughang in onze kast

’s Nachts dromen over de waarheid

en ’s ochtends er wakker in worden

Die voorstelling is mooi

Door het scannen van de QR-code kom je op een website. Daar krijg je direct een aantal vragen voor je kiezen, zoals:

  • wat is het gekste dat je ooit is overkomen?
  • wie of wat ben je op dit moment dankbaar?
  • ontmoet je wel eens bekenden op straat?
  • wat kan je niet?

Nogal persoonlijk en een beetje zweverig, maar dat weerhield me er niet van om serieus te antwoorden. 

Aan het einde kan je iets persoonlijks vertellen (anoniem). Dat heb ik allemaal ingevuld en mogelijk dat mijn antwoorden meedoen aan het kunstproject, waar al meer dan 3000 mensen aan mee hebben gedaan. Geen idee waar dit toe leidt, maar in maart 2022 weet ik meer.

Grappig toch. De eerste twee automatische mailtjes heb ik al ontvangen, waarvan eentje met een persoonlijke PS. Dat mijn Tsjechisch prima was.

Ik had namelijk geantwoord op de vraag wat ik niet kan: "Tsjechisch spreken". Google translate bedankt.


Nu alleen foto's

Granaatman in Ondříčkova, Zizkov

Wandelende kat in Uvoz, Hradcany

Mozaiek in Borodinska, Vrsovice

Mozaiekmuur in Chorvatská, Vinohrady

Detail van remember who you are, Elišky Peškové

Blue man in Washingtonova, vlakbij het Centraal Station

Muur van Panda Learning Center in Zizkov

Detail van de muurschildering bij de school

Vlakbij de Karelsbrug

Tijdelijk varkentje bij Thunovska

Er ligt nog veel meer street art verscholen in de straten van Praag. Ik stuitte op deze website met veel mooiere plaatjes van mooiere plekjes. Daarvan ben ik de meeste nog niet tegengekomen. Er valt dus nog veel te zien. To do list 2022, here we come.

acoupleofcountries.com/nl/2017/02/colorful-streets-of-prague-guide-to-pragues-street-art/

Voor meer streetart in Praag, check de kaart

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.