Průhonice Kasteel en Park: de ontmoeting

Gepubliceerd op 25 juni 2023 om 14:29

Het Průhonice Kasteel en Park, gelegen op slechts enkele kilometers van Praag, is een betoverende bestemming die geschiedenis en natuurlijke schoonheid combineert. Met zijn weelderige groene landschap, pittoreske vijvers en een adembenemend kasteel dat in zijn huidige vorm dateert uit de 19e eeuw, trekt Průhonice jaarlijks duizenden bezoekers. Verliefd op Praag neemt je mee...

Het is begin mei 2023. Om tien uur heb ik afgesproken bij metrostation Háje met mijn Nederlandse Praag correspondente en haar man. We hebben elkaar nog niet eerder ontmoet en kennen elkaar alleen van facebook en via mailwisseling. Voor de zekerheid hebben we telefoonnummers uitgewisseld. Zij hebben geen internet onderweg. 

Lees meer over de ontmoeting >>>

Aangezien ik altijd op tijd kom, ben ik een half uur te vroeg en ga naar de Lidl voor een heerlijke, zo niet de lekkerste latte in Praag. En dat voor 20 kronen. Het metrostation heeft veel mogelijkheden om elkaar mis te lopen, dus ik stuur een sms-berichtje dat de Lidl een betere ontmoetingsplek is. Berichtje verstuurd, maar lijkt niet aan te komen. 

Als een puber, die wacht op zijn eerste date, ijsbeer ik licht zenuwachtig heen en weer. Zie ik ze daar in de verte? Of komen ze van de andere kant?

Straks staan zij bij de metro en ik hier. Mmm, het is inmiddels kwart over tien. 

Toch maar terug naar het metrostation. De moed zakt spreekwoordelijk in mijn schoenen en na vergeefs vijf ingangen te hebben gecheckt, hak ik de knoop door.

Vandaag ga ik alleen verder.

Totdat ik een onbekend ouder echtpaar op me af zie lopen en "Jeroen?" hoor. We herkennen elkaar nauwelijks van de (profiel)foto's op facebook. Ze verontschuldigd zich voor haar profielfoto, die ongeveer 25 jaar oud is. Zij blijken net als ik een half uur te vroeg te zijn aangekomen. Geen idee waar het is misgegaan met de telefoonnummers.

Na een kort overleg over welke route we gaan doen, beginnen we aan onze wandeling en babbelen over onze (klein)kinderen en wederzijdse hobby: Praag. 

Ik ben positief verrast door hun hoge wandeltempo en ogenschijnlijke fitheid. Uit niets  is op te maken dat zij qua leeftijd mijn ouders hadden kunnen zijn. Door de waardevolle conversaties via facebook en de mail, hebben we al een klein kijkje in elkaars leven gehad en dat maakt zo'n eerste ontmoeting heel relaxt. Alsof je elkaar al een tijdje kent.

Na een lange wandeling door het Hostivař-Záběhlice park hebben we trek gekregen en we besluiten te lunchen bij Restaurace U 2 Dubů (u2dubu.cz/). Mocht je in de buurt zijn, dan kun je hier terecht voor een heerlijk Tsjechische maaltijd in een typisch Tsjechische omgeving. Het was er zo gezellig, dat ik niet meer weet wat ik heb gegeten, maar lekker was het zeker.

We lopen door richting het Dendrologisch Park van Pruhonice, kopen een kaartje en grappen over het feit dat ik hier wel naartoe ga, maar nog nooit in de Keukenhof ben geweest. Dat ligt op nog geen 15 minuten rijden van mijn huis in Nederland.

Het is een mooi aangelegd park voor boomliefhebbers, maar niet veel meer dan dat. Het ontbreken van foto's zegt al genoeg.

Hierna besluiten we door te lopen naar het kasteel. We zijn tenslotte in de buurt.

Het Průhonice Kasteel

Het Průhonice Kasteel is een architectonisch meesterwerk dat een onvergetelijke indruk achterlaat. Met zijn torentjes, hoge gevels en prachtige sgraffito, lijkt het kasteel rechtstreeks uit een sprookjesboek te zijn gekomen. Het interieur van het kasteel is al even indrukwekkend, met zorgvuldig bewaarde kamers die de grandeur van vervlogen tijden weerspiegelen.

De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de 14e eeuw, maar het dankt zijn huidige uiterlijk aan Graaf Arnošt Silva-Tarouca. Op zijn initiatief werd het kasteel tussen 1889 en 1894 herbouwd in neorenaissancestijl, de toren werd verhoogd en de renaissancegevels geïnstalleerd. Tegelijkertijd begon Silva-Taroucca met de aanleg van het schitterende omliggende park.

Bij de entree van het kasteel koop je een toegangskaartje (100 kronen), waarmee je het kasteel en het megagrote park kunt bezoeken. Niet twijfelen, maar gewoon doen.

Het Průhonice park

Het omringende park van Průhonice is een van de oudste en grootste landschapsparken van Tsjechië. Het park strekt zich uit over meer dan 250 hectare en herbergt een overvloed aan exotische planten en bloemen, schilderachtige paden en romantische vijvers, verbonden door het riviertje de Botič (32,8 km lang en mondt uit in de Moldau bij Naplavka).

Een van de hoogtepunten van het park is de Botanische Tuin, die een enorme verscheidenheid aan flora uit verschillende delen van de wereld tentoonstelt.

Er zijn drie routes van 2,5 km, 5 km en 10 km. Wij hebben de middelste route  gewandeld en ik kom zeker nog een keer terug voor die van 10 km.

Route 2 5 Km
PDF – 12,7 MB 133 downloads
Route 5 Km
PDF – 10,4 MB 130 downloads
Route 10 Km
PDF – 13,0 MB 140 downloads

Uitzicht op het kasteel vanaf een van de uitkijkpunten op 1 km afstand.

Rustige paden in een landschapstuin

Watervalletje in het park

Manieren om er te komen
Er zijn verschillende manieren om het Průhonice Kasteel en Park te bereiken, afhankelijk van je voorkeur en locatie. Stippel je reis uit op google maps voor exacte tijden en locaties.

Let op: het park heeft slechts twee in- en uitgangen. De hoofdingang zit bij het kasteel.

  • Met de auto: Het park heeft ruime parkeergelegenheid en is gemakkelijk bereikbaar via de snelweg D1 vanuit Praag. Volg gewoon de borden naar Průhonice en het kasteel. Vanaf het centrum van Praag duurt dit ongeveer 15-30 minuten.
  • Met het openbaar vervoer: neem de rode metrolijn en ga naar Opatov. Pak daar bus 357, 363 of 385 naar Průhonice. Vanaf het centrum van Praag duurt dit ongeveer 45-60 minuten. Kaartje voor 90 minuten of dagkaart is geldig. Kijk hier voor meer info over het OV in Praag.
  • Wandelen: 3,5 tot 5 uur

Kijk voor actuele openingstijden en tarieven op:

pruhonickypark.cz/en/for-visitors/opening-time/

Wanneer je uitgekeken en -gewandeld bent, is het tijd voor een hapje en een drankje. In het dorpje Průhonice zijn genoeg restaurants. Drie tips:

Verliefd op Praag en omgeving

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.