Wandeling over Naplavka, de gezellige kade langs de Moldau

Gepubliceerd op 20 mei 2023 om 20:53

Naplavka, een van de kades langs de Moldau, is een bruisende en charmante bestemming in Praag die een heerlijke mix biedt van culinaire hoogstandjes, culturele evenementen en prachtige uitzichten. Of je nu een foodie, een cultuurliefhebber of gewoon op zoek bent naar een ontspannen sfeer, Naplavka heeft voor elk wat wils. In een korte wandeling neem ik je mee langs deze unieke plek aan de Moldau.

Naast de boerenmarkt is Naplavka een populaire ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking. Langs de rivier vind je talloze cafés, bars en restaurants waar je kunt genieten van een verfrissend drankje of een heerlijke maaltijd met uitzicht op het water. Vooral in de zomermaanden komt Naplavka tot leven met livemuziek, culturele evenementen en openluchtactiviteiten.

Begin van de wandeling, de Šítkov water toren

We beginnen de wandeling van anderhalve kilometer bij de Šítkov watertoren en we eindigen vlakbij de Kubistische huizen op Rašínovo nábřezi. Het is heerlijk om hier te wandelen in plaats van over de hoger gelegen dijk. Er rijden geen auto's, het uitzicht is waanzinnig en het is er vaak rustig.

Voordat de wandeling gaat beginnen, volgen alvast enkele tips:

  • gelieve de zwanen te voeren met sla i.p.v. brood
  • je ziet twee banen op de weg, deze zijn bedoeld voor fietsers (je kunt boze blikken krijgen als je hierop wandelt)
  • onderweg zijn er diverse trappen om de kade te verlaten

Bij de Šítkov water toren lopen we Naplavka op. Je kunt als kip zonder kop snel doorlopen, maar dat zou zonde zijn. Voordat je onder de brug door gaat, sta even stil, draai je om en kijk omhoog. Het rijtje gevels dat uitsteekt boven de kade is een van mijn favoriete fotomomentjes, zeker wanneer de zon erop schijnt. 

Het Dansende Huis, niet zichtbaar op onderstaande foto, zie je voor de helft en je kunt besluiten om een kijkje te nemen naar dit misplaatste gebouw, dat door velen wel op waarde kan worden geschat. Persoonlijk sla ik het principe over. Het staat niet voor niets in mijn Lelijke Plekjes top 10.

Het begin van Naplavka met uitzicht op Masarykovo nábřezi

We lopen onder de Jirásek brug door. Kijk uit voor het druppende water dat hier naar beneden komt. Als je de Praagse Burcht wilt zien, stop met kletsen, kijk achterom over je rechterschouder en neem weer een fotootje.

De ronde gaten

Vanaf de Jirásek brug begint de gezelligheid. Je ziet aan de linkerkant om de dertig meter een rond gat met een glazen deur ervoor. Om Naplavka aantrekkelijker te maken zijn deze in 2019 geplaatst en het geeft de kade een artistieke look.

Plof neer op een van de terrasjes, neem een kijkje in een van de kunstgalerijtjes of ga naar binnen voor het bestellen van een cocktail, koffie of biertje.

Gezellige terrasjes

Een van de barretjes met openslaande glazen deur

Fototip: zwanen op de Moldau

We vervolgen onze weg richting de Palacký brug. De kans is groot dat je onderweg zwanen ziet. Wanneer je dichtbij de zwanen wilt komen voor een foto met kikkerperspectief, ga dan naar dit smalle stukje. Dat is een plek waar de zwanen regelmatig samenkomen, gevoerd worden en de kade tot op waterhoogte te naderen is. Dat geeft schitterende kiekjes...

De zwanen melden zich vanzelf als er mensen zijn om ze te voeren

En dan krijg je een foto als deze (overigens is deze iets verder op de kade genomen)

In de verte zie je een metalen spoorbrug, de Railway Bridge (Vyšehradský železniční most) geheten. We lopen daar naartoe en je zult merken dat het hier op een doordeweekse dag wat rustiger is. 

Op zaterdag echter heerst er een gezellige drukte van de boerenmarkt.

De boerenmarkt

Naplavka staat bekend om zijn levendige boerenmarkt, waar bezoekers kunnen genieten van verse en lokale producten. Van verse groenten en fruit tot ambachtelijk brood en heerlijke kazen, de markt biedt een overvloed aan culinaire hoogstandjes. Het is een ideale plek om lokale delicatessen te proeven en te genieten van de authentieke Praagse keuken.

Openingstijden: iedere zaterdag van 8.00-14.00 uur

De boerenmarkt op Naplavka is een magneet voor de lokale bevolking

De Limnigraaf

Op ongeveer vijftig meter voor de Railway Bridge zie je op de dijk een Art Nouveau gebouwtje uit 1907 staan. Op iedere zijde zie je een klok of iets wat lijkt op een klok, maar dat is het niet.  

In Praag staan twee van deze limnigrafen. De andere staat uiteraard langs de Moldau, maar dan op de Dvořákovo nábřeží. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ze zijn geplaatst om het waterpeil van de Moldau te meten.

Gezien de veelvuldige overstromingen geen overbodige luxe.

Wanneer de Moldau erg hoog staat wordt Naplavka gebruikt als uiterwaarde en wordt het afgesloten, zoals in april 2023. 

De Limnigraaf na Výtoni met op de achtergrond de Praagse Burcht

Hostinec Na Výtoni

Een wandeling zou geen wandeling zijn zonder een leuk restaurant of plek voor een biertje of ander drankje. In het voormalige douanekantoor Vyton zit sinds kort een leuk restaurant. 

Het ligt op een minuutje van Naplavka (zie kaartje hieronder). Even de straat over en je bent er.

Het begin van de wandeling

Het einde van de wandeling

In de buurt

Je kunt Naplavka uitlopen onder de Railway Bridge door en dan ben je in vijf minuutjes bij Vysherad, de Hoge Burcht. Dat is echt de moeite waard. Al is het maar voor het uitzicht. 

Uitzicht vanaf Vysehrad over de Moldau

Veel plezier op Naplavka en laat gerust een reactie achter, wanneer je hier bent geweest of je een aanvulling hebt.

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Caspar Smit
9 maanden geleden

Hi, Jeroen. Heb je misschien een tip voor een leuke plek om te lunchen langs de Naplavka met uitzicht over het water? Mvg, Caspar