Loreta, Praag's mystieke bestemming

Gepubliceerd op 22 juli 2023 om 14:52

Loreta, een betoverende plek in het hart van Praag, is een ware schat die de geschiedenis en spiritualiteit van de stad omarmt. Gelegen in de charmante wijk Hradčany, biedt Loreta jou een unieke ervaring als je op zoek bent naar een vleugje mystiek en devotionele schoonheid. Het hoogtepunt van deze bezienswaardigheid is de Loreta-kerk, een meesterwerk van barokke architectuur, waarvan de gevel en het interieur verbluffend zijn.

Het is niet alleen de architectuur die bezoekers betovert. Het 17e-eeuwse complex omvat ook een klooster, een schatkamer met religieuze relikwieën en een betoverende klokkentoren. Betreed Loreta en dompel jezelf onder in een wereld van historische pracht en spirituele sereniteit.

Loreta

"Hoe vaak ben ik langs Loreta gelopen?" vraag ik mezelf af, wanneer ik op het Loretánské námesti oog in oog sta met de engeltjes voor het complex. De deur is open en de voorgaande tientallen keren ben ik niet binnengestapt. Het ene excuus was nog slechter dan het andere. Te warm, te koud, te druk, te duur, andere plannen, noem maar op. 

Het moest er een keer van komen. Geen excuses meer.

Zonder in de rij te hoeven koop ik een kaartje (ongeveer 9 euro) en stap het bijna lege complex binnen. Daar hou ik van. In de tuin van het Loreta Klooster voel ik meteen een serene rust over me heen komen. Het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan en ik me bevind in een andere wereld. Het klooster heeft een rijke geschiedenis en straalt een mystieke sfeer uit die me onmiddellijk intrigeert.

De klokkentoren en de gewelfde gang

Binnen in het klooster word ik begroet door de prachtige architectuur en het ingetogen interieur. Het is een plek van aanbidding en toewijding, waar monniken en nonnen hun leven wijden aan gebed en contemplatie. Terwijl ik door de gewelfde gangen dwaal, sta ik om de vijf meter stil bij een kapelletje of schilderij van een heilige. Enkele namen klinken bekend, maar verder ben ik niet bekend met de verhalen en legendes.

De fotogenieke hoekjes, de contrasterende kleuren en architectonische vormen, maken de meeste indruk op me.

De Loreta-kapel

Het hoogtepunt van het Loreta Klooster is de beroemde Loreta-kapel, een heiligdom dat een replica is van het Heilige Huis van de Maagd Maria in Loreto (Italie). Het is een plek van grote devotie voor pelgrims van over de hele wereld. 

De buitenkant van de kapel spreekt het meest tot de verbeelding met aan alle kanten reliëfpanelen in stucwerk uit eind 17e eeuw.

De cyclus begint aan de noordkant tegenover de kapel van de heilige Franciscus en gaat verder tegen de klok in:

  • Noordmuur - Geboorte van de heilige Maria, verloving van de heilige Maria
  • Westelijke muur - Aankondiging aan Maria, Maria bezoekt St. Elisabeth en St. Familie bij de inschrijving in Bethlehem
  • Zuidelijke muur - Geboorte van Christus, Aanbidding der herders en Drie koningen voor de geboren Jezus
  • Oostelijke muur - Dood van Maria en overdracht van het Heilige Huis van Nazareth naar Europa.

Neem een kijkje in de kapel, bekijk de muurschilderingen en het altaar.

De Loreta kapel in de kloostertuin

De Oostelijke muur met een van de reliëfpanelen

De legende van het heilige huis van Maria

Het heilige huis van Maria in Loreto is een religieuze legende die teruggaat tot de 13e eeuw. Volgens de overlevering werd het huis waarin Maria woonde in Nazareth, waar de aankondiging van de geboorte van Jezus plaatsvond, door engelen naar Loreto getransporteerd om te voorkomen dat het vernietigd werd tijdens een conflict met de Turken.

Het huis werd herbouwd als een heilig heiligdom en trekt al eeuwenlang pelgrims van over de hele wereld aan die komen om de spirituele betekenis en de heilige aanwezigheid van Maria te ervaren.

De Loreta klok

Buiten de kapel hoor ik de beroemde Loreta-klok, die elke dag om 12 uur 's middags luidt. Het geluid van het klokkenspel vult de lucht en lijkt een boodschap van hoop en geloof te verspreiden. Ik blijf in de kloostertuin staan om te luisteren en laat de betoverende melodie mijn ziel beroeren. Het doet me denken aan de gevangenen in het horror-huis uit de begintijd van de communistische periode. Zij hebben een ander deuntje gehoord...

Lees hierover in:

Novy Svet en het wrede verhaal achter het Kleine Huis

De kerkbeiaard met een Nederlands tintje

In de toren boven de hoofdingang van Loreta bevindt zich de grootste historische kerkbeiaard van Europa. Het werd in 1694 gebouwd door horlogemaker Petr Neumann. Het carillon werd voor het eerst geluid op de feestdag van de Maagd Maria, 15 augustus 1695.

Het bestaat uit dertig in Amsterdam gegoten klokken, waarvan er 27 ddelnemen aan het klokkenspel en drie zijn er ter decoratie.

De Loreta kerk

Omdat het zo rustig is, heb ik de tijd om alles in me op te nemen en lukt het te fotograferen zonder mensen erop. Ik betreed de Rooms-Katholieke kerk, een meesterwerk van architect Kilián Ignác Dientzenhofer, die ook verantwoordelijk is voor ontwerp en bouw van onder andere de Sint Nicolaaskerk op het Oude Stadsplein. Het katholieke spat er vanaf door de overdaad aan bling-bling.

Mijn oog valt op een groep kitscherige en lugubere poppenhoofdjes. Ze doen me denken aan de poppen waar mijn zussen mee speelde en waar ik dan de hoofden afdraaide om ze te plagen. Die hoofdjes, de meeste zonder lijfje en geschikt als figuranten in een horrorfilm, hangen hier als versiering. Ik krijg de kriebels...

Interieur van de Loreta kerk

De enge poppenhoofdjes

De groep poppen

Tentoonstellingen

Op de galerij van de eerste verdieping van het klooster zie ik mensen lopen. Ik zoek de trap naar boven en kom in het museumgedeelte van het klooster. Er zijn verschillende tentoonstellingen en collecties te bewonderen. Schilderijen van heiligen en monniken, christelijke relikwieën, sieraden en enkele Amsterdamse kerkklokken. 

Check voor de huidige tentoonstellingen de website van Loreta (onderaan de blog).

Na anderhalf uur in het Loreta Klooster te hebben doorgebracht, ben ik blij met de keuze voor deze bezichtiging. De serene sfeer en de prachtige architectuur hebben mijn hart geraakt op een manier die moeilijk in woorden te vatten is. 

Terwijl ik het Loreta Klooster verlaat, kijk ik nog een keer achterom en neem ik afscheid van deze betoverende plek. Het Loreta Klooster in Praag zal voor altijd een plek zijn die een speciaal plekje in mijn hart heeft veroverd. Het is een plek waar ik naar terug kan keren wanneer ik behoefte heb aan rust in de drukte van Praag.

Het is tijd voor de lunch en een biertje. Tevreden stap ik twee minuutjes later U Zavěšenýho Kafe binnen en heb vanaf het terras fantastisch uitzicht op de Petrin heuvel. Een plek om te onthouden.

Adres:

Loretánské nám. 7,

118 00 Praha 1-Hradčany

Meer informatie op hun website

https://www.loreta.cz/en

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.