Herbeleef Praag met een fotoboek, reclame

Gepubliceerd op 6 februari 2024 om 13:13

Praag, de stad van betoverende architectuur, kronkelende steegjes en onvergetelijke momenten. De bruisende sfeer, vastgelegd in elke straat en op ieder plein, verdient een speciale plek om keer op keer te herleven. En wat is een betere manier om deze herinneringen vast te leggen dan in een prachtig fotoboek? 

In mijn eindeloze zoektocht naar de mooiste foto in Praag, het perfecte plaatje, ben ik nog niet klaar, en zal dat ook nooit zijn. Op één plek kan ik duizend foto's nemen en niet één is hetzelfde. Een betere lichtval, een andere schaduw, een bijzondere zonsondergang maken van Praag keer op keer een nieuwe stad voor mij als fotograaf en een reden om telkens terug te keren. Een gevoel dat ik niet ken in Nederland of welke stad dan ook. Daar is een foto niet meer dan een foto.   

Op zoek naar foto's in het straatbeeld

In een YouTube-video werd het gevoel dat ik ervaar tijdens het maken van foto's prachtig verwoord. Ik wist niet dat er mensen waren die hetzelfde gevoel delen. Wanneer ik alleen met mijn telefoon als camera door Praag wandel, let ik nauwelijks op.

Het wandelen is dan puur praktisch, van A naar B. Een telefoon maakt nu eenmaal niet zulke mooie foto's, vooral niet die van mij, en al helemaal niet als ik wil inzoomen. Dan bibbert het beeld en krijg ik vage en bewogen plaatjes.

Met een "echte" camera bij me ga ik op zoek naar foto's. Mijn ogen scannen de straat, het gras en de bomen, de details van de gevels, het zonlicht of de schaduwen, in de hoop dat ik er een foto in zie. Ik heb de foto in mijn gedachten al gemaakt voordat ik deze daadwerkelijk neem. Het is alsof ik mijn hersenen even op pauze zet en het beeld voor eeuwig vastleg.

Wat moet je met al die foto's?

Op mijn laptop staan ongeveer 35.000 foto's van Praag, wat 20.000 meer is dan ik aanvankelijk dacht. Hoeveel filmrolletjes zou ik nodig hebben gehad voordat de digitale camera zijn intrede deed?

Dat zouden negenhonderd drieënzeventig rolletjes van zesendertig foto's zijn, of veertienhonderdachtenvijftig rolletjes van vierentwintig. Het voluit schrijven van deze getallen maakt het nog opmerkelijker.

Bijna elke foto heb ik een nieuwe naam gegeven, dus in plaats van simpelweg 'img5345' staat nu de naam van de locatie of straat, en eventueel de weersomstandigheden erbij vermeld. Dat is een van de manieren waarop ik mijn reis naar Praag herbeleef. Bovendien vind ik zo sneller een foto om op deze website te plaatsen. 

Veel meer doe ik eigenlijk niet met mijn foto's. Het moment van nemen is het mooiste moment.

Tot ik op een dag in december een e-mail ontving van Fotofabriek. Ze vroegen of ik een fotoboek wilde maken van mijn mooiste foto's van Praag. Dat leek me wel wat, maar hoe selecteer ik mijn mooiste foto's uit een verzameling van 35.000? 

Ik nam de uitdaging aan.

Vanaf dit punt in mijn blog bevat de tekst reclame voor Fotofabriek en dat is niet zo gek, want they did hell of a job.

Fotofabriek, alles voor je mooiste foto's

Fotofabriek, een oase voor creatievelingen en herinneringenverzamelaars, biedt de perfecte mogelijkheid om deze onvergetelijke momenten vast te leggen. Met hun intuïtieve online tool wordt het samenstellen van een fotoboek een vreugdevolle reis door mijn herinneringen aan Praag.

Het lastigste is dus het verzamelen van mijn meest geliefde foto's. Kies ik voor de Karelsbrug badend in het zachte avondlicht, de adembenemende Praagse Burcht hoog boven de stad uitstijgend, of de verborgen hoekjes van de Oude Stad?

Eén foto mag zeker niet ontbreken...een van mijn mooiste foto's van oktober 2023.

Filmopnames op Hradcanske namesti, oktober 2023

Eenmaal ingelogd op Fotofabriek's platform, blijkt het creëren van mijn fotoboek een gemakkelijke en plezierige ervaring. Ik kies ervoor om alleen foto's te plaatsen zonder tekst. Er zijn verschillende lay-outs, achtergronden en versieringen om je verhaal op een unieke manier te vertellen. 

Enkele uren laten maken ongeveer 125 foto's mijn fotoboek compleet en tevreden druk ik op "Bestellen".

De mooiste foto's van Verliefd op Praag

Een aankoop wil je het liefst direct in handen hebben, nietwaar?! Nu wordt mijn geduld op de proef gesteld en mag ik enkele dagen wachten voordat het fotoboek binnen is.

Gelukkig kan ik al bladeren door mijn digitale fotoboek. En jij ook....

Mijn Fotoalbum

Mijn Fotoalbum

Het fotoboek ligt op de deurmat

Vrijdag 2 februari kom ik thuis van een dag werk en zie fotoboek , keurig ingepakt in karton, liggen op de deurmat. Ondanks dat ik alle foto's zelf heb gemaakt, ben ik een beetje opgewonden.

Hoe komen de digitale foto's over op papier?

Ik scheur het karton open en kan eindelijk mijn digitale foto's in levende lijve aanschouwen. Het is iets magisch. De geur van vers gedrukte pagina's, de stevige cover die je herinneringen beschermt en de opwinding van het herbeleven van die speciale momenten, maken het maken van een fotoboek een ervaring op zich.

De levendige kleuren en scherpe details zorgen ervoor dat elke pagina van mijn fotoboek tot leven komt. Het is alsof ik opnieuw door de straten van Praag wandel, iedere keer dat ik een bladzijde omsla.

Zelfs mijn vrouw, die mijn Praag hobby gedoogt maar niet gepakt wordt door de schoonheid van de stad zoals ik, pakt het fotoboek en bladert door de foto's. Ze slaakt de ene na de andere kreet uit.

"Wow, die is mooi", "Wat een mooie lucht" en "Echt Prachtig".

Ze snapt alleen de voorkant niet. De bijzondere muurschildering in Praag van een meisje dat zich met haar speelgoeddieren onder de Oekraïense vlag verstopt. Ze mooi getekend.

Wil jij ook een blijvende en tastbare herinnering aan jouw trip naar Praag, ga dan net als Verliefd op Praag een mooi fotoboek maken.

Voorkant van het fotoboek, street-art in Praag naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
4 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.