Praag, bloesem en lentekriebels

Gepubliceerd op 23 januari 2024 om 17:46

Praag staat bekend om zijn prachtige architectuur, rijke geschiedenis en charmante straatjes. Maar wist je dat Praag in de lente ook een van de mooiste plekken is om (kersen)bloesem te zien? Verliefd op Praag ging voor je op zoek naar enkele van de beste plekken om te genieten van de lentekleuren in Praag.

Het is niet exact te voorspellen wanneer je de bloesem zult aantreffen, want de natuur gaat zijn eigen gang. Vanaf eind maart tot en met begin mei heb je de meeste kans om de geurende bloemetjes aan de bomen te aanschouwen. Vorig jaar is de eerste keer geweest dat ik met eigen ogen heb kunnen zien hoe mooi Praag is in deze periode. Als (hobby)fotograaf weer een reden om naar Praag te gaan. Die foto's had ik nog niet.

Kersenbloesem in de tuin van de Zweedse ambassade

Kersenbloesem

Opgegroeid in een familie van plantkundigen, hoveniers en tuinders ben ik de uitzondering. Ik heb geen groene vingers, kan nauwelijks iets zinnigs zeggen over de natuur, en beschouw een bosje bloemen als zonde van mijn geld, omdat je ze toch na een week weer weggooit. Gelukkig deelt mijn vrouw dezelfde opvatting.

Kersenbloesem kan ik na gedegen onderzoek onderscheiden van andere soorten, maar voor een omschrijving ben ik toch aangewezen op ChatGPT

"Kersenbloesem, ook wel sakura genoemd in het Japans, heeft kenmerkende bloemen die bekendstaan om hun esthetische aantrekkingskracht. De bloemen hebben vijf bloemblaadjes en vormen kleine tot middelgrote clusters. De kleur van de bloemblaadjes varieert van zuiver wit tot lichtroze of donkerroze, afhankelijk van het specifieke type kersenboom.

De bloemen zijn meestal eenvoudig, met een ronde vorm, en ze hebben een subtiele en zoete geur. Het uiterlijk van de kersenbloesem is symbolisch geworden in verschillende culturen en staat vaak voor de vergankelijkheid van het leven en de schoonheid van de natuur."

Dus ik zeg:"ChatGPT.. bedankt."

Nu maar hopen dat dit het juiste plaatje is bij de omschrijving?! Iemand???

Please, laat dit "Kersenbloesem" zijn

En anders dit...met de Sint Nicolaaskerk op de achtergrond

Petřín heuvel/park

De mooiste plek om de (kersen)bloesem te bewonderen is het Petřín-park. Aangezien het park behoorlijk groot is, raad ik aan om naar Hellichova te gaan en vanaf daar de heuvel te beklimmen.

Het park, gelegen op een heuvel, biedt een panoramisch uitzicht over de stad. Naast de prachtige bloesems kun je ook een bezoek brengen aan de Petřín-toren, een replica van de Eiffeltoren, die een van de beste uitzichten in Praag biedt.

Bloesem bij (tramhalte) Újezd

Onderaan de Petřín-heuvel bevindt zich de kabelbaan en het indringende monument ter herdenking van de slachtoffers van het communisme. Vanuit hier kun je de Petřín heuvel oplopen of naar het Malostranské náměstí , een van de mooie pleinen van Praag.

Het rijtje bomen daar is bijzonder fotogeniek, zeker wanneer de zon op de wit-roze blaadjes van de bloesem schijnt.

Kersenbloesem bij tramhalte Ujezd, onderaan de Petřín heuvel

Grébovka (Havlíčkovy sady)

Grébovka is op zichzelf al een romantisch park. Het is prachtig aangelegd en beschikt over talloze hoekjes die perfect zijn voor een romantische date. In de lente wordt het park opgefleurd door tulpenbedden, bloesem en jonge puppy's die door hun baasjes voor het eerst worden uitgelaten.

Combineer een wandeling door het park met een bezoek aan het lokale café Pavilon Grébovka, waar je niet alleen van goede koffie kunt genieten, maar ook lokale wijnen kunt proeven. 

Lees meer over het park

Bloesem in Grebovka

Tulpen in Grebovka

Riegrovy Sady

Riegrovy sady ligt net buiten het historische centrum. Hier vind je kersenbloesem, tulpenbedden (niet tegelijk) en een schitterend uitzicht over de stad. Wandel over de steile paden en laat je verrassen door de geurende bomen.

Riegrovy sady, een park met schitterende bloesem

Tulpenbedden later in het jaar

Vojanovy-sady-tuin

Op steenworp afstand van de Karelsbrug, in het hart van Malá Strana, ligt de romantische en vredige tuin van Vojanovy Sady verscholen. Je komt hier slechts één kers tegen, maar je kunt ook de schoonheid van magnolia’s (zie foto van de pauw) bewonderen en er zijn tevens kleurrijke bloembedden. Wanneer je even wilt ontspannen op een bankje, word je hoogstwaarschijnlijk begroet door de lokale pauwen.

Let wel op, het park sluit om 20.00 uur.

Vojanovy-sady

In Vojanovy-sady vind je naast bloesem ook het hele jaar door pauwen. 

Overal in de stad

Mocht je niet naar deze specifieke locaties (willen) gaan, wandel gewoon door de stad en je komt genoeg bloesem tegen. Klarov, Wenceslasplein en Kampa zijn daar enkele voorbeelden van.

Bloesem bij Jungmannova Passage

De bloesem in Praag is werkelijk een prachtig gezicht in de lente. Of je nu geniet van een wandeling in een park of vanaf een heuvel uitkijkt over de stad, er zijn tal van plekken om te genieten van de prachtige bloesems.

Neem je camera mee, want je zult zeker foto's willen maken van deze adembenemende uitzichten! 

Kaartje volgt nog...

Verliefd op Praag en dol op lentekriebels

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.