Het Clam-Gallas Paleis, een verborgen parel in hartje centrum

Gepubliceerd op 25 april 2024 om 13:29

Het Clam-Gallas paleis ligt in hartje centrum van Praag en vrijwel iedere toerist loopt er meerdere keren langs op hun stedentrip. Toch is het een verborgen parel, omdat menigeen niet weet wat er binnen te zien is. Verliefd op Praag ging op onderzoek uit en belandde in een Tsjechische rondleiding door barokke weelde. 

Het is alweer een tijdje geleden, oktober 2022 om precies te zijn, dat ik met mijn zus een gratis tour heb gereserveerd in het Clam-Gallaspaleis. Het paleis werd na langdurige restauratie heropend en dat wilden we niet missen. Vroeg in de ochtend kwamen we in Husova aan en we konden aansluiten in de rij voor de indrukwekkende ingang. Aan weerszijde van een grote houten poort wordt het gebouw versierd door twee gigantische reuzen, die het gebouw met hun gespierde torso lijken te dragen.

Het originele ontwerp van J. B. Fischer von Erlach voor het Clam-Gallas Paleis

Het Clam-Gallaspaleis staat op een centrale plek op de Kroningsroute (De Gouden Mijl), maar het valt eigenlijk niet zo op tussen de tientallen schitterende gebouwen in de buurt. De gemiddelde toerist op weg naar of terug van de Karelsbrug kijkt er niet naar om en volgt de kudde in de Karlova straat, de toeristische kitsch-straat van Praag...

Tip voor Karlova-straat

Pin, koop, eet of drink hier weinig tot niets, tenzij je dubbele prijzen prima vindt. Enkele uitzonderingen daargelaten.

Kijk omhoog naar de mooie geveltjes. Deze straat heeft op oog-hoogte namelijk weinig met Praag te maken, alleen maar met geld verdienen.

Lees ook: Tien toeristenvallen in Praag, tussen kunst en kitsch

Mozart en Beethoven hebben hier opgetreden

Het Clam-Gallas paleis, een meesterwerk van Praagse barokke architectuur, is een symbool van de grandeur en pracht van het Habsburgse rijk. Ontworpen door de gerenommeerde keizerlijke hofarchitect Johann Bernhard Fischer von Erlach uit Wenen en gebouwd in de vroege 18e eeuw door de Italiaanse architect Domenico Canevale, straalt dit paleis een tijdloze elegantie uit.

Als de belangrijkste residentie van de adellijke Boheemse Clam-Gallas familie, speelde het paleis een centrale rol in de politiek en cultuur van die tijd. Hier traden enkele van de grootste muzikale genieën op, waaronder Wolfgang Amadeus Mozart in 1787 en Ludwig van Beethoven in 1796, waardoor het paleis een belangrijk cultureel centrum van Praag werd.

 

Met zijn weelderige theaters, balzalen en concertzalen, omringd door een majestueuze binnenplaats, ademt het Clam-Gallas paleis de sfeer van vervlogen tijden. Elk detail getuigt van de verfijning en pracht van de barokke periode, waardoor ons bezoek aan dit paleis een onvergetelijke reis door de geschiedenis van Praag wordt.

Het interieur

Onze verwachtingen zijn hooggespannen terwijl we wachten op toestemming om deel te nemen aan de tour. Zodra de gids ons binnenleidt en we het interieur van dit prachtige gebouw aanschouwen, worden we overdonderd door de pracht en praal. Zoals gebruikelijk in de gebouwen van Praag, is er zoveel pracht om ons heen dat we niet weten waar we moeten kijken. De plafonds zijn versierd met schitterende schilderingen, aangebracht door Rococo-pionier Carlo Carlone. De lantaarntjes in het trappenhuis dragen beeldjes die doen denken aan Rubens, en we voelen ons als gasten in een echte adellijke omgeving.

Het trappenhuis is een van de hoogtepunten van het paleis

De rondleiding

Hoewel we de uitleg in het Tsjechisch niet kunnen verstaan en slechts enkele losse woorden oppikken, voelen we ons helemaal op ons gemak. Samen met mijn zus geniet ik van de voor ons grappige situatie en lachen we mee met de groep, alsof we naar een een buitenlandse film kijken zonder ondertiteling. Het gebrek aan Tsjechische woordenschat wordt ruimschoots gecompenseerd door de adembenemende schoonheid van de ruimtes.

Ik wil als een van de laatsten steeds een foto maken van de lege zalen. Dat wordt bemoeilijkt doordat de gids in het Tsjechisch roept, dat ik op moet schieten en de deur van de zaal achter me moet sluiten. Mijn gehoorzaamheid wint van het van mijn eigenwijsheid

Augustus 2024 ga ik terug voor een nieuwe fotoreportage zonder mensen erop. Je kunt namelijk nu individueel door het pand lopen met een optionele audiogids in het Engels. Voor vijf dagen heb ik een Prague Cool Pass gekocht, zodat ik vrijwel iedere bezienswaardigheid in Praag kan bezoeken zonder te wachten en zonder losse kaartjes te hoeven kopen, waaronder het Clam-Gallas Paleis

Wat krijg je te zien in een rondleiding?

In de westelijke vleugel van het paleis bezoek je de piano nobile (bel-etage of adellijke verdieping) en in de noordelijke vleugel de serre . De sightseeingroute biedt de mogelijkheid om de uniek bewaarde structuur van het paleis met zijn opmerkelijke decoratie te waarderen, en tegelijkertijd om de latere aanpassingen van het interieur te leren kennen voor het comfortabele leven van de adellijke familie.

  • Je beklimt de majestueuze ceremoniële trap naar de tweede verdieping, vanwaar je niet alleen kunt bewonderen hoe de Weense architect Fischer von Erlach met de krappe oude stadsgebouwen omging, maar ook de beeldhouw-, stuc- en schilderwerken van vooraanstaande kunstenaars uit het eerste derde deel van de 18e eeuw.
  • De rondleiding door de piano nobile begint met het betreden van de voorkamer, die aan het begin van de 19e eeuw werd aangepast aan de behoeften van het paleistheater. De aangrenzende Gouden en Turquoise Zalen zullen indruk maken met vele gerestaureerde elementen van het interieur, of het nu gaat om tegelkachels, kroonluchters of indrukwekkende armaturen op de deuren.
  • De Marmeren Zaal verbaast niet alleen door zijn luchtigheid en witheid, maar ook door de verborgen charme van verrassing, net als de aangrenzende Chinese Lounge.
  • Aan het einde van de rondleiding bezoek je twee kamers die in het eerste derde deel van de 19e eeuw werden aangepast tot wintertuin . Bij mooi weer eindigt de rondleiding op de binnenplaats, waar u de uitgestrektheid van dit paleis kunt bewonderen.

Het goede nieuws: je kunt een audiotour doen in het Engels, Duits, Frans of Italiaans

Er zijn naast een rondleiding door het gebouw enkele wisselende tentoonstellingen te zien, maar die waren er nog niet in 2022. Wanneer je van architectuur houdt en dan met name barok en roccoco, koop dan hieronder een kaartje. 

Het Clam-Gallas paleis is "gratis" te bezoeken met een Prague Cool Pass.

Powered by GetYourGuide
Powered by GetYourGuide

Openingstijden:

Dinsdag tot en met zondag van 10.00 - 18.00 uur

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.