Vijf bijzondere deuren in Praag

Gepubliceerd op 8 april 2024 om 14:02

Praag staat wereldwijd bekend om zijn prachtige architectuur en rijke cultuur. Het is een stad waar elke hoek, elk gebouw en elke straat een verhaal te vertellen heeft. Als ik elk adembenemend gebouw zou bespreken, zou deze blog eindeloos lang worden. Daarom licht Verliefd op Praag in deze blog vijf opvallende deuren van deze gebouwen voor je uit. Deze deuren zijn niet alleen functionele ingangen, maar ook artistieke meesterwerken die de rijke geschiedenis en het vakmanschap van Praag weerspiegelen.

Zonnebloemdeur

Het gebouw in Hastalska in de Oude Stad is gemakkelijk te herkennen aan zijn prachtige Art Nouveau deur.

Ontworpen door architect Osvald Polívka, die samenwerkte aan projecten zoals de Obecní dům en het Nieuwe Stadhuis, is dit gebouw uit 1900 een waar juweeltje.

Het wordt nog interessanter als je bedenkt dat Vaclav Havel, de grootvader van de gelijknamige laatste president van Tsjechoslowakije, ook betrokken was bij dit project. Deze deur draagt dus een diepe historische betekenis. Staande voor deze deur kun je de geschiedenis bijna ruiken en voelen.

De schitterende zonnebloemen en de klok in het glas-in-loodraam geven het gebouw direct een uniek karakter en laten de schoonheid van de Art Nouveau-stijl tot uiting komen.

Široká 9 - Joodse Wijk

De Joodse Wijk van Praag onderging eind 19e eeuw begin 20e eeuw een metamorfose, die van het Joodse ghetto een chique wijk maakte. De wijk heeft nu de uitstraling van Parijs, met als hoogtepunt de Pariszka straat, de duurste winkelstraat van Praag.

Art Nouveau spat van ieder gebouw af, zo ook van deze deur in Široká. 

Je bent nu vlakbij de Oude Joodse Begraafplaats, waar ik zeker een kijkje zou nemen, als ik jou was. 

Deur van het Nationaal Monument - Vitkov heuvel

Het ligt uit de buurt van de toeristische trekpleisters, maar een bezoekje aan het Nationaal Monument op de Vitkov heuvel mag eigenlijk niet ontbreken Al is het maar voor het uitzicht dat je daar hebt. 

Tevens bevindt zich er een van de mooiste deuren van Praag met afbeeldingen uit de Tsjechische geschiedenis, zoals de Hussitische oorlogen en een prekende Jan Hus.

De deuren van de Sint Vituskathedraal - Praagse Burcht

Binnen de Praagse Burcht ligt de wonderschone Sint Vituskathedraal, een must see voor architectuurliefhebbers. Twee deuren, die ik nog nooit open heb gezien, verdienen extra aandacht.  Ze bevinden zich in de portaal aan de voorkant van de kathedraal. 

Het Goethe instituut

Het Goethe-Instituut, een cultureel juweel in de Tsjechische hoofdstad, is gehuisvest in een prachtig Art Nouveau-gebouw aan de Masarykovo nabrezi. Dit architecturale meesterwerk straalt de elegantie en verfijning uit die kenmerkend zijn voor de Art Nouveau-stijl, met zijn weelderige decoratieve elementen en organische vormen.

Dit betoverende gebouw dient niet alleen als een knooppunt voor de bevordering van de Duitse taal en cultuur, maar ook als een artistiek toevluchtsoord waar bezoekers kunnen genieten van inspirerende tentoonstellingen, boeiende lezingen en andere culturele evenementen.

Bovendien is het gebouw vrij toegankelijk, waardoor het een must-see bestemming is voor iedereen die Praag bezoekt. De prachtige voordeur is slechts een voorproefje van de verborgen schatten die binnen te ontdekken zijn.

De ingang van het Goethe instituut

Het monumentale pand is een Art Nouveau meesterwerk

Succes met het zoeken naar deze deuren. Nog leuker is om ze spontaan tegen te komen.

Voor meer schitterende deuren in Praag verwijs ik je graag naar een instagram-account, waar inmiddels meer dan 1300 deuren zijn verschenen. @bestofpraguedoors

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.