De moord op Heydrich, de slager van Praag

Gepubliceerd op 1 oktober 2020 om 16:00

Geen spoilers, behalve dat Heydrich echt dood is

Heel gek, dat ik pas in 2020 bekend ben geraakt met het verhaal van de moord op Heydrich, de Reichsprotector van Tsjecho-Slowakije in WOII. Gek dat de namen van Jozef Gabčík and Jan Kubiš mij tot die tijd geen belletje deden rinkelen. Gek dat ik regelmatig langs een kerk ben gelopen op Resslova in Praag, zonder te weten wat zich daar heeft afgespeeld. Te spannend achteraf, 700 Duitsers tegen 7 Tsjechen en Slowaken.

Inmiddels heeft het verhaal mij zo aangegrepen, dat ik alles, maar dan ook alles wil zien wat er mee te maken heeft. Niet alleen in Praag zelf, maar ook in boekvorm, filmvorm (als dat een woord is) en dankzij de VPRO ook in serievorm.

Verliefd op Praag, auto van Heydrich na aanslag

Waarschijnlijk ben ik via een andere blog of een zoekopdracht in google gestuit op de film Anthropoid. Die ben ik gaan kijken omdat het me interessant leek om beelden te zien van Praag. Niet wetende dat het verhaal veel meer is dan wat beelden van Praag uit de Tweede Wereldoorlog.

De hele aanloop naar de moord op Heydrich en wat zich daarna afspeelt is een onderdeel van de Tsjechische cultuur. De Tsjechen zijn namelijk zonder een kogel te hebben afgevuurd cadeau gedaan aan de Duitsers door de toenmalige president Enmil Hacha. Iets om weinig trots op te zijn als Tsjech.

Bij toeval kwam Heydrich na het kijken van de film ter sprake tijdens de voorbereiding van de - inmiddels geannuleerde - reis van eind oktober naar Praag bij mijn nichtje thuis. Haar vriend vertelde over een boek van de moord op Heydrich. Dit boek, HhhH van Laurent Binet, heb ik geleend en in korte tijd uitgelezen (ik lees gemiddeld nul boeken per jaar, dus dat zegt genoeg). Aparte opbouw in zijn verhaal, maar gelukkig kende ik door de film de verhaallijn. Deze volgorde raad ik ook iedereen aan. Eerst de film, dan het boek van Binet en daarna de serie van de VPRO.

De serie van de VPRO is echt de moeite waard

Die laatste heb ik net gezien. In 7 delen worden aan de hand van het boek locaties aangedaan en verhalen uitgelicht met bijzondere beelden uit die tijd. In dit blog treed ik niet in detail. Waarom zou ik ook, als het zo mooi is neergezet.

Ik nodig iedereen uit om zich te verdiepen in het verhaal. Zodat, wanneer je in Praag bent, je weet waar het over gaat als je in of bij de Heilige-Cyrillus en Heilige-Methodiuskerk staat.

De daden van Jozef Gabčík en Jan Kubiš hebben pas sinds 1990 echte erkenning gekregen, na de val van het communisme. Voor die tijd weigerden de Russen de erkenning te geven, omdat ze niet door de Russen waren gestuurd, maar door de Britten. Pas sinds 2009 staat er een monument op de plek van de aanslag op Heydrich.

Dat zou kunnen verklaren, waarom het verhaal over de helden van Praag niet zo bekend is.

Of dat ik heb zitten slapen tijdens de geschiedenislessen op de middelbare school.

---------------------------

Kijk hier de 7 delige VPRO-serie naar aanleiding van het boek van Laurent Binet (HhhH) over de moord op Reinhard Heydrich, de Slager van Praag.

Tip: begin van onder naar boven met kijken.

 

Lees ook:

Deel 2: Helden in Praag, de moord op Heydrich

De crypte in de kerk, de moord op Heydrich, deel 3

 

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
7 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Ronnie
4 jaar geleden

Weer een prachtig stuk. HhhH is het meest briljante boek wat ik ooit gelezen heb. Wellicht omdat de 'attentat' (zoals de Tsjechen het noemen) mij altijd al gefascineerd heeft. De serie van de VPRO is ook werkelijk fantastisch, met Martin Simek als verteller.
De kerk is indrukwekkend. Eerst al het aangrijpende museumpje, en vervolgend de kerker zelf. Met kogelgaten, het luikje, de bustes, en het kippenvel. En zoals Tsjechië altijd trots is op het verleden en helden, is alles gratis toegankelijk.
Prachtland.

(ook het cafe waar de parachutisten zaten, en het Gestapo hoofdkwartier zijn er nog).
Overigens was Hacha weliswaar een verrader, maar Tsjechië was toch kansloos. Het heeft ongetwijfeld verwoestende bombardementen op Praag gescheeld...

astrid van kessel
3 jaar geleden

Beste Jeroen,
Ik mag aannemen dat je bekend met Lidice als gevolg van de aanslag van de kaart geveegd. van de zomer kwamen wij in Lezaky, ook van de kaart geveegd, hier zou radiocontact zijn geweest ter voorbereiding op de aanslag. Klein museum maar met duidelijke film over het gebeuren, verder kun je door het kleine dorp wandelen