Vijf vreemde tips voor een onvergetelijke Citytrip

Gepubliceerd op 25 september 2020 om 11:48

Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat voor reiziger je bent of je deze tips ter harte gaat nemen. De vreemde tips die ik je in deze blog geef, komen uit mijn hart, zijn eerlijk en nogal tegendraads.

Het zou zomaar kunnen dat je geïrriteerd raakt door deze blog of dat je er van moe gaat worden. Uit je comfort zone.....

 

Tip 1 Ga alleen naar Praag

Niet afhaken met lezen. Wat? In je eentje? Je bent gek, Jeroen, dat is ongezellig. Dan heb je niemand om tegenaan te praten, om mee te delen, om gezellig een biertje mee te doen. Zo denken de meeste mensen, slechts 2% van alle Nederlanders die Praag hebben bezocht in 2019, doet dat alleen. 63% komt met zijn of haar partner.

In de twee keer dat ik alleen naar Praag ben geweest, krijg ik regelmatig de vraag: "Heb je geen vrienden, die mee willen?"

Ja, die heb ik zeker, alleen de voordelen van alleen op reis zijn, wegen soms zwaarder dan met anderen samen zijn. De voordelen op een rijtje, voor mij dan:

 • zo vroeg of zo laat naar bed als jezelf wilt
 • zo vroeg of zo laat opstaan als je wilt
 • geen overleg waar je vandaag naartoe wilt
 • als jij zin hebt in een terrasje, dan pak je een terrasje
 • wil je een dag niks doen, ook goed
 • wil je linksaf en dan toch rechtsaf, om vervolgens erachter te komen dat je een rondje hebt gelopen......heerlijk
 • je wordt niet afgeleid van de omgeving door de gesprekken die je anders zou hebben
 • je kan zo snel of langzaam lopen als je wilt
 • je doet en ziet veel meer op een dag
 • als je moe bent, ga je gewoon ergens zitten zonder enig overleg
 • je komt erachter wat je zelf wilt, wat je gedachten zijn

Mijn idee is dat als je (een week) alleen op vakantie gaat en je hebt het dan iedere dag naar je zin, dan kan je zeggen dat je happy bent met jezelf. Niet afhankelijk van met wie je bent. Je moet het tenslotte zelf doen in je leven. Ja, even een diep momentje.

Love yourself first because thats who you'll spend the rest of your life with.

Verliefd op Praag

Tip 2 Lopen, lopen en nog eens lopen

Deze tip behoeft weinig uitleg. Je ziet gewoon het meeste als je door de stad wandelt. Je ruikt de stad en je proeft de sfeer, die de stad ademt. Af en toe een trammetje pakken is heerlijk (zie tip 5), zeker als je moe bent en het laatste half uur terug naar je appartement kan zitten. 

Maar alleen als uitweg. Bovendien eet en drink je tijdens een Citytrip per definitie zoveel en zo ongezond dat de calorietjes er ook weer af moeten. En dat wordt lastig als je steeds een taxi, bus, metro of tram pakt. 

Dit is de personal trainer die hier spreekt. Mag je een biertje? Ja hoor, als je daarna weer gaat lopen.

Verliefd op Praag Oude Stadsplein

Tip 3 Denk en doe als een local

Ook wanneer je de top 10 bezienswaardigheden van Praag niet allemaal hebt gezien, kun je Praag hebben gezien. Sterker nog, het echte Praag, zoals een local het ziet, komt pas na de top 10. 

Is de Eifeltoren echt zo mooi?

Als je mij vraagt wat ik van de Eifeltoren vind, dan zeg ik dat het me weinig heeft gedaan. Het is een stuk metaal, heel hoog en een symbool voor Parijs.

Maar mooi? Nee, dat kan ik niet zeggen. Dus als ik de Eifeltoren niet had gezien, toen ik in Parijs was, had ik niks gemist. Maar ja, het staat nu eenmaal in de boekjes, op alle websites, dat je dit moet zien, Top 1 Parijs.......dus ga je er naartoe, als goede toerist. Het punt is alleen, dat alle toeristen daarheen gaan. Niet omdat het per definitie mooi is, maar omdat overal staat dat je het MOET zien. Welke Parijzenaars zie je daar? Alleen degenen die wat willen verkopen. Verder vinden ze het niet zo boeiend, net zoals de Keukenhof niet boeiend is voor mensen uit de buurt, maar wel voor toeristen.

Verliefd op Praag Eifeltoren

Dus is het veel te druk bij de Eifeltoren, voor iets dat in Zoetermeer, Hoofddorp, Lelystad, IJmuiden of Almere geen enkele toerist zou trekken. Alhoewel, het zou wel eens leuk zijn voor een onderzoekje. Zou de Eifeltoren bekijks trekken als het in een lelijke stad stond? 

In ieder lijstje - ook in die van Verliefd op Praag - staan de bezienswaardigheden die iedere standaard toerist gaat bekijken. De standaard toerist herken je als volgt............ze komen meestal in groepen. Ze gaan als een kudde de bus in, even rijden naar de attractie, uitstappen en dan vijf minuten rondkijken, een paar foto's maken en weer instappen om zo de gehele top 10 af te werken. Kijk, lekker efficiënt en je kunt later zeggen, dat je er geweest bent. En de volgende dag doen ze Wenen in één dag.

Wees geen kuddedier en hang niet de "standaard" toerist uit.

Dat is in mijn ogen dezelfde toerist die uit gemakzucht in een Praagse taxi stapt en opeens het tien-voudige betaalt voor zijn ritje. Veel taxi's in hoofdsteden, ook in Praag, worden bereden door oplichters. Ik heb me altijd verbaasd over het feit, dat een taxi vaak een heel dure auto is, nooit een kleintje voor weinig. Dat kun je alleen terugverdienen door teveel te vragen voor het ritje.

Ja, je wilt natuurlijk niet in een Trabant van 35 jaar oud zitten. Tenzij het een toeristische attractie is en iedereen daarvoor in de rij gaat staan. Want dan wordt het ineens leuk! Het liefst 40 euro betalen, want dat maakt het nog leuker.

Terug naar de attractie. Hoe vaak ben ik niet bij een bezienswaardigheid gekomen om vervolgens, eenmaal betaald, te denken "Waarom is dit bijzonder?! Waarom heb ik entree moeten betalen?".

Praag heeft honderden gratis te bezoeken straatjes

Waarom sta ik in de rij voor een kerk of voor een Gouden Straatje? Er zijn honderd mooiere straatjes in Praag gratis te bezoeken. Het Gouden Straatje is na 17.00 uur trouwens ook gratis, alleen zijn de huisjes en het museum dan gesloten.

Denk dat het net zo werkt als bij restaurants. Als het er maar druk is, dan ga je er zitten. Zit er niemand, dan zal het geen best restaurant zijn, toch?! De volgende dag kan het zomaar andersom zijn en zit je in het andere restaurant, omdat het er druk is. Heeft met kwaliteit niet veel te maken.

Noem me tegendraads, maar ik vind het leuk om in lege restaurants te gaan zitten. Dan kan je namelijk een babbeltje maken met de bediening.

Om linksaf te gaan als alle toeristen naar rechts gaan. Om te gaan waar de locals zijn.

Gratis uitzicht

Inmiddels ben ik zover, dat ik weet dat gratis uitzichten net zo mooi kunnen zijn als duur betaalde. Wanneer het dus alleen gaat om het uitzicht, koop dan geen kaartje. Wandel naar een ander hoog punt in de stad en geniet in je eentje, zonder afleiding , helemaal gratis en voor niets.

Het is er meestal nog rustiger ook, want de meeste toeristen betalen liever, want dan kunnen ze zeggen dat ze er zijn geweest. Dan heeft het waarde.

Verliefd op Praag uitzicht vanaf Strahov Klooster

Gratis uitzicht

Tip 4 Ruik de Trdelník, kijk naar de Trdelník en loop weer door

Inmiddels heb ik meerdere blogs over Praag gelezen en ze zijn het er allemaal over eens, net als ik.

De Trdelník ziet er leuker uit op de foto dan dat hij smaakt. Alles wat in de Trdelník gestopt wordt is heerlijk. Aardbeien of andere fruit, ijs, chocoladesaus, jammie.

Verliefd op Praag Trdelnik

Trdelnik, het ziet er zo lekker uit.

Maar de hoorn zelf? Veel te machtig, niet echt knapperig en veel te veel. 

Kijk voor meer informatie over de Trdelnik onderstaande video van de Honest Guide.

Overal in Praag Centrum zie je Trdelník zaakjes, die voor buitensporige prijzen (4 tot 7 euro per stuk) zo'n ding verkopen. De Tsjechen zijn het erover eens, het is een Tourist Trap. Ook ik ben na acht keer Praag erin getrapt en moest er eentje proeven, want anders kun je er niet over oordelen.

Conclusie: zonde van het geld, van mijn verdere trek voor de dag en een illusie armer. Als iets zo lekker ruikt, verwacht je veel meer.

Wanneer je in Praag komt, laat iemand anders de Trdelník kopen. Vraag of je er een foto van mag maken, ruik er even aan en dan snel wegwezen.

Maar ja.....ik weet nu al wat je gaat doen. Je wilt checken of ik het bij het juiste eind heb. Geef hieronder je reactie. Misschien ben je wel een fan van Trdelnik. Dan mijn excuses voor bovenstaande.

Tip 5 Doe het openbaar vervoerspel met je kinderen of zelf

Deze tip is voor als je stiekem niet veel wilt wandelen en/of met je (jonge) kinderen op stap bent door Praag. Heb ik zelf gedaan en het levert leuke interacties op met in dit geval mijn zoon.

Je moet wel zorgen voor een (dag)kaart voor het Openbaar Vervoer. Daarna kan het spel beginnen.

Spelregels: uiteraard zelf te wijzigen. 

 1. Iemand zegt welke tram/bus/metro jullie gaan nemen, wanneer je in de buurt bent van een halte/station.
 2. De volgende bepaalt welke richting op (links/rechts, noord/zuid/oost/west).
 3. De volgende zegt bij hoeveel haltes jullie uitstappen.
 4. Je stapt daadwerkelijk pas uit wanneer je het aantal haltes dat je bij drie hebt genoemd hebt gehad.
 5. Waar je bent uitgestapt, ga je de buurt verkennen.
Praag tram, leuk spel om te doen met je kinderen

Dit "spel" doe ik soms zelf. Ik pak een willekeurige tram in Praag en zeg dan dat ik er na 12 haltes pas uitga. Dan kom je in (achter)buurten, wijkjes of straatjes, die je anders nooit zou zien. En het leuke van een dagkaart is, dat je zo weer op een andere bus of tram stapt.

Mijn zoon vond zo'n spel leuker dan gewoon maar rondlopen. En ik eigenlijk ook.

 

Lees ook:

Tien toeristenvallen in Praag, tussen kunst en kitsch

Tien low budget tips voor Praag

 

Verliefd op Praag, een beetje anders

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Hester
4 jaar geleden

Als in de top-10 Parijs: de Mona Lisa ... niet veel groter dan een postzegel. Gelukkig stonden we achter een groep Japanners, zodat we er mooi overheen konden kijken. Het wordt idd pas leuk na de kudde-attracties!

Wendy van Leeuwen
4 jaar geleden

Hoi, Wij vinden de Trdelnik heerlijk. Afgelopen jaar hebben we ze weer op in Karlsbad en de kinderen vinden het ook erg lekker. Dus al we ze tegen komen en betaalbaar zijn dan gaan wij er zeker eentje halen.
MVG Wendy