• Je Stedentrip Praag begint hier
 • Verliefd op Praag neemt je mee
 • Dè blog over Praag
 • Eerlijke tips
 • De liefde spat er vanaf
Home » Tips » Praktische tips » Openbaar Vervoer

Openbaar Vervoer is zo goed geregeld

Het openbaar vervoer in Praag is goed geregeld. Voor de korte stukjes en als je veel wilt zien van de stad zijn de trams een fantastisch vervoermiddel. Voor de langere stukken pak je de metro en voor de verder gelegen gebieden de bus.

De taxi kun je beter niet nemen in Praag. Meestal stap je in een taxi van een oplichter en betaal je veel te veel. En het openbaar vervoer is zo goed, dat het ook niet nodig is. De stad is niet gemaakt voor auto's en je bent minstens zoveel tijd kwijt, omdat het erg druk is.

Kaartjes voor het openbaar vervoer

Kaartjes voor het openbaar kun je kopen op de luchthaven, bij ieder metrostation en bij sommige tramhaltes. Je kunt er steeds vaker contactloos betalen. Bij sommige oudere machines kun je alleen met gepast muntgeld betalen.

Tip: koop een dagkaart of een 72-uurs kaart als je op een stedentrip bent.

Supertip: download de app (met creditcard te betalen). Uitleg in het Engels (eventueel vertalen met google).

Openbaar Vervoer Praag
Geldigheid van het kaartje Tarief vanaf 1-8-2021
30 minuten 30 Kč
90 minuten 40 Kč
24 uur 120Kč
72 uur 330 Kč

Let op:

 • Voor grote koffers moet je apart een kaartje kopen van 16  (geldt voor het 30 en 90 minuten kaartje).
 • Kaartje vooraf afstempelen bij de stempelautomaat, anders is de boete hoog bij controle.
 • Een kaartje is geldig voor de bus, metro en tram en de kabelbaan in het centrum

Lees eerst de reviews. Ik heb zelf nog geen ervaring met de app. De reviews zien er in januari 2021 nog niet heel positief uit.

Update: in juni 2021 heb ik de app gebruikt voor een maandkaart en dat was een prima ervaring.

De metro en de stations zijn een attractie op zich

Er zijn drie metrolijnen in Praag:

 • De rode gaat van noordoost via het centrum naar zuidoost.
 • De groene gaat van (noord)west naar oost.
 • De gele lijn gaat van zuidwest naar noordoost.

Super simpel.

Je kunt overstappen op 3 plekken:

 • Mustek (geel/groen),
 • Muzeum (rood/groen)
 • Florenc (geel/rood).

Super simpel.

In vrijwel ieder metrostation kun je beide kanten op. Ben je een keer de verkeerde kant op gegaan, dan stap je bij de volgende halte uit en ga je naar de andere kant van het perron. 

Super simpel.

Koop altijd een kaartje, want bij en in metrostations wordt er regelmatig gecontroleerd en de boetes zijn hoog. Het kaartje is goedkoop, dus neem geen risico. 

Het bekendste Tsjechische zinnetje voor toeristen is te horen in de metro

Ga je vaak met de metro, dan zal dit zinnetje je bekend in de oren gaan klinken. Dit is zo'n beetje een mantra geworden voor mij. Pas in het boek van Ivan Scheers (Herinneringen aan de toekomst) werd mij duidelijk wat ze precies zeggen en wat de woorden in het Tsjechisch zijn:

"Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají."

"Gelieve stoppen met uit- en instappen, de deuren gaan sluiten!”.

Geluidsfragment van de mededeling in de metro.

Wanneer ik dit weer voor het eerst hoor, dan weet ik pas echt dat ik in mijn tweede thuis ben.

Veiligheid in de metro

Mijn ervaringen met de metro in Praag zijn zeer goed. Je voelt je er op je gemak, in tegenstelling tot sommige andere Europese hoofdsteden, waar de metro wordt bevolkt door "kleine criminelen", zoals zakkenrollers. Die kom je hier niet of nauwelijks tegen. Daag ze niet uit en blijf altijd letten op je spullen.

De metro is schoon, komt op tijd (iedere twee minuten) en je komt er dus weinig ongure typetjes tegen. De ongure typetjes rijden hier op de taxi.

De roltrappen van en naar de perrons zijn een attractie op zich. De langste roltrap van Europa bevindt zich op station Námestí Míru. Deze is 100 meter lang en brengt je met 9 km/uur naar boven of beneden. Een heerlijk windje komt je tegemoet!

Tip: sta je stil, houd dan rechts aan. De mensen die lopen houden links aan.

Binnen de overstapstations is het van perron tot perron soms een eindje lopen, dus voor korte afstanden is de tram een sneller alternatief.

Metro Praag Namesti Miru

Namesti Miru

Roltrap metro Praag

De langste roltrap van Praag, Namesti Miru

De tram, een heerlijk tijdverdrijf

In het centrum is de tram een leuke attractie. Je hoeft niet op de hop-on hop off bus voor €25,-. Dat is zonde van je geld.

De tram is schoon, leuk, gezellig, brengt je bijna overal in het centrum. Als het rustig is zie je op deze manier heel veel van de stad. De Tsjechen gebruiken de tram om van en naar het werk te komen. Toeristen, net als ik, gebruiken de tram voor sightseeing.

Er zijn teveel tramlijnen om op te noemen. Voor tram 17 en de kabelbaan maak ik graag een uitzondering. Deze trams nemen je in hun route mee langs veel bezienswaardigheden.

Lijn 17

Deze tram rijdt langs de oevers van de Moldau langs de Vyšehrad Rots, het Dancing House, het Nationale Theater, de Karelsbrug, het Rudolfinum, dan de brug over naar Vystaviste, het beursterrein en door naar Stromkova park.

Tram Praag

Lijn 22

Deze tram volgt een (toeristische) route langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de Praagse Burcht, de Karelsbrug, het Nationaal Theater, de Petrin Heuvel. Je kunt een deel van de route nemen en lekker blijven zitten, totdat je aan de noord zijde van de Praagse Bucht bent aangekomen (halte Pražský hrad). Vanuit daar richting het complex en dan langzaam afdalen terug naar de Karelsbrug.

Kijk hieronder hoe de route verloopt. Dit is overigens niet het begin- en eindpunt van de tram.

Kabelbaan bij Petrin

Ook de 510 meter lange kabelbaan van Újezd naar Petřín kun je gebruiken wanneer je een geldig OV kaartje hebt. Er ligt een halte, Nebozizek, midden op de Petrin heuvel. Daar kun je in- en uitstappen om vanuit daar te voet verder te gaan het park in.

De bus voor de afgelegen gebieden

De bus is een prima vervoermiddel in Praag. Daar krijg je op je eerste Stedentrip niet veel mee te maken of het moet het eerste ritje zijn van de luchthaven naar de metro en je laatste ritje van de metro naar de luchthaven.

De bus komt waar de metro en de tram niet komen. Dat zijn meestal de plekken waar je als toerist nog niet veel te zoeken hebt. Ben je een gevorderde Praagganger dan zal de bus steeds vaker op het menu staan.

Zo kun je de bus naar Lidice (monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de represailles van de Nazi's in WOII, na de moord op Reinhard Heydrich) bijvoorbeeld nemen, waar geen tram of metro komt. Ook natuurliefhebbers die de parken buiten het centrum willen bezoeken zullen gebruik maken van de bus.

Lees ook:

Van de luchthaven naar je appartement

Monument voor de vermoorde kinderen in Lidice

Bus 119 van de luchthaven naar metrostation nádraží veleslavín

Monument voor de vermoorde kinderen van Lidice