Escape Tour in Praag

Gepubliceerd op 29 januari 2022 om 12:20

Ergens midden september kreeg ik een uitnodigende mail van een bedrijf, dat bedrijfsuitjes en events organiseert. Een van hun onderdelen is een Escape Tour in Praag. Of ik het leuk zou vinden om die een keer te doen. Dat liet ik me geen twee keer zeggen...alvast de conclusie: doen, maar niet in je eentje.

Wat is een Escape Tour?

Met een Escape Tour dwaal je door de stad, en voltooi je allerlei leuke opdrachten. Je speelt deze citygame gewoon op een eigen smartphone en kan je starten wanneer het jou uitkomt. De game is al in 100+ steden wereldwijd te spelen.

Omdat een Escape Tour ook in Praag is uitgezet, is het misschien leuk dat je de game zelf ook eens speelt met familie of vrienden? Je lost raadsels op en kraakt de code zodat jij erachter komt wat de geheime uitgang van de stad is. 

Mogelijk dat je net zo enthousiast wordt als de 200.000 deelnemers die je al voorgingen."

 

Escape Tour is net anders dan een Escape Room

Dat leek me wel wat. Een echte Escape room in een opgesloten ruimte heb ik in Nederland een aantal keer gedaan en dat was na een keer of drie wel genoeg. Ik ontsnapte wel binnen de gestelde tijd, maar meer ondanks dan dankzij mijn bijdragen. In alle chaos snapte ik vaak niet waar ik naar op zoek was of mee bezig was. De anderen wel en dan voel je je simpelweg een kluns.

Een Escape Tour in mijn geliefde stad, dat leek me wel wat. Zou ik aan de hand van aanwijzingen in de straten van Praag sneller bij de uitgang komen dan andere deelnemers, die Praag voor de eerste keer beleefden? Dat zou ik wel verwachten...ik ken Praag op mijn duimpje en de opdrachten konden ook niet te moeilijk zijn.

Vrijdag 29 oktober was het zover. Het plan om het spel te spelen met Elke (van de reisgids van time to momo) en haar zoontje viel in het water. Zij hadden helaas andere plannen. Dan maar alleen op pad. Dat zou in tegenstelling tot veronderstelling de boel vertragen, bleek later.

Johannes van Nepomuk op de vlucht, geen spoilers

De Escape Tour begint bij de Kruittoren op het náměstí Republiky. Op mijn telefoon krijg ik de melding dat ik terugvlieg in de tijd.

Leuk, nog nooit gedaan. Eens moet de eerste keer zijn.

Opeens sta ik in de 14e eeuw en verplaats ik me in Johannes van Nepomuk.

Wie?

Johannes van Nepomuk is de beschermheilige van Bohemen. Het aanraken van de plaquettes onder zijn standbeeld op de Karelsbrug zouden geluk en voorspoed geven. Wanneer je er ook langs loopt, je ziet altijd wel iemand die zijn hand erop legt.

De start van de Escape Tour, de Kruittoren

Johannes van Nepomuk

Mission possible of impossible?

In 1387 krijgt hij een opdracht van de koning die hij dapper weigert, dit besluit is echter niet zonder gevolgen…Koning Wenceslaus IV start een klopjacht waardoor Johannes op de vlucht slaat. Meteen voel ik me gejaagd, zeker wanneer ik in het volgende bericht lees dat er tijdsdruk op zit.

"Johannes kreeg weet van de geheime uitgang van Praag, al snel bleek dat dit zijn enige veilige uitweg was. Dwalend door de stad kwam hij steeds meer te weten over dit goed bewaarde geheim. Alleen begon de tijd wel te dringen, hij had nog maar 2 uur de tijd."

Het leuke van dit spel is dat je enerzijds de stad op een andere manier krijgt te zien en anderzijds zo snel mogelijk alle vragen goed wilt beantwoorden. Een goed antwoord levert je namelijk letters op voor de geheime uitgang. En die wil je echt vinden.

 

Speel de Escape Tour Praag met anderen

Praag bezoek ik vaak alleen en dat bevalt normaal gesproken heel goed. Tijdens het spelen van de Escape Tour miste ik echter medespelers. Eentje om de telefoon vast te houden en de opdrachten voor te lezen. Een tweede om samen mee te zoeken en te kibbelen over wat ze met de opdracht zouden bedoelen. De antwoorden liggen verscholen in het straatbeeld en dan zie je zoveel moois, dat je niet weet waar je moet zoeken. En een vierde die op het verkeer en de andere toeristen let. Het is mij meerdere keren overkomen, dat ik bijna tegen iemand op botste of midden op straat oog in oog stond met een auto.

Je zit zo in het spel, dat je heel even alles om je heen vergeet.

 

Zo vaak in Praag geweest en toch...

Twee uur speeltijd leek me aan het begin van het spel wat overdreven. Wat heb ik spijt van die gedachte. Er zitten zoveel leuke opdrachten in verstopt en je komt in zulke leuke stukken van Praag, dat je zou willen dat je een uurtje extra kreeg. Dat kan ook, maar dan kom je niet op de Wall of Fame. En dat is toch waar je het voor doet.

Bij het naderen van de laatste opdrachten kreeg ik het een beetje benauwd.

"Je hebt nog tien minuten om de geheime uitgang te vinden."

Het zou me toch niet gebeuren dat ik de twee uur zou overschrijden? 

Ja, dus wel. 

In de tijd dat ik bezig ben geweest met de Escape Tour heb ik geen foto's genomen, behalve de foto's die nodig waren voor het spel. Toch ben ik te laat bij de uitgang en Johannes van Nepomuk heeft het in mijn geval niet overleefd. Doen jullie het beter?

 

Waarom de Escape Tour Praag?

Enigszins teleurgesteld in mezelf, droop ik af en besefte ik, dat ik weer in 2021 was beland. De Wall of Fame heb ik niet gehaald. 

Meteen kwamen vragen in me op. Zou ik dit spel gespeeld hebben, als het me niet gevraagd was? Is dit een spel voor kinderen, volwassenen of voor groepen? Lastige vraag. Daarom heb ik een aantal tips en nadelen op een rijtje gezet.

Tips:

 • Speel het spel als je nog niet vaak in Praag bent geweest en van spelletjes houdt..
 • Speel het spel met anderen, niet alleen! Dat scheelt ook in de kosten...
 • Met de Escape Tour Praag kom je op plekken waar je niet direct zou komen, wanneer het je eerste keer Praag is.
 • Je kunt in teams van 2-4 personen (meer kan ook) strijden tegen elkaar.

Voordelen van het spel:

 • Het is een leuke manier om met je gezin, vrienden of collega's Praag te verkennen. Zo leer je elkaars prestatiedrang goed kennen...goed voor de teambuilding!
 • Het spel werkt super goed aan de hand van je GPS
 • De vragen zitten goed in elkaar. Niet te moeilijk en niet te gemakkelijk.
 • Door het spelelement is het leuk voor jong en oud. Mijn advies: kinderen vanaf 6 jaar.

Nadelen van het spel:

 • Je hebt geen tijd voor een biertje tijdens het spel
 • Je hebt weinig tijd om foto's te nemen
 • Je krijgt wat stress door de tijdsdruk

Hoe speel je het spel?

1. Betaal via iDeal (onderaan deze pagina) en ontvang direct instructies in je mail om de Escape Tour te starten.

2. Je kunt het spel starten wanneer je wil. Nu direct, morgen, volgende week, over een maand...

3.Los het raadsel op, en ontsnap binnen 2 uur. Word winnaar van de maand!

Wat vind jij van van de Escape Tour?

Lukt het jou met je team wel om binnen twee uur de geheime uitgang te vinden? Succes en laat je reactie achter...

Verliefd op Praag

Rating: 3.3333333333333 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.