Verborgen pareltje in het centrum van Praag

Gepubliceerd op 13 december 2021 om 19:11

Midden in de drukte van Praag, tussen het Wenceslasplein en Jungmannova, ligt een oase van rust. Als je niet van het bestaan af zou weten, kom je er als toerist niet of hooguit bij toeval. Iedere keer dat ik Praag bezoek, wandel ik hier even doorheen of neem ik plaats op een van de bankjes. Het betreft hier de Franciscaanse Tuin (Františkánská zahrada).

De Franciscaanse Tuin is een klein stadspark en, vooral in de zomermaanden, een populaire ontmoetings- en ontspanningsplek voor Praagse bewoners. Het is aan alle kanten omgeven door een muur van hoge gebouwen, dus het biedt een vredig toevluchtsoord voor iedereen die wil ontsnappen aan de drukte van de grote stad, in ieder geval voor een moment.

Een tuin voor monniken

De tuin bevindt zich op een verborgen binnenplaats, dichtbij de Maria Sneeuwkerk. Sinds de veertiende eeuw wordt dit gebied gebruikt door monniken van het aangrenzende klooster om gewassen en bloemen te verbouwen. Hoewel de functie van de tuin vandaag de dag meer recreatief is, kun je naast sierplanten ook verschillende fruitbomen en kruidenperken zien, die hier zijn geplant. Je krijgt hier het gevoel nog tussen de monniken te lopen.

De Franciscaanse Tuin met de kapel.

Kunstwerken

Naast natuurlijke schoonheden zijn er ook artistieke monumenten in de tuin. Het natuurlijke kenmerk van de tuin is de voormalige, vroegbarokke kapel - tegenwoordig een geel tuinhuisje, waarin een winkel met designproducten is gevestigd. In de tuin bevindt zich een aantal sculpturen van Tsjechische beeldhouwers. 

  • Een fontein, in de vorm van een jongetje met een schelp, van Stanislav Hanzík
  • De beeldengroep Wild en Vliegend (vrije vertaling van Divoženka en Poletuchy) van Josef Klimeš, staand op een drinkfontein, zodat je op warme dagen je flesje kunt vullen

Beeldengroep Wild en Vliegend

  • Het jongste kunstwerk in de tuin is een opmerkelijke metalen deur van Petr Císařovský uit 1991 - 1993, die scènes uit het leven van St. Franciscus van Assisi uitbeeldt. 

Deur met scènes uit het leven van Assisi

Door de ligging dient de tuin onder meer als elegante voetgangersdoorsteek tussen de twee aangrenzende pleinen. Reken er daarom op dat je bijna nooit alleen bent. Veel locals en verdwaalde toeristen komen hier regelmatig om onder de arcade van geurige rozenbloemen of in de schaduw van volwassen bomen te zitten.

Trek je hier even terug uit de chaotische drukte met een ijsje of broodje uit de Světozor passage. 

Openingstijden van de Franciscaanse Tuin

15 april - 14 september       ma - zo. 7.00 - 22.00

15 september - 14 oktober ma - zo. 7.00 - 20.00

15 oktober - 14 april            ma - zo. 8.00 - 19.00

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.