Praag in kerstsfeer

Gepubliceerd op 27 december 2021 om 16:31

Praag verandert in december in een kerstsprookje. Dat moest en zou ik een keer met eigen ogen zien. Foto's van anderen zijn leuk en mooi, maar zelf rondlopen in een kerst wonderland is net even anders. Het laatste weekend voor kerst mocht het dan gebeuren. Zaterdag heen en dinsdag terug.

Ondanks dat de kerstmarkten verboden waren, was de stad versierd met kerstbomen, lichtjes en stiekem toch een klein aantal kerstkraampjes. Deze werden aangemerkt als cultureel event en mochten met dat label blijven staan. Mijn nieuwe statief had ik meegenomen, een aanrader voor nachtfoto's. Het wordt in Praag in december rond vier uur donker. Ik had dus volop de tijd om te oefenen met nachtfotografie. Maar eerst iets over de gebruiken rondom kerst in Tsjechië. Dan zie je de nachtfoto's vanzelf.

Alleen een kerstboom op Malostranske namesti.

Karpers op het menu

Ondanks dat Tsjechië een van de laagst aantal gelovigen ter wereld heeft, wordt kerst uitbundig gevierd. Waar er in Praag een kerstboom staat, is meestal een grote kerststal te vinden, waar veelvuldig voor geposeerd wordt. De ene traditioneel, de andere kunstzinnig, weer een andere door kinderen gemaakt.

Kerstavond, 24 december, krijgt hier de meeste aandacht en in menig huishouden staat er dan karper op het menu. Je leest het goed, karper. Hier de letterlijke vertaling uit het Tsjechisch:

"Het was pas in de 19e eeuw dat karper werd populair in het burgerlijke milieu als een levensmiddel dat normaal behoort tot deze feestdagen, volgens Magdalena Dobromila Rettig's kookboek .

Dit gebruik verspreidde zich pas na de Eerste Wereldoorlog onder de boeren en de lagere bevolkingslagen. Aanvankelijk geserveerd in blauw (gekookt in verdunde azijn of witte wijn met wortelgroenten) of zwart (in zoete jam en peperkoeksaus), het was pas na de Tweede Wereldoorlog dat gefrituurde karper het populairst werd, hoewel het recept zelf gebakken karper dateert uit de 19e eeuw.

De reden was de betaalbaarheid van karpers van grote boerderijen en de populariteit van gefrituurd voedsel in die tijd. Volgens enquêtes eet ongeveer twee derde van de Tsjechische huishoudens op kerstavond karper of andere vis."

De karpers worden te koop aangeboden op straat, in grote bakken water en de Tsjech neemt ze levend mee naar huis. Daar doen ze de vis dan levend in bad, zodat ze vers blijven en kort voor kerstavond geprepareerd kunnen worden. Ik waag me niet aan een recept, want ik ben geen vis-eter.

Maretak

De maretak kun je bij veel kerstkraampjes kopen. In het huidige Tsjechië zien ze het als een traditioneel symbool van Kerstmis, maar als je een halve eeuw geleden de republiek zou bezoeken, zou je het nergens tegenkomen. Deze traditie is overgewaaid uit Engeland. 

De maretak hang je zo op, dat je er onderdoor kan lopen of eronder kunt zoenen, vaak boven de voordeur. Een kussend stel onder de maretak staat garant voor een jaar vol liefde. Als je maretak aan iemand geeft, beschermt het degene tegen ziekte en brengt het geluk in huis.

Een kraampje op Kampa, volledig geweid aan de maretak.

Kerstkraampjes op het Wenceslasplein

Het sfeerbeeld van het Wenceslasplein is super. De bomen op dit langgerekte plein zijn aan weerszijden aangekleed met kerstverlichting. Loop naar het Nationaal Museum en ga dan voor de entree staan in de richting van het standbeeld van Wenceslas en je hebt een schitterend uitzicht.

Het met kerstlichtjes versierde Wenceslasplein

Vlak voor het Nationaal Museum staat een aantal gezellige kraampjes, waar je warme chocolademelk, trdelnik en worst kan krijgen op een koude decemberdag. Overigens was het weer uitstekend. Droog, zonnetje en een graad of 6. 

Op het Wenceslasplein, een paar kraampjes

Warme chocolademelk

Geen kerstmarkt op het Oude Stadsplein

De grootste kerstmarkt van Praag staat normaal gesproken op het Oude Stadsplein. Dan staat het hele plein vol met kraampjes. Helaas was daar door de corona maatregelen een streep doorheen gegaan. De kerstboom en de versiering was het enige dat aan kerst deed denken. Toch was de sfeer er anders dan anders. Gezellig, gemoedelijk, extra sfeervol en ....ga volgend jaar maar naar Praag. Dan merk je het vanzelf. 

Gezellige kerstboom midden op het Oude Stadsplein.

De astronomische klok met een kersttintje

Foto impressie van het Oude Stadsplein

Kampa, het gezellige eiland vlakbij de karelsbrug

Kampa is een eiland, omgeven door de Moldau en Certovka, een kanaal dat naar schatting in de twaalfde eeuw is gegraven. De Karelsbrug is over Kampa heen gebouwd en je ziet de kerstboom en de gezellige kraampjes beneden liggen. In het frisse weer is een warme chocolademelk een aangename versnapering.

Kampa met een paar gezellige kraampjes

IJsbaantjes

Tsjechen zijn dol op schaatsen, net als de Nederlanders. Het grootste verschil is het type schaats. Een Tsjech gebruikt zijn ijshockeyschaatsen en de gemiddelde Nederlander bindt zijn noren onder, zodra het vriest.

Op verschillende plekken in Praag worden tijdelijke ijsbaantjes aangelegd, zoals naast de Karelsbrug en aan de kade van de Moldau.

Deze ijsbaantjes zijn vergelijkbaar met de bekende bij het Rockefeller Square in New York, maar dan wat kleiner.

Ijsbaantje naast de Karelsbrug

IJsbaantje aan de Moldau

Veel meer heb ik niet gezien of het moeten de door kinderen versierde kersboompjes zijn op Namesti Miru in Vinohrady of het versierde plein bij de Nieuwe Stadhuis.

Namesti Miru met kerstbomen versierd door kinderen.

Stadhuis met kerstbomen en kerststal.

Conclusie: Praag is schitterend in het donker en bij goed weer ook in december een aanrader. Volgend jaar opnieuw naar Praag in december in de hoop dat de kerstmarkten dan weer toegestaan zijn. 

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
5 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.