Praag versus Rome, oneerlijke strijd

Gepubliceerd op 4 juni 2022 om 21:27

Rome versus Praag is als appels met peren vergelijken. Het zijn mooie steden, maar met zo'n verschillende cultuur, geschiedenis en gebruiken, dat het een lastige opgave is. Toch waag ik een poging om de steden objectief naast elkaar te leggen. Niet zozeer qua schoonheid van de stad zelf, maar meer de sfeer in de stad. Mocht er door mijn verliefdheid voor Praag toch een lichte voorkeur doorschemeren, vergeef me.

Vier keer is scheepsrecht

Afgelopen mei 2022 heb ik met mijn lieve, grappige en gezellige zoon - na zijn eindexamen - Rome bezocht. We gaan vaker met z'n tweetjes op reis: Samos, Lesbos, Ardennen en in 2016 naar Praag. Mijn vrouw en andere zoon blijven dan graag thuis bij de kat.

Mijn eerste vliegreis ooit was naar Rome. Mijn verhalen over deze waardevolle ervaringen op mijn zeventiende in combinatie met zijn geschiedenislessen maakte de keuze om naar deze oude stad af te reizen een gemakkelijke. Door corona gingen er voor hem al drie Rome-reizen niet door.

Vier dagen lang heb ik genoten van de lange wandelingen en gezellige gesprekken met een puber, die in een andere denkwereld leeft dan ikzelf. Die tussen alle mooie gebouwen meer oog heeft voor een voetbalveldje en een kat. Of opeens roept, dat hij die mooie poster, waar we net langs gelopen zijn, wel wil hebben. Ik draai me om, in de veronderstelling dat het een Romeins pareltje is. Dat bleek ook zo te zijn, maar dan een blondine in bikini. Opeens is je kleine jongen groot...smaak heeft hij zeker.

Zo trots was hij dat hij in die vier dagen meer dan honderd kilometer heeft gewandeld, niet op zijn telefoon heeft gekeken en geen behoefte had aan internet in welke vorm ook. 

Naast het maken van nieuwe herinneringen, had ik een hidden agenda. De stad Rome vergelijken met Praag. Zo hidden, dat ik iedere vijf minuten in Rome tegen Tigo zei wat de verschillen zijn met Praag.

"Als Praag al oud is voor een Amerikaan, wat is Rome dan? In Praag had ik voor deze prijs nu zes biertjes gehad in plaats van één. In Praag is het niet zo warm. Wow, Rome heeft schildpadden in een park. Praag heeft veel meer zwanen. In Praag is het ook zo druk. De pizza in Rome is niet lekkerder dan in Praag of onze zelfgemaakte pizza thuis. Rome heeft ook een mooie brug en die is 1223 jaar ouder dan de Karelsbrug. In Praag zijn de koepels van sommige kerken groen, in Rome zijn ze vaal grijsbruin. In Praag hebben ze geen scooters. In Praag ken ik de weg, Rome is een doolhof."

In Praag...ligt mijn hart.

Mijn conclusie: ik ben en blijf verliefd op Praag.

De rode daken en de groene koepels in Praag

De vale oranje/bruine daken en grijze koepels in Rome

Architectuur en mooie gebouwen

Over smaak valt te twisten, zeker als het gaat om architectuur in een stad. Rome en Praag hebben beide een schat aan historische en monumentale gebouwen.

Het staat al snel 0-1 voor Rome, dat moet ik toegeven. Rome is (zonder toeristen, verkeer en onderstaande minpunten) voor mij een mooiere stad dan Praag.

Rome

De geschiedenis van Rome begint in 753 voor Christus en daarmee heeft Rome een architectonische voorsprong kunnen opbouwen van meer dan vijftien eeuwen.

Voor liefhebbers van de klassieke oudheid is Rome de stad om te verkennen. Het historische centrum van Rome is zo groot, dat je enkele dagdelen nodig hebt om alles te zien. Uiteraard zijn latere bouwstijlen ook vertegenwoordigd.

Van het Colosseum tot Castel Sant'Angelo, van de Sint Pieter tot het Circus Maximus.

Castel Sant'Angelo uit de tweede eeuw na Christus

Het Colosseum in Rome, eerste eeuw na Christus

Forum Romanum in Rome, met overblijfselen van gebouwen, die soms teruggaan tot de zevende eeuw voor Christus

Praag

Het huidige Praag ontstond pas in de negende eeuw na Christus op de plek waar nu de Praagse Burcht staat. Praag is de stad voor liefhebbers van onder andere barok, gotiek, renaissance, Art nouveau en kubisme. 

De schitterende rode daken in de stad contrasteren mooi met de felgekleurde muren van de statige gebouwen.

De Karelsbrug in Praag, uit 1357

De Praagse Burcht, eind negende eeuw en later

Het Oude stadsplein en de Astronomische Klok (1410) in Praag

Verkeer

1-1 Praag maakt eenvoudig de gelijkmaker.

Rome: chaotisch en luid

In Rome zie je auto's, taxi's, auto's, scooters, nog meer scooters en...scooters, auto's, een enkele bus en tram en heel veel toeristen.

Hoe klein het steegje ook is, in Rome scheurt er zonder gêne een scooter of Fiat 500 in slalom door de mensenmassa, maken ze van een tweebaansweg simpelweg een vierbaansweg (er zijn nauwelijks strepen op de weg) en toeteren ze de hele dag door. Dat lijkt wel een nationale hobby.

Auto's staan gerust stil midden op een druk kruispunt om al ruziënd iedereen achter zich op te houden. Om na de stampei toeterend en tierend weg te rijden.

Als voetganger lijk je in Rome niet zo mee te tellen. Je staat heel lang te wachten bij de stoplichten, waardoor de helft van de voetgangers met gevaar voor eigen leven bij rood gaat overstekken. Zelfs als het groen is, kan er nog van alles aan verkeer langs razen, want scooters trekken zich niet veel aan van welke verkeersregel dan ook.

Autoloze straten heb ik niet gezien. Als de Kalverstraat in Rome zou liggen, dan maakten ze daar een vierbaansweg van. En hadden ze nog plek over voor terrasjes, maar daarover straks meer.

Praag: georganiseerd en stil

In Praag rijden auto's, trams, een enkele fiets, bus en taxi. De rest is voetgangersverkeer, dat bestaat uit toeristen en een enkele local. De historische binnenstad is verkeersluw en voetgangersvriendelijk. Voetgangersstoplichten gaan snel op groen, iedereen wacht netjes totdat dat gebeurt, auto's stoppen dan en het enige bijgeluid van het verkeer is het gezellige getingel van de mooie rode trams. Ruzie maken in het verkeer, toeteren of scheuren komt in Praag weinig voor of het moet een Italiaan zijn, haha.    

Auto's in de kleine straatjes van Rome

Voetgangers in Praag

Hygiëne in de straat

Praag scoort binnen een paar minuten al de 2-1.

Rome: vies

De stoep of voetgangersgebieden in Rome zijn gemaakt van asfalt of kasseien. Tot zover niks mis mee. Maar Rome heeft een probleem, net als veel andere Italiaanse steden. De vuilnisophaaldienst lijkt niet te bestaan.

Plastic flesjes, mondkapjes, verpakkingen en andere troep ligt rondom bomen, in de goot en naast de overvolle vuilcontainers en prullenbakken. Daardoor gooien mensen het bij voorbaat al op straat, want er ligt al genoeg.

Praag: schoon

Praag staat bekend om de schitterende motieven van de mooie en schone kasseien. De stoep is tot kunst verheven en wordt goed onderhouden. Afval ligt in de prullenbak en wanneer deze vol is, alleen dan ligt het rondom de prullenbak op straat. Dat wordt vervolgens dagelijks opgehaald en de straat wordt aangeveegd.

Veel zwerfafval in Rome

Praag is schoon

Restaurants, eten en drinken

2-2 Rome maakt gelijk middels een counter, zoals alleen de Italianen dat met hun antipasta (lees antivoetbal) kunnen. 

Rome: groot aanbod, lekker eten en dure drankjes 

Rome is een stad met zoveel goede Italiaanse restaurants, dat je die niet hoeft te zoeken. Voor een restaurant met internationale keuken zul je beter je best moeten doen.

Veel restaurants in Rome hebben een gezellig terras en het mooie weer werkt als een magneet op toeristen. In Rome gebruiken ze een "onbewuste" truc, zodat je heel snel eet, snel afrekent en het tafeltje weer snel voor een ander kan dienen.

De tafeltjes met wiebelige klapstoeltjes zijn zo klein (dan kunnen er meer mensen eten), dat je praktisch bij je buurman op schoot zit en de (pizza)borden niet normaal op tafel passen. Bovendien kijkt iedereen op straat het eten van je bord. En sta niet vreemd te kijken als een auto je op een meter passeert. Wanneer je binnen gaat eten, doen deze teleurstellende taferelen zich niet voor.

Als je van Italiaans eten houdt, kom je in Rome aan je trekken. Kijk wel even naar de prijzen op de drankkaart voordat je een biertje bestelt van twaalf euro.

Tip: zoek de restaurants buiten het centrum op.

Praag: vlees en goedkoop bier

In Praag kun je terecht in zowel Tsjechische restaurants als internationale restaurants. Ze zijn alleen wat lastiger te vinden. Door het onzekere weer is het aantal terrasjes beperkt en zit je in Praag veelal binnen te lunchen of te dineren. Restaurants houden hun voordeur regelmatig dicht en zo lijkt het restaurant gesloten. Dat maakt het kiezen van een restaurant in Praag wat lastiger.

Voor het lekkerste en goedkoopste bier is een citytrip Praag een must. Een halve liter van het smakelijkste bier kost nog geen twee euro.

Als je van veel vlees en weinig groente houdt, dan zit je in Praag goed. De vegan restaurants zijn in opmars.

Een terrasje in Praag komt voor, maar niet zo vaak als in Rome

Zwervers, bedelaars en toerisme

3-2 Praag neemt na verlenging duidelijk de leiding en wint...

Rome: zwervers, actieve bedelaars, straatverkopers en smekende obers

Erg opvallend waren de oude bedelende omaatjes in het centrum en de zwervers in tentjes in het Vaticaan. De bedelaars gaan langs de tafeltjes van de restaurants in de hoop dat je je schuldgevoel bij hun afkoopt. En als je denkt dat je er eentje hebt geholpen, dan staat de volgende alweer aan je tafeltje.

Straatverkopers vragen met een lach, waar je vandaan komt en als je reageert duwen ze een zogenaamd gratis armbandje in je handen. Om daarna een verkooptruc toe te passen of je zakken te laten rollen door een collega. Wees gewaarschuwd.

Obers bij de terrasjes spreken je aan en proberen je naar binnen te praten. "Hungry? We have good food." 

Wanneer je dat gezellig vindt op vakantie, dan is Rome top.

Praag: stille bedelaars en verder relaxt

In Praag zie je een enkele bedelaar met hond op de Karelsbrug. Ze zitten op hun knieën, spreken niemand aan en zijn niemand tot last. Bakje erbij om wat geld in te doen. Dat is het.

Vrijwel geen enkel restaurant heeft medewerkers op straat om je naar binnen te vragen. Als ze dat wel doen, zijn het per definitie de restaurants waar je niet moet gaan eten. Te duur en te toeristisch.

In Praag mag er officieel niet op straat verkocht worden, behalve als er een goed doel aan gekoppeld is. Daar maken tourist trap bedrijven dankbaar gebruik van door een extreem klein bedrag af te staan aan een goed doel. Jij betaalt de hoofdprijs voor een kaartje voor iets waar je meestal achteraf spijt van hebt.

Een Italiaanse zwerver (geen grap) en medewerker van de hop on bus in Praag

Mijn conclusie

Het is eigenlijk niet mogelijk om de steden te vergelijken. Je hebt een gevoel bij een stad of niet. Het is ook maar net wat je belangrijk vindt, waar je op let en wat je budget is. 

Rome is wellicht de mooiste stad ter wereld en daar moet je geweest zijn. Voor Praag geldt hetzelfde. Beide steden zijn uniek en indrukwekkend. Achter iedere stad schuilen zoveel onbekende verhalen, die een stad mooier en mooier maken, naarmate je er meer kent. Dat laatste geldt voor mij voor Praag. Hoe vaker ik er kom, hoe mooier het wordt. Je krijgt een band met de stad, de mensen en de gebruiken en ziet naast de standaard bezienswaardigheden hoe de echte stad eruit ziet.    

Voor mij is de sfeer in Praag aangenamer, relaxter en ongedwongener dan in Rome, waar het in mijn ogen (op straat) een totale chaos is. Praag past meer bij mijn karakter: overzichtelijk, duidelijk, betaalbaar en schoon.

Van de Italiaanse (klant)vriendelijkheid kunnen de Tsjechen nog wat leren, alhoewel er ook norse Italianen en vrolijk kijkende Tsjechen bestaan.

Rome is gemiddeld wat duurder dan Praag, zeker qua vlucht en hotel of appartement (en bier). De bezienswaardigheden zijn in beide steden goed betaalbaar en online te koop, om de rijen bij de kassa te voorkomen.

Wat zijn jouw ervaringen in Praag en Rome? Leuk als je een reactie plaatst.

Teruglezend heb ik Praag door een roze bril bekeken...

Lekker druk bij de Trevi fontein

Schildpadden in Villa Doria Pamphili

Trots op mijn mooie zoon

Sint Pieter in Vaticaanstad

Colosseum en twee gekke toeristen

Verliefd op Praag

Rating: 4.6 sterren
5 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.