De verdronken meid in Dům u zlaté studny

Gepubliceerd op 14 oktober 2023 om 17:09

In de oude binnenstad van Praag staat een prachtig gebouw genaamd Dům u zlaté studny, het Huis bij de Gouden Put. Dit huis in Karlova met een van de meest tot de verbeelding sprekende gevels van de Oude Stad (Staré Město) was en is nog steeds gehuld in mysterie. In kroegen in de omgeving werd ooit een kleurrijk verhaal verteld dat er in de kelder het huis een put vol waardevolle schatten stond. 

Vroeger werden er vaak putten gegraven in de kelder van een huis, het huis U Zlaté studny is er zelfs naar vernoemd. Dagelijks werd water uit de put gehaald om te koken, te drinken of te baden. Op een Goede Vrijdag werd het water in de diepe put plotseling goudkleurig en toen het omhoog werd getrokken, schitterde en glinsterde het in het daglicht alsof er kleine gouden muntjes in dreven. Wanneer iemand over de rand van de put leunde, zag hij een gele gloed op de bodem, alsof er gouden vlammen brandden. 

"Curiosity killed the cat"

Het verhaal verspreidde zich door de buurt en mensen waren nieuwsgierig.

Lubomíra, het dienstmeisje van het huis, kon haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en besloot op een nacht in de put te kijken. Alleen even kijken, dat was alles. Afdalen durfde ze niet, daarvoor was de put te diep en te koud. 

Toen ze over de rand leunde voor een ​​beter zicht op het goudkleurige water, viel de arme meid in de put en verdronk. De volgende dag miste de eigenaar van het huis haar en kwam er uiteindelijk achter dat ze in de kelder moest zijn. Tot zijn schrik vond hij het levenloze lichaam van Lubomira in de put. 

Om de put te kunnen blijven gebruiken moest het worden schoongemaakt en ontdaan van het vervuilde water. Bij toeval kwam er een steen los uit de zijkant van de put en duizenden gouden munten stroomden uit het gat, waardoor de eigenaar in één klap rijk was. 

Dům u zlaté studny in Karlova

De geest van het verdronken meisje doolt rond

Het verdronken dienstmeisje trof echter geen gelukkig lot. Tot op de dag van vandaag brengt ze als geest haar avonden door in  het huis. Terwijl ze de trappen op en afloopt, druipt het water uit haar samengeklitte haar, klappert ze met haar tanden en de tranen stromen uit haar ogen. Tevergeefs op zoek naar de heer des huizes, die dankzij haar rijk is geworden. Met zijn toevallige rijkdom kocht hij niet eens een echte christelijke begrafenis voor haar. 

De legende wil dat ze alleen kan worden gered als een van de originele munten uit de put wordt gebruikt om een ​​weldoener te helpen in gebed voor haar verdronken ziel.

Bronnen:

https://cz.prague-stay.com//lifestyle/clanek/176-prazske-legendy-myty-a-duchove/177-praha-strasidelna-a-ceske-legendy/847-utonula-sluzebna

http://www.seniortip.cz/?&module=article&uniqid_article=6191a18402130c99d8c02178534e13a7

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.