De versteende jongen op de Sint Maarten in de Muur kerk

Gepubliceerd op 14 oktober 2023 om 17:09

Mond wijd open voor altijd

In het hart van het betoverende Praag schuilt een onverwacht wonder. In Martinska staat de Kerk van St. Maarten in de Muur, waar de meeste mensen geen acht op slaan. Op een van de hoeken zie je, als je omhoog kijkt, een versteende jongen liggen die met zijn vingers zijn mondhoeken uit elkaar trekt. Dit mysterieuze beeldhouwwerk herbergt een fascinerend verhaal dat teruggaat tot de middeleeuwen. In deze blog duiken ik in de geschiedenis en betekenis van dit unieke stukje Praagse folklore.

De kerk werd gebouwd in de periode tussen 1178 en 1187 in de toenmalige nederzetting Újezd. Tijdens de bouw van de oude stadsmuren vóór het midden van de 13e eeuw werd Újezd ​​in twee delen verdeeld. Het grootste deel bleef buiten de stadsmuren op het grondgebied van de latere Nieuwe Stad, het kleinere deel, inclusief de kerk, werd opgenomen in de Oude Stad. De zuidelijke muur van de kerk grensde aan de kasteelmuur (vandaar de naam) en in de buurt ervan bevond zich de stadspoort, de poort van St. Maarten. 

De legende

Lang geleden stond er een huis vlakbij de kerk, waar op een dag een ​​weduwe met haar zoon in kwamen wonen. Na enige tijd verslechterde hun financiële situatie te, dus ging ze extra geld verdienen als dienstmeisje in een landhuis.

Deze onbewaakte momenten, terwijl de moeder aan het werk was, werden door haar zoon gebruikt om kattenkwaad uit te halen. Een van zijn favoriete bezigheden was het stelen van eieren uit duivennesten op het dak van de kerk, waarvoor velen hem vandaag de dag nog steeds zouden prijzen.

Hij zou vanaf het dak van de kerk priesters en voorbijgangers bespotten en zijn tong uitsteken. Het werd erger en erger...

Op een dag kwam zijn moeder terug van haar werk en zag een menigte bij de kerk staan. Toen ze daarna omhoog keek, zag ze haar kwajongen op het dak van het heiligdom. 

De aanblik van haar zoon maakte haar zo boos dat ze schreeuwde: ‘Jij mislukkeling, je zou versteend moeten worden voor die zonde!’ Dat was alles wat ze zei en haar ‘wens’ werd direct vervuld. De jongen had niet eens de tijd om overeind te komen en veranderde in steen - zelfs met zijn tong uitgestoken.

Daarom staat er al eeuwen een waterspuwer in de vorm van een jongetje op het dak van de kerk. Hij wordt regelmatig bespot en ondergepoept door duiven.

Kan jij het beeld vinden? 

Ironie of gewoon een beeldje met een duif erop?

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.