De IJzeren Ridder zonder gezicht

Gepubliceerd op 15 oktober 2023 om 15:35

Het standbeeld van de IJzeren Ridder vind je in de oude binnenstad van Praag, op Marianske namesti. De IJzeren Ridder is een echte Praagse geest en een van de weinige ter wereld voor wie een standbeeld is opgericht. De naam van de IJzeren Man in kwestie is Jáchym Berka, wiens geest al meer dan 400 jaar wacht om van de vloek te worden bevrijd.

Versie 1: de IJzeren Ridder zonder gezicht

Jáchym Berka was verloofd met zijn vriendin toen hij voor zijn land moest vechten in de oorlog. Na zijn terugkeer bereikten hem onware geruchten dat zijn verloofde hem ontrouw was geweest, dus trouwde Berka zonder uitleg met een ander meisje uit de buurt.

Darth vader lookalike

Zijn ex-verloofde was diepbedroefd en voelde zich zo afgewezen dat ze zichzelf verdronk in de Moldau. Haar vader schaamde zich zo dat hij van een hoge toren sprong.

 

 

Toen Jáchym Berka vernam dat de ontrouw gebaseerd was op leugens, besefte hij wat hij had gedaan. Hij wurgde zijn dronken vrouw en hing zichzelf op Goede Vrijdag op in de kelder.

De IJzeren Ridder

Eens in de honderd jaar

Sinds zijn dood dwaalt hij voortdurend door de Platnéřská-straat, wachtend op zijn vrijlating. Maar zo gemakkelijk zal dat niet gaan, omdat hij eens in de honderd jaar een kans heeft. Hij kan alleen bevrijd worden door een maagd die een uur lang een vriendelijk gesprek met hem zal voeren, wat eenvoudig klinkt, maar er zijn niet zoveel brave meisjes die met de geest van een moordenaar zouden willen praten.

Helaas verloor IJzeren Ridder zijn laatste kans op verlossing in 2009 en moet hij nog eens 100 jaar wachten!


Versie 2: de Versteende Ridder

Deze versie van de legende vertelt dat de ridder, altijd gekleed in een zwart harnas, door de straten van Praag dwaalde. Hij ging naar Platnéřská-straat, waar smids sinds de 14e eeuw hun smederijen hadden, om zijn harnas te laten repareren. De ambachtsman had een wonderschone dochter en de ridder werd op slag verliefd op het meisje.

Helaas ging zij niet op zijn avances in en uit rancune stak hij haar op een dag neer. Terwijl ze gewond op de grond lag met een plas bloed rondom haar gouden krullen, sprak het meisje een vloek over hem uit en veranderde hem in steen.

In deze versie krijgt de ridder ook eens in de honderd jaar de kans om de vloek te verbreken. Een onschuldig meisje moet hem vergeven.

Exact honderd jaar na zijn daad kwam er een weduwe met haar dochter wonen in het huis waar voorheen de smid zijn smederij had en de geest van de Ridder verscheen aan het jonge meisje.

Hij vertelde haar niet bang te zijn en legde uit dat ze hem moest vergeven. Voordat ze hem vergiffenis kon schenken, keerde het meisje terug naar haar moeder en uitte haar angst voor de Ridder. Het was de moeder die de volgende dag wachtte op het verschijnen van de Ridder. Toen hij de moeder zag en niet het meisje, riep hij ontzet uit:" Ik zal weer honderd jaar wachten!" en veranderde weer in steen.

Deze versie is te lezen in het boekje Secret Prague door Martin Stejskal

Het beeld van de Ridder staat aan de linker kant van het Nieuwe Stadhuis op Marianske namesti

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.