Het schilderij van Maria in Kampa

Gepubliceerd op 2 maart 2024 om 08:43

Duizenden mensen lopen dagelijks over de Karelsbrug en slechts een enkeling valt het op. Er hangt een schilderij van de Maagd Maria op de gevel van de huizen in de straat Na Kampě en dat is te zien vanaf de Karelsbrug. Volgens de legende dreef het prachtige schilderij hier op de rivier de Moldau tijdens een grote overstroming. Is er werkelijk jaren geleden een wonder gebeurd in deze straat in Malá Strana?

In het verleden stapelden zich hout, bouwafval en zelfs dierenkadavers op nabij de brugpijlers van de Karelsbrug. Er waren aanzienlijke overstromingen en de aangespoelde voorwerpen belemmerden de waterstroom, waardoor de rivier zich ook in de nabijgelegen straten verspreidde. De Na Kampě-straat was daar een voorbeeld van.

Het huis in Na Kampě met het schilderij

De overstroming van 1784

Tijdens een van de grootste overstromingen van de Moldau in februari 1784 voerde een roofzuchtige stroming de karkassen van verdronken vee, hele huisjes en molenraderen mee. Een comfortabel bed met een bange vrouw met een klein kind in haar armen en een volledig bezet rijtuig dreven zelfs de Moldau af. Zulke ongelukkigen konden alleen gered worden door de inwoners van Praag die op de Karelsbrug stonden, als ze op tijd de ladder lieten zakken. Het water steeg meer dan vijf meter.

Op een van de vele bomen, die tussen smeltende ijsschotsen werden meegesleurd, zag de eigenaar van het huis aan Na Kampě 9,  František Pelzl, een schilderij met een afbeelding van de heilige maagd Maria. Aangezien de man religieus was, besloot hij te proberen het prachtige schilderij te redden.

 

De Maagd Maria hoorde elk verzoek
Met zijn bootje baande hij zich een weg door de gevaarlijke stroomversnellingen in het kolkende water. Hij verloor hierbij bijna zijn leven, maar uiteindelijk viste hij het schilderij eruit en keerde terug naar de kade. Volgens de mensen van die tijd begonnen de overstromingen terug te trekken op het moment dat het schilderij uit het water werd getrokken.

Het geredde schilderij werd vervolgens op een ereplaats in de gevel met uitzicht op de Karelsbrug opgehangen. Er wordt gezegd dat de Maagd Maria op het schilderij niet alleen geluk bracht aan de eigenaar van het huis, maar ook de smeekbeden hoorde van anderen die zich in ongeluk tot haar wendden.

Het schilderij met het eeuwige vuur

De legende rondom het schilderij

Een arm dorpsmeisje diende later in hetzelfde huis. Ze nam het schilderij heel serieus en versierde het elke dag met verse bloemen. Ze zorgde er ook voor dat het eeuwige licht eronder nooit doofde. Op een dag was het meisje kleding aan het strijken op een oude, zware strijkmachine, en in een moment van onoplettendheid kwam haar hand onder de rollen van de enorme machine.

Met pijn en angst riep de dorpeling de Maagd Maria om hulp, en toen stopte de machine vanzelf. Het meisje bevrijdde onmiddellijk haar hand en er zat niet eens een kras op. Ter herinnering aan deze gebeurtenis hingen de eigenaren van het huis vervolgens twee rollers aan de zijkanten van het schilderij , die ons nog steeds aan het wonder herinneren.

De twee rollers aan weerszijden van het schilderij

Nog steeds wordt het balkonnetje onder het schilderij zorgvuldig onderhouden, vol met weelderig bloeiende bloemen, en brandt het eeuwige licht.

Het schilderij is vanaf de Karelsbrug goed te zien, maar wil je een nog mooier uitzicht, bezoek dan de Mala Strana Brug toren. 

Uitzicht vanaf de Mala Strana Brug Toren, rechts het huis met het schilderij van Maria

Powered by GetYourGuide

Verliefd op Praag

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.