Bucketlist en Praag voor de elfde keer

Gepubliceerd op 22 september 2021 om 16:27

Verliefd op Praag bestaat nu meer dan een jaar, wow. Het brengt me dagelijks veel meer dan ik had verwacht. Naast inside information van Praagse bronnen heb ik leuke online contacten met mijn Praag correspondenten Elke en Marianne, van wie ik ongelooflijk veel leer over SEO en het schrijven van artikelen en blogs. Dankzij de tips van Marianne stijgen mijn pagina's op google steeds sneller in de google ranking. Hoe eerder iemand de website tegenkomt op google, hoe eerder iemand de website zal bezoeken. En dat is toch waar je het voor doet. Het is leuk om artikelen te schrijven, maar als niemand ze leest, dan voelt dat als zonde van je tijd.

De laatste week van oktober staat de elfde keer Praag op het programma. In één week tijd hoop ik  zoveel ervaringen op te doen, dat ik er daarna tot februari over kan schrijven. Dan staat de twaalfde keer gepland. Dagelijks met Praag bezig zijn verdiept en zorgt tegelijkertijd voor chaos. In mijn hoofd en op mijn browser, waar soms wel vijfentwintig tabbladen open staan. Heel af en toe bekruipt me het gevoel of is het een stemmetje dat zegt dat ik moet stoppen met schrijven over Praag en met deze website. 

 

Stemmen in mijn hoofd

"Je bent er per dag uren mee bezig, je verdient er niks mee, het is je werk niet . Die paar bezoekers per dag kunnen ook wel naar een andere site voor informatie", zo begint dat gesprek in mijn hoofd. "Ja, hallo...ik heb er zoveel energie in gestopt en het geeft me energie, dus waarom zou ik stoppen?" Dat heen en weer gekakel gaat nog een tijdje door en dan gebeurt er opeens iets moois. Niet exact op dat moment, dat zou wel heel toevallig zijn.

 

Bucketlist met Praag als eindbestemming

Een mailtje via de website valt binnen in mijn mailbox. Ping of pong op mijn telefoon.

Of ik iemand kan helpen met het uitzoeken van een busverbinding naar de luchthaven. De vlucht vertrekt heel vroeg en de persoon in kwestie lukt het niet om samen met google tot een duidelijk antwoord te komen. Vandaar een mail naar Verliefd op Praag, volgens hem een expert op het gebied van Praag.

"Een expert? Dat valt wel mee, want het spoorboekje van Praag ken ik niet uit mijn hoofd.", denk ik terwijl ik voor hem aan de slag ga. Ondertussen wordt mij duidelijk wat zijn eerste mailtje precies inhoudt:

" Compliment voor je waanzinnige blog, vraag:ben maar 24 uur in praag, bucketlist aan het afwerken helaas, tijd en er Snachts, vroeg in de morgen rond 05 uur nasr airport, succes" (letterlijke mail)

Na heen en weer ge-mail blijkt dat Jan (zijn naam heb ik aangepast i.v.m. privacy) ernstig ziek is. Hij is bezig met een bucketlist in de vorm van een trip langs diverse steden en gebieden in Europa. Italië, Budapest, Boekarest en Praag staan er in ieder geval op. Praag is een goede keuze, mail ik hem.

Ondertussen heb ik de link naar de metro en busverbinding op dat vroege tijdstip naar Jan doorgemaild. Hij kan me appen, wanneer hij in Praag is. Wel zo leuk.

Dankbaarheid overvalt me. Hoe mooi is het, als je iemand kan helpen. Een totaal onbekende, aardige man, die ik waarschijnlijk nooit ga ontmoeten. 

Dankzij deze mailwisseling en het appje dat Jan later stuurt, besluit ik niet te stoppen met de website. Hij stuurt me foto's van zijn korte moment in Praag en enige plaatjes van Budapest en Boekarest. Zelfs met een selfie erbij. Hij snapt wel waarom ik Verliefd op Praag ben.

Daar doe ik het voor. Niet voor het geld, niet voor de bekendheid. Nee, gewoon om mijn passie voor de stad Praag te delen en mensen te helpen om er een waanzinnige citytrip van te maken, die verder gaat dan de Praagse Burcht, de Karelsbrug en een trdelnik.

Jan appt dat hij inmiddels weer thuis is, in Nederland. De reisinformatie was prima in orde. Ik wens hem sterkte de komende tijd en bedank hem voor zijn leuke berichtjes.

 

Verliefd op Praag gaat door

Bezoekers van over de hele wereld nemen een kijkje op de website. Dat kunnen vakantievierende Nederlanders zijn of het zijn echte Tsjechen, Italianen, Belgen, Duitsers, Brazilianen, Kroaten of Zweden. Er is zo'n verscheidenheid aan nationaliteiten, dat ik overweeg om in het Engels door te gaan. Maar dat is me nog een (Karels)brug te ver. Voorlopig houd ik het bij Nederlands en ga ik me opmaken voor een waslijst aan nieuwe ervaringen:

 • Langs in het nieuwe appartement van Elke Parsa van timetomomo
 • Een biertour 0.0 (ben sinds half augustus zonder alcohol en dacht dat te combineren met een onderzoekje in Praag naar alcoholvrij bier)
 • Minimaal één keer eten in een Vegan-restaurant op aanraden van Paul Punt
 • Tip van Elke: Bij Chutnej een vegaburger eten (Voroněžská 564/19)
 • Naar de voetbalwedstrijd van FK Viktoria Žižkov op zaterdag 30 oktober tegen Jhilava
 • Foto maken van Standbeeld van Štefánik in Petřín (Praag)
 • Herfsfoto's maken in diverse parken
 • Opnieuw naar de Praagse Burcht, St Vituskathedraal en het Gouden Straatje voor foto's
 • Daliborka toren, Witte toren, Mihulka en Zwarte Toren op de foto
 • Naar Nejmenší dům v Praze: het kleinste huis van Praag in Anežská
 • Naar Vysehrad voor Gorlice en de kazematten
 • De Joodse Wijk nog een keer in en de synagoges bezoeken
 • Naar restaurant Písecká brána in K Brusce
 • Královská zahrada en het Zomerpaleis van koningin Anna opnieuw bezoeken
 • Uiteraard weer eten bij Restaurace U Mecenáše en het Art cafe
 • De torens bij de Karelsbrug bezoeken
 • Naar het Karelsbrug museum (Křižovnická 191/3)
 • De Zizkov televisietoren van binnen bekijken en genieten van het uitzicht bovenin
 • Appartement in Příčná, vlakbij Karelsplein en Oude Stadhuis, veel foto's nemen van het plein
 • Visitekaartjes neerleggen bij restaurants, gewoon omdat het kan
 • Restaurants uitnodigen om op deze website een stukje te schrijven
 • En alles wat verder op mijn pad komt tijdens de vele wandelingen die ik ga maken

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.