WOII Nicholas Winton, held van Praag

Gepubliceerd op 14 september 2020 om 16:56

Nederland kent (het dagboek van) Anne Frank, Hannie Schaft (het meisje met het rode haar), Corrie ten Boom, Helena Theodora Kuipers-Rietbergen en nog vele andere (verzets)helden uit de Tweede Wereldoorlog. Praag heeft Nicholas Winton. 

Deze Engelsman - hij had Joods-Duitse ouders, die twee jaar voor zijn geboorte naar Engeland waren verhuisd - heeft het voor elkaar gekregen om meer dan 600 Joodse kinderen van deportatie te redden, net voordat de Tweede Wereldoorlog in alle hevigheid losbarstte. In zijn eentje zette Winton een organisatie op om kinderen van Joodse families te helpen die gevaar liepen door de nazi's. Hij hield kantoor aan een restauranttafel in zijn hotel aan het Wenceslausplein. Hij regelde de overtocht naar Groot-Brittannië en met behulp van zijn moeder werden er huizen gevonden, waar de kinderen onderdak vonden.

De hele zomer van 1939 plaatste Winton advertenties om gezinnen te zoeken die ze wilden opnemen. De laatste groep van 250, die Praag op 1 september 1939 zou verlaten, bereikte de veiligheid niet: Hitler was Polen binnengevallen en de Tweede Wereldoorlog was begonnen. Nagenoeg alle kinderen in de laatste trein kwamen tijdens de oorlog om het leven.

 

Een echte held zwijgt over zijn daden

Winton zweeg jarenlang over zijn humanitaire acties, tot zijn vrouw Grete in 1988 op hun zolder een gedetailleerd plakboek vond. Het bevatte lijsten van de kinderen, met inbegrip van de namen van hun ouders en de namen en adressen van de gezinnen die hen hadden opgenomen. Via brieven naar deze adressen werden tachtig van "Wintons kinderen" in Groot-Brittannië gevonden.

In het BBC- programma "That's Life", dat je hieronder kunt zien, wordt Nicholas Winton en een deel van zijn geredde kinderen op een emotionele manier "herenigt". 

Nicholas Winton wordt 106 jaar oud en sterft in 2015, als British Hero of the Holocaust.

 

Nicholas Winton Praag station

Bronzen beeld van Nicholas Winton in Praag station.

Nicholas Winton

Sir Winton met een van de geredde kinderen

Nicholas Winton

Sir Nicholas Winton

Wanneer je bij het station van Praag bent, ga dan naar het gedenkteken en verplaats je in zijn schoenen, in die tijd van angst, fascisme, deportaties, oorlog en represailles. Dat maakt een beeldje opeens erg bijzonder.

Geniet van je vrijheid.

 

Lees ook:

De moord op Heydrich, de slager van Praag

Helden in Praag, de moord op Heydrich

De crypte in de kerk, de moord op Heydrich, deel 3

 

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.