Iedere keer dat ik in Praag ben, doe ik het stiekem wel een keertje. Ik kijk op mijn telefoon voor de tijd en als ik in de buurt ben van het Oude Stadsplein, zoek ik een plaatsje tussen de toeristen (inmiddels voel ik me bijna geen toerist meer). Allemaal staan ze klaar met hun camera of telefoon.
Soms sta je daar tien minuten te wachten en het voelt alsof je wacht op je geliefde, die je al meer dan een jaar niet hebt gezien. Beetje zenuwachtig, suspense...je kijkt op je telefoon of op de klok zelf, maar die is niet af te lezen. Aaah, nog drie minuten. Mensen dringen om zeker te zijn van de beste plekken. Er gaat iemand voor je staan, dus je stapt opzij. Yes, zo zie je het goed!
De astronomische klok zelf is erg ingewikkeld.
Het uurwerk geeft vijf soorten tijd aan:
- de plaatselijke tijd van Praag,
- de tijd, gemeten in een verdeling van 12 uren tussen zonsopgang en zonsondergang; de zogenaamde ongelijke uren. Zij zijn van dag tot dag langer of korter omdat de periode tussen zonsopgang en zonsondergang elke dag verschilt,
- de tijd, gemeten in een verdeling van 24 uren die aangeeft hoelang de zon verwijderd is van het moment van zonsondergang, de zogenaamde Boheemse of Italiaanse uren,
- de plaats van de zon in de zodiak of dierenriem,
- de sterrentijd.
Persoonlijk kan ik niks aflezen op de klok.
De klok links ernaast is een stuk gemakkelijker, hahaha.
En dan......het grote moment waar iedereen op heeft gewacht.
En dan wordt het stil op het plein en iedereen luistert ademloos naar het skelet dat de bel luidt voor het spektakel. Om geen spoilers weg te geven, moet je echt een keer naar Praag gaan, om te zien wat er daarna gebeurt. Fantastisch.
Leuker nog is om te kijken naar de legende van de klok of liever de klokkenmaker..
Lees meer over de Astronomische Klok.
Verliefd op Praag
Reactie plaatsen
Reacties
Wat een mooie legende. Wij hebben ook voor de klok gestaan maar ik kende dit verhaal niet. Dank je voor het delen.