• Je Stedentrip Praag begint hier
  • Verliefd op Praag neemt je mee
  • Dè blog over Praag
  • Eerlijke tips
  • De liefde spat er vanaf
Home » Blog » Kelders van Praag

Kelders van Praag

Gepubliceerd op 20 oktober 2020 om 15:53

Waar rivieren zijn, zijn overstromingen met wateroverlast als gevolg. De Moldau lijkt in de zomer een rustige rivier, waar rondvaartbootjes, kano's en waterfietsen prima op gedijen. Maar de Moldau is niet altijd een kabbelend watertje. Overstromingen met rampzalige gevolgen hebben de afgelopen 200 jaar veelvuldig plaatsgevonden, zoals in 2002, 1997 (50 doden in Moravië, ten oosten van Praag) 1890 en 1845.

In 1890 is de Karelsbrug door de hevige (over)stroming van de Moldau bij twee pijlers ingestort en kwam een groot deel van het historische centrum onder water te staan. Dat kwam doordat de loop van de Moldau toen veel natuurlijker was en er geen echte kade was. De hoge stenen kademuren van nu zijn pas na die grote overstroming gebouwd.

Overstroming van de Moldau in 1890

Reeds in de 13e eeuw is er al rekening gehouden met de overstroming van de Moldau. Jarenlang heb ik mij afgevraagd, hoe het komt dat er zoveel kelders zijn in Praag. Mijn eerste gedachte was, dat dit voor opslag werd gebruikt. In een kelder is het een stuk koeler in de zomer en zo kon voedsel langer bewaard blijven. Dat leek me een plausibele verklaring, maar helaas, niet de juiste. Nee, die kelders van nu waren geen kelders in de 12e eeuw.

Delen van Praag lagen voeger veel lager dan nu

Toen was het gewoon de begane grond. Na de overstromingen van de 13e eeuw is men Praag tot wel vier meter gaan ophogen. Zo is te lezen op de website van de White Horse, een restaurant op het Oude Stadsplein. In 1996 was dit nog een club, waar ik tot in de kleine uurtjes gedanst heb. Nu is het een restaurant, waarvan de kelder er nog steeds Middeleeuws uit ziet.

"The house is considered to be one of the oldest, with its 12th century Romanesque cellars. It is important to note, that these premises were in fact prior to the floods in the 13th century a part of the ground floor. Nevertheless, due to the floods, after which it became necessary to increase the ground level of the city by 4 meters of soil, this part of the building then became the cellar."

Restaurant White Horse

Veel restaurants zitten in de kelder

Op sommige plekken is die ophoging goed te zien, zoals op deze foto uit 2008.

Voor veel restaurants moet je in Praag dus naar beneden, de kelder in, om in de meest mooie ruimtes te komen.

Waar veel gebouwen van buiten mooier zijn dan van binnen, zo is het met restaurants vaak omgekeerd. Deuren zijn regelmatig gesloten en je krijgt geen beeld van de sfeer van het restaurant, totdat je binnen bent. Niet zo gek als het restaurant onder de grond zit. Kijk in Praag omhoog, maar ook regelmatig omlaag.

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
4 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.