Praag in brand en de Novomlýn watertoren

Gepubliceerd op 2 november 2020 om 14:47

Het mooie van mijn tripje naar Praag van juni 2020 was de rust in een stad, die normaal meer toeristen dan locals in het centrum heeft rondwandelen. In de rij staan voor een bezienswaardigheid is tegen mijn principes, net als toegang betalen voor iets waar je je een weg door de mensenmassa heen moet banen.

Bij toeval kwam ik tijdens een ochtendwandeling langs een liefelijk gebouwtje (Nové mlýny 827/3A, 600 meter ten noorden van Obecni Dum, zie kaart onderaan de blog), dat qua bouwstijl veel weg had van de Kruittoren en de twee torens aan weerszijde van de Karelsbrug.

De Nieuwe Watertoren (The New Mill Water Tower) is gebouwd in 1658, nadat de vorige toren in 1655 door een overstroming was vernietigd. Het voorzag Nove Mesto (Nieuwe Stad) van water.

De enige bij deze expositie

De deur stond open en ik zag iemand zitten. Ach, waarom niet wel een keertje een kaartje kopen en de expositie bekijken. Voor 100 kronen (4 euro) kon ik daar geen buil aan vallen.

In zijn beste Engels legde de beste man mij uit wat ik allemaal te zien kreeg. Ik verstond er weinig van door zijn Tsjechische accent, maar iets over de geschiedenis van branden , brand blussen in Praag en het nut en functie van de watertorens, die overal in Praag te vinden zijn. Er was verder niemand in het hele gebouw, dus ik kon alles op mijn gemak bekijken. 

Via steile trappen kwam je langs de verschillende ruimtes waar uitleg gegeven werd over de branden, over de brandweer en over de watervoorziening van de toren. Zowel audio als visuele ondersteuning in het Engels, dit keer goed te verstaan. 

In een van de zaaltjes kon je min of meer de hitte voelen die een brand afgeeft. Uiteraard niet zo erg als in het echt, maar in deze ruimte was het aanzienlijk minder fijn om  te verblijven.

Na een aantal van deze ruimtes en trappen, kwam ik boven. Daar was het me om te doen.....het uitzicht.

Zonder de hele expositie verder prijs te geven, kom ik wel op het leukste deel ervan. Op de foto hierboven zie je Praag. Middels een tijdlijn en rood wordende gebouwen werd aangegeven waar er brand had gewoed in Praag. 

Achteraf had ik kunnen weten dat het uitzicht niet heel super was. Ik had niet gezien dat je niet naar buiten kon. Een panoramafoto ging helaas niet lukken.

Uitzicht vanaf de nieuwe watertoren te Praag

Overzicht van alle branden

Mocht je een keer in de buurt zijn, stap gerust naar binnen. Het was leuk om inzicht te krijgen over de vele branden die Praag hebben geteisterd. Check voor een overzicht van alle branden in Praag Praagonfire.com. Daar wordt in het Engels stil gestaan bij de brand, de oorzaak en de gevolgen. En je ziet de uitleg van het waterzuiveringssysteem, de pompwerking en distributie van het water.

Voor meer informatie over het museum verwijs ik je naar de website, dat onderdeel is van THE CITY OF PRAGUE MUSEUM.

 

Verliefd op Praag, I'm on fire

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Ronnie
3 jaar geleden

Praag zit vol verrassingen ;) Leuke ontdekking weer!