Radetzky standbeeld in Praag

Gepubliceerd op 5 november 2020 om 14:05

Je kunt heel lang zoeken, maar snel zal je het niet tegenkomen op een wandeling door Praag. Ik heb het hier over het standbeeld van Radetzky of Radecký. Toch heeft er ooit een standbeeld gestaan op het Malostranské náměstí. 

Persoonlijk zet ik niemand snel op een voetstuk (behalve mijn helden van de Honest Guide, haha), maar een mooi standbeeld geeft een plein wel allure. 

Wie was Radetzky of Radecký?

Johann Josef Wenzel Anton Franz Karl graaf Radetzky von Radetz (1766-1858) was een Oostenrijkse legeraanvoerder in de tijd dat Oostenrijk een keizerrijk en wereldmacht was. Maarschalk Radecký van Radec, een telg uit een oud Tsjechisch adellijk huis, was een van de beroemdste en meest succesvolle Oostenrijkse legerleiders, de winnaar van de slag bij Custozza in 1848. Wie kent het niet?

De slag bij Custozza was in en tegen het koninkrijk Sardinië, dat naast het eiland ook bestond uit een deel van Noord-Italië (onthoud Italië, want later lees je waarom het monument is weggehaald).

In Nederland kennen wij zijn naam met name van de Radetzky-mars van Strauss. Na de blog pas opzoeken a.u.b. Je kent het zeker.

Het standbeeld van Radetzky wordt geplaatst

Een jaar na zijn dood, in 1859, verrijst op het Malostranské-plein een Radecký standbeeld en wordt een deel van het plein vernoemd naar deze "held". 

De oude en gevestigde naam blijven naast elkaar bestaan en zelfs op ansichtkaarten uit die tijd worden beide namen gebruikt. 

De broers E. en J. Max waren ontwerpers van het monument (het kostte bijna 98.000 gulden), gegoten in Neurenberg met brons van buitgemaakte Sardijnse kanonnen. Radetzky staat op een schild dat wordt gedragen door acht soldaten van verschillende legers.

Radezky standbeeld op malostranse Namesti te Praag

Statig standbeeld van Radecky, foto eind 19e eeuw

Het standbeeld wordt weer weggehaald

Onder invloed van de Italiaanse ambassade werd het monument, na de vorming van Tsjechoslowakije, in 1919 verwijderd. Hun onderkomen was destijds vlakbij het plein in het Thun paleis. Zij vonden het aanzien van de voormalige vijand van de Italiaanse eenwording een doorn in het oog. Het monument werd daarom na demontage naar het lapidarium van het Nationaal Museum op het beursterrein van Praag gebracht, waar het vandaag de dag tentoon wordt gesteld. 

Mariazuil op het Oude Stadsplein

In die tijd werden meerdere monumenten uit de stad weggehaald, zoals de Mariazuil op het Oude Stadsplein. In 1918 viel de zuil, die als symbool van de Habsburgse overheersing en de her-bekering van Bohemen tot het katholicisme werd beschouwd, in ongenade. Hij werd door een mensenmenigte neergehaald.

Na ruim 100 jaar is een replica van de zuil weer op dezelfde plek te bewonderen. Er is door onbekenden in juni 2020, 17 dagen na de inauguratie, een poging gedaan om het in brand te steken uit protest, maar steen blijkt verdomd moeilijk te branden. Zie twittervideo..........

Mariazuil op het Oude Stadsplein te Praag

Mariazuil op het Oude Stadsplein

Standbeeld van Radecky weer terug?

Sinds enkele jaren zijn er geluiden om het bestaande of een nieuw monument terug te plaatsten op het Malostranské náměstí. 

Nieuw monument voor Radetzky in Praag

Wie weet komt het er zo uit te zien

Laatste plannen omtrent het monument

Letterlijke vertaling van de Tsjechische wikipedia

In juli 2020 nam de gemeenteraad van Praag 1 een resolutie aan waarin hij het voornemen om het monument te herstellen steunde. De fundamenten van het monument zijn gepland in de plannen voor de wederopbouw van het plein. De beslissing over de specifieke locatie van het beeld en over de bouwvergunning ligt echter bij de gemeente. De nieuwe sculptuur zou worden gemaakt door te gieten volgens het origineel, dat zich in de lapidary van het Nationaal Museum bevindt. Volgens de mededeling van Jan Bárta van medio juli 2020 wordt de financiële participatie van het stadsdeel de komende weken besproken. De loco-burgemeester, architect Petr Hlaváček, is ook een voorstander van de restauratie van het monument.

Voor gevorderde Praag-gangers:

Ben jij voorstander van een monument voor Radetzky op het Malostranské náměstí? Laat je reactie hieronder achter.

 

Verliefd op Praag stemt voor

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.