Love locks worden kerkklok

Gepubliceerd op 8 november 2020 om 08:21

Mocht je al in Praag zijn geweest, dan ben je ze misschien tegengekomen: Love Locks. Deze slotjes worden meestal aan een hek bevestigd en het sleuteltje wordt weggegooid. Zo wordt de liefde of vriendschap tussen twee mensen voor eeuwig bezegeld. Althans, dat denken ze.

Toeristische attractie

Het is een toeristische attractie geworden. Waar je veel van deze Love Locks ziet, kun je ze ook tegen woekerprijzen kopen. Een slotje van nog geen euro bij de Action kost bij de Karelsbrug ineens €20,-.

Maar ja, de onwetende toerist (Mag ik ze zo noemen? Ja, ik mag ze zo noemen) denkt nergens over na en koopt er gerust eentje voor zijn of haar schatje. Kijk, als je daarmee je eeuwige liefde denkt te kunnen verklaren, dan heb je het mis. Een slotje meer of minder maakt echt niks uit. Maar ja, de romanticus zal er anders over denken.

Eerlijk gezegd vond ik deze verzameling slotjes altijd wel een leuk gezicht, totdat ik een video zag van de Honest Guide. Toen besefte ik pas hoe erg deze slotjes zijn voor Praag.

Hoe kunnen een paar slotjes nou zo erg zijn?

Ze zijn erachter gekomen dat ieder slotje twee sleuteltjes heeft, niet zo spannend. Maar waar eindigen deze sleuteltjes? Door met een magneet in de Moldau te gaan vissen, vlakbij de slotjes, hebben ze heel veel sleuteltjes gevonden. Niet alleen sleuteltjes, maar ook van die elektrische stepjes, maar dat is voor een andere blog.

Op een schaal van erg (1-10), geef ik dit een 6.

Wat weegt een slotje? Ik had er nog eentje thuis liggen en die woog 140 gram. Hoeveel wegen dan 100 slotjes, 1000 slotjes, 10.000 slotjes......zoveel dat er in Parijs een hek zo zwaar werd dat het naar beneden viel. 

Als dat gebeurt, is dat een 8 op een schaal van erg.

Wanneer is het een 10 op de schaal van erg?

Wanneer er bijna niks meer te zien is van het oorspronkelijke monument of plaquette, zoals hier te zien is bij het gedenkteken van Johannes Nepomuk.

Maar toen kwamen mijn helden van de Honest Guide in beeld!

Je bent ze al vaker tegengekomen op Verliefd op Praag. Als er twee zijn, die een standbeeld verdienen, dan zijn zij het wel.

De slotjes op een monument zijn voor cultuurliefhebbers ronduit net zo erg als een maaltijd van McDonalds voor culinaire fijnproevers. De Honest Guide wil graag dat Praag mooi blijft en niet wordt verpest door graffiti, de in stenen van de Karelsbrug gekraste namen ("I was here"), slotjes, elektrische steps of segways, etc.

Dus...........slijptol, betonschaar en bakken in de aanslag. Binnen een dag hadden ze al honderden kilo's aan slotjes. Wat doe je met al dat ijzerwerk? 

Love Locks gaan eraan.

Hier hingen de Love Locks, dit is toch veel mooier. Juni 2020

Nieuwe kerkklok van de Sint-Galluskerk

Dankzij de Love Lock verwijder-video (zie onderaan de blog) kwam een kijker op het idee om een deel van de metaalopbrengst te gebruiken om een kerkklok te maken voor de Church of St Havel (Kostel sv. Havla), in het Nederlands de Sint Galluskerk uit 1280. Daar ontbrak al jaren een van de klokken.

De kerkklok werd binnen enkele maanden vervaardigd in Innsbruck en in september 2020 door de stad gereden om het aan het publiek te showen.

Deze klok, vernoemd naar Johannes Nepomuk, hopen ze over 400 jaar nog te horen en dan wordt het verhaal verteld over de twee helden van de Honest Guide. 

De Moraalridder zegt: "Gebruik een slot voor je fiets!"

Verliefd op Praag, zonder slotje

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.