Klassieke muziek in het Clementinum

Gepubliceerd op 13 november 2020 om 20:12

In november 2018 ben ik voor de eerste keer solo naar Praag gegaan. Plannen had ik van te voren gemaakt, want zonder doel loop je maar wat verdwaald door de straatjes van Praag. Niet dat ik een volledig dagprogramma vast heb staan, maar wel een to do list voor die dagen, die ik spontaan afwerk. Kom ik toevallig in de buurt van een genoteerd pareltje, dan loop ik er naartoe en kan ik dat weer tevreden afvinken op mijn lijst.

Mijn appartement zat in het Lucerna Passage, zo leuk. Het is een authentiek overdekt winkelgalerij, maar niet zoals de moderne. Gebouwd tussen 1912 en 1916 en dat zie je aan alles af. Je vindt er de mooiste en leukste winkeltjes, anders dan de standaard Hennes, Bata en Nike-store. Nee, hier zit een patisserie, old school-kapper, gezellige terrasjes, de Lucerna Music Bar, een Lucerna kino en veel is in Art Deco stijl. Inmiddels kan ik wel zeggen, dat ik die stijl erg kan waarderen. 

Lucerna passage

Een deel van de Lucerna Passage met achterin het omgekeerde paard

Ingang Lucerna Passage

Een van de ingangen van de Lucerna Passage

Kino Lucerna

Lucerna bioscoop

Wenceslas te paard in Lucerna passage

Eigen foto van november 2018, Wenceslas op het omgekeerde paard

Lucerna passage

Winkel in Lucerna Passage

Wenceslas in Lucerna Passage

Omgekeerde paard met Wenceslas van Cerny

Dagelijks liep ik door de passage van of naar mijn appartement en ik keer zeker nog terug naar deze passage, want het meeste heb ik overgeslagen.

Klassieke muziek in Praag

Terug naar mijn lijstje. Als je in Praag bent, dan ontkom je niet aan een klassiek concert. In 1996 ben ik met vrienden in de Obecni Dum naar een vioolconcert gegaan, maar toen zat ik nog in de ontkenningsfase. Klassieke muziek vond ik niet geschikt voor jeugdige luisteraars, waaronder ikzelf. Denk dat het verlate puberteit was. Anyway, in 2018 kocht ik online van te voren in Nederland tickets voor een klassiek concert in The Mirror Chapel van het Clementinum.

Aangezien ik al wist dat je na een dag wandelen erg moe kon zijn, had ik kaartjes voor 18.00 uur. Het concert zou ongeveer een uur duren, dus daarna kon ik heerlijk naar een restaurant. 

Een kwartier voor aanvang werd de zaal geopend en kregen we de gelegenheid om te acclimatiseren en foto's nemen van deze intieme concertzaal. 

Clementinum

Plek voor 200 mensen op klapstoeltjes

Orgel Clementinum

Orgelpartij in het Clementinum

Plafond Clementinum

Waanzinnig mooie ornamenten en plafondschilderingen

Voor Praagse begrippen was het vioolconcert een prijzige aangelegenheid. Het kaartje kostte €25,-.

Eenmaal plaatsgenomen op de klapstoeltjes, kwamen de violisten op en begonnen te spelen. Vivaldi kwam voorbij, de tune van het Eurovisie songfestival en shit, toen viel ik af en toe weg. Ik kon mijn ogen niet meer openhouden. Zo moe was ik na de 18 kilometer, die ik die dag lopend had afgelegd. Als ik wakker was gebleven was dit zeer de moeite waard. Zoals eerder gezegd, ben je na een dag wandelen in Praag best moe. Ik in ieder geval wel en het was niet te doen om te vechten tegen de slaap.  

Tot het moment dat het tot dan toe instrumentale concert werd bijgestaan door een spatzuivere stem die Erbarme Dich van Bach begon te zingen. Op slag was ik wakker en heb ik genoten van dit meesterstuk. Kippenvel tot op het bot.

Gelukkig lukte het me om de rest van het concert wakker te blijven.

 

Conclusie van het verhaal: ga zeer zeker naar een klassiek concert, maar doe die dag rustig aan.

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Marion
4 jaar geleden

Wist niet dat je dit zo mooi vind. Ik vind het één van de mooiste muziekstukken! Als onderdeel van de Mattheus Passion.