Smalste straatje van Praag heeft een stoplicht

Gepubliceerd op 17 november 2020 om 16:39

Het smalste straatje van Praag is 77 cm breed en is officieel geen straatje. Heel spannend is het niet, maar ook dit is een van die dingen die je een keer gedaan moet hebben. Wachten totdat het stoplicht op groen gaat om het smalste straatje van Praag door te mogen. Of liever gezegd door te kunnen. Het is namelijk is zo smal dat je elkaar niet echt kunt passeren.

Smalste straatje in Praag

Eenmaal beneden kun je ervoor kiezen om een drankje te doen in het restaurant of je wacht op groen licht om weer naar boven te mogen. Wel even op de rode knop drukken. Helaas is er geen adembenemend uitzicht of een waanzinnig verhaal over te vertellen. Heb de Tsjechische Wikipedia er nog op nageslagen, maar ook daar kwam ik niks leuks tegen.

Dus de enige vraag die mij rest is: waarom zijn de twee gebouwen aan weerszijde van het straatje niet tegen elkaar aan gebouwd?

Waarschijnlijk het antwoord zelf al gevonden. Wie een palusibeler antwoord heeft, graag achterlaten in de reactie.........thanks.

"Een samenvloeiing is een architectonisch element, een nauwe opening tussen huizen. Het begon te worden gebruikt in de middeleeuwen, toen substantiële delen van huizen van hout waren gemaakt en moest dienen om de verspreiding van vuur te voorkomen. De effectiviteit was echter beperkt. De samenvloeiing kan worden overbrugd door een prampouch. Dat is een bakstenen uitbreidingsboog tussen twee gebouwen, typisch voor smalle middeleeuwse straatjes. Het is meestal uitgerust met een dak."

Letterlijke vertaling van Tsjechische Wikipedia

Adres

U Lužického semináře 24 (zoek maar op)

Prampouch in Praag. Boog tussen twee gebouwen.

Wat zegt Tripadvisor over het smalste straatje in Praag:

  • Nr. 214 van 1.222 dingen om te doen in Praag (199 beoordelingen)

Klinkt als een hoge plek, niet dat er enige waarde aan Tripadvisor gegeven moet worden. Maar ja, ik houd van lijstjes, zoals de Top 2000 en dus ook een Top 1.222 van dingen die er in Praag te doen zijn.

Waar staat dan The Mirror Chapel van het Clementinum, een cultureel pareltje:

  • Nr. 586 van 1.222 dingen om te doen (2 beoordelingen)

Op basis van deze rangschikking zou je zeggen dat het leuker en mooier is bij het smalste straatje. 

Het is er in ieder geval wel een stuk drukker, want mensen komen nu eenmaal graag af op iets dat uniek is in zijn soort. Het hoogste gebouw, het smalste straatje, de lelijkste televisietoren, het zwaarste standbeeld, het langste . Of het mooi is maakt dan eigenlijk niet uit, als je het maar kunt afvinken.

Zo heb ik het dus ook op mijn lijstje kunnen afstrepen. Gelukkig kostte deze ervaring slechts 2 minuten, was het er rustig en was ik in prima gezelschap. Voor herhaling vatbaar? Nope.

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Marion Schornagel
3 jaar geleden

Toch was het leuk om daar geweest te zijn!