Josef Mánes (1820-1871), Tsjechische schilder

Gepubliceerd op 4 januari 2021 om 16:29

Wanneer je je gaat verdiepen in de mooiste stad ter wereld, kom je soms in omgekeerde volgorde uit bij een beroemde Tsjech. Je loopt eerst over de Mánes-brug en je kijkt naar de astronomische klok, zonder te weten wie of wat Mánes is. Bij mij ging er geen belletje rinkelen.

Ieder uur kijken tientallen toeristen naar zijn werk zonder het te weten

Mánes blijkt een van de bekendste Tsjechische schilders te zijn. Wie voor de astronomische klok heeft gestaan heeft zijn belangrijkste werk al gezien. Hij schilderde namelijk tussen 1864 en 1866 de afbeeldingen op de Maandschijf met de twaalf tekens van de dierenriem onder de astronomische klok.

Op de foto vrijwel niet te zien, maar rondom deze schijf staan de 365 Naamdagen. Deze naamdagen worden in Tsjechië gevierd, net als in landen als Griekenland, Bulgarije, Frankrijk, etc.

Dagelijks draait de plaat een dag door. Overigens is dit niet het origineel. Dat is namelijk te vinden in The City of Prague Museum (Muzeum hlavního města Prahy, Na Poříčí 52/1554). Daar kun je van dichtbij jouw naamdag opzoeken.

Wil je weten hoe je de astronomische klok kunt aflezen, kijk dan de video van de Honest Guide. Zelfs dan valt het niet mee om te snappen hoe laat en welke dag het is. Gelukkig hebben we onze telefoon bijna altijd bij ons.

Maandschijf onder de astronomische klok

Uitleg van de klok

De Mánesbrug

De Mánesbrug is voltooid in 1916 en sinds 1920 naar hem vernoemd. Het verbindt het Jan Palachplein (námesti J. Palacha) met Klárov. Aan weerszijden torenen hoge pilaarlantaarns uit, die middels tramkabels met elkaar verbonden zijn. Voor een mooi plaatje pak je hier je telefoon/camera want met de Praagse Burcht op de achtergrond, is iedere foto prachtig.

Mánesbrug

Mánesbrug

Het standbeeld van Mánes staat naast het Rudolfinum. Met een schilderspalet en kwast in zijn hand kijkt hij trots zijn Praag in.

Manes in Praag, vlakbij het Rudolfinum

Standbeeld van Josef Mánes

Mánes maakte veel schilderijen in elk genre, van landschappen en portretten tot etnografische en botanische studies. Hieronder twee van zijn bekendste werken.

Sestry Františka a Serafína Kolowrat Krakowských

Josefina

Een deel van zijn werken is te vinden in de Nardodni Galerij Praha. 

www.ngprague.cz/udalost/406/1796-1918-umeni-dlouheho-stoleti

Verliefd op Praag

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.