Praag met pubers, gastblog

Gepubliceerd op 1 november 2021 om 20:03

Er komt een dag dat je met je pubers om de tafel moet met de vraag “gaan jullie nog met ons mee op vakantie?”

Deze vraag hebben we vaak geoefend en nog vaker uitgesteld. We hadden vooraf afgesproken dat als we de zomervakantie met z’n allen wel konden vergeten we dan altijd de stedentrips erin konden houden. Door de posts op fb van mijn collega Jeroen had ik al op zijn website ‘Verliefd op Praag’ gekeken en wist ik dat we ons kroost wel mee naar Praag zouden krijgen. Een oude stad, vol horeca, architectuur, historie en natuurlijk de sfeer uit hun Playstation game Bloodborne (ik moest het even opzoeken maar het klopt).

Afijn, de zomervakantie ligt nog open maar op de vraag of ze mee gingen naar Praag kregen we een ja.

Vliegen met Easyjet, leuke taferelen

Dus via Jeroen een Airbnb-adres gekregen en een vlucht met Easyjet geboekt, alles was zo geregeld.

Bij het kopen van Easyjet-tickets kun je kiezen uit ‘goedkope’ tickets waarmee je alleen maar een rugzak meeneemt of een ‘Priority ticket’ dan mag je voorin de rij staan en een grotere tas mee. Ik kan je aanraden om de goedkopere tickets te kopen, zeker als je een politiekbewuste 19-jarige socialist meeneemt is dit enorm grappig. Vol verbazing stond ze te kijken naar mensen die ongegeneerd ‘voordringen’ bij de gate. Ze mogen voordringen omdat ze een duurder kaartje hebben en dan mogen ze ook eerder het vliegtuig in. Iedereen heeft een stoelnummer dus de logica daarvan ontgaat mij ook.

Ze heeft het een poosje bestudeerd om toen op luide toon te verkondigen dat dit politiek incorrect is en dat dit de klassenstrijd in stand houdt. Een Jiskefet lullo met glas Chardonnay in de hand leek het niets te kunnen schelen.

Airbnb op tien minuten van de Karelsbrug

Bij Airbnb James House, Ujezd 428/34 kregen we een warm welkom, ook al waren we ruim een uur later omdat de piloot het vliegtuig bijna in een bouwput parkeerde (volgende keer toch maar weer KLM) en was het al ruim na 22:00 uur. Het appartement is één van meerdere gevestigd in een groot pand en was geweldig ruim, mooi, schoon en had gratis wifi. De pubers hadden een eigen ruime kamer dus we konden niet beschuldigd worden van te hard ademen/snurken/luidruchtig omdraaien of ander irritant gedrag in de nacht. Naast het pand zit een Starbucks, altijd prettig en De Karelsbrug op nog geen 10 minuten lopen. Echt een geweldige tip van Jeroen.

Diezelfde avond/nacht regende het en was de maan bijna vol, iedereen die in Praag heeft gelopen weet dat de stad dan een prachtige middeleeuwse sfeer oproept, we hebben echt met open mond genoten van al dat moois.

De volgende dag bleek dat de stad overdag nogal wat drukker was dan op een regenachtige avond, dat was een kleine teleurstelling maar we waren blij dat we de eerste avond zo’n mazzel hadden gehad.

Praag in het donker wordt een sprookje

De Gouden Mijl

We hebben alle bezienswaardigheden van de Gouden mijl bekeken, op de website van Jeroen konden we alle info vinden die we nodig hadden. De Karelsbrug zijn we natuurlijk meerder keren overgestoken, de brug is prachtig en het uitzicht is adembenemend. Op de brug zitten muzikanten, handelaren en tekenaars, daar tussen vind je daklozen die in geknielde houding met hun voorhoofd op de keien uren zitten te bedelen. Het is moeilijk om daar gewoon aan voorbij te lopen, dat vonden onze pubers ook. De één zwengelde weer een politieke discussie aan terwijl de ander gewoon zorgde dat hij altijd wat kleingeld in zijn zakken had zitten.

Een dakloze geknield op de Karelsbrug

Het hele gebeuren rondom de astronomische klok deed me een beetje denken aan de koekoeksklok van mijn oma. Gelukkig had ik op VOP het filmpje over de legende erachter gezien en dan wordt het ineens toch wel heel tof.

Het moment is aangebroken, de show gaat beginnen

We hebben, mede dankzij Verliefd op Praag, twee heerlijke dagen gehad, waarin we in regenachtige uren een expositie van Dalí hebben bekeken in de Central Gallery en we met een tour een kijkje hebben genomen onder de stad. De avonden werden gepland door onze pubers dus zaten we op een gegeven moment in de ‘Nightmare Praque Horror bar’ waar ze verrassend goede muziek draaide en prima cocktails maakten.

 

Praag is een prachtige stad, niet duur, op elke hoek kun je snoep, spek of bier kopen, de mensen zijn behulpzaam en aardig. Als je door de stad loopt kun je met een soort heimwee een blik werpen in een tijd die ooit was.

 

Ik snap dat Jeroen verliefd is op Praag.

 

De stedentrip was een groot succes en op de vraag aan het grut of ze er nog een keer heen willen waren ze allebei erg enthousiast “ja zeker, leuk met vrienden….”

 

Praag, vijftien t/m zeventien oktober 2021

Bekijk De legende van de Astronomische Klok in Praag

Adres Nightmare Prague Horror Bar: Újezd 598/5

Expositie Dalí, Warhol en Mucha: centralgallery.cz

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.