Vijftien redenen voor een citytrip Praag

Gepubliceerd op 29 september 2021 om 15:38

Praag is de mooiste stad ter wereld volgens een onderzoek onder 27.000 lezers van Time-out magazine. Verliefd op Praag is het daar volledig mee eens. Mocht je nog twijfelen over de bestemming van je eerstvolgende citytrip, lees dan onderstaande vijftien redenen om voor Praag te kiezen. Liefhebbers van fotografie, cultuur, geschiedenis, natuur, kunst en muziek komen ogen en oren te kort in de hoofdstad van Tsjechië. En liefhebbers van bier overigens ook.

1. De adembenemende schoonheid van de architectuur

De eeuwenoude stad kent een geschiedenis die teruggaat naar de negende eeuw. Dat zie je terugkeren in het straatbeeld. Verschillende bouwstijlen en bijbehorende pareltjes zoals de Praagse Bucht, de Karelsbrug en het Nationaal Museum, sieren de stad. Dat dit slechts het topje van de architectonische ijsberg is blijkt wel uit het feit dat de gehele historische binnenstad op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. 

Praag biedt je zoveel, dat je na één citytrip vanzelf nog een keer terugkeert (lees onderaan de blog hoe je dat kunt voorkomen). Pas op, want voordat je het weet ben jij ook verliefd op Praag.

Op de Karelsbrug komt alles samen, kunst, cultuur en gezelligheid

2. Praag bestaat voor meer dan vijftig procent uit natuur

Dat maakt Praag één van de groenste steden van Europa (nummer 9 van Europa). Natuurliefhebbers hoeven de stad dan ook niet te verlaten om uren te wandelen in de vele parken, tuinen en natuurgebieden, die de stad rijk is. Kunst, cultuur en natuur gaan in Praag hand in hand, want naast veel groen zie je in de meeste parken en tuinen oogverblindende kunst- en bouwwerken.

Lees meer over de Parken in Praag >>>

3. Praag heeft de mooiste uitzichten

Een overweldigend uitzicht in Praag vinden is heel gemakkelijk. Vanuit de vele torens en hoger gelegen parken, maar ook langs de Moldau kijk je uit over de historische juweeltjes. 

Lees meer over De mooiste uitzichten van Praag>>>

4. Praag verandert 's avonds een sprookjeswereld

Als de duisternis zijn intrede doet, licht de stad met de honderd torens op. De skyline van Praag verandert dan in een sprookjeswereld. Wandel vanaf de Jirásek brug naar de Karelsbrug langs de Moldau en loop het mystieke Praag tegemoet.  

5. Praag ademt geschiedenis

Praag zet zijn helden, martelaren en beroemdheden letterlijk op een voetstuk.

Op ieder plein staat een standbeeld of monument van een prominent figuur uit de geschiedenis van Bohemen of Tsjechië.

Van Karel IV, aan wie de stad onder andere de universiteit en de Karelsbrug heeft te danken, tot Jan Palach, die zich in 1969 in brand stak uit protest tegen de bezetting door de Sovjet Unie.

Lees meer over de geschiedenis van Tsjechië >>>

Standbeeld van Sint Wenceslas op de kop van het Wenceslasplein

6. Praag herbergt meer dan drieduizend restaurants en kroegen 

Je hoeft niet lang te zoeken naar een van de drieduizend restaurants of kroegen. Praag heeft de laatste 30 jaar veel moeite gedaan om de culinaire achterstand uit de tijd van het communisme in te halen. Veel internationale keukens hebben na de Fluwelen Revolutie van 1989 hun plek gevonden. Zo vind je naast de traditionele Tsjechische ook de Italiaanse, Amerikaanse, Vietnamede, Thaise, Griekse en  Servische keuken op de kaart.

De Tsjechische menukaart is gericht op soep, vlees, aardappels, Knedlíky (knoedels) en bier. Veel groente kom je op een Tsjechische kaart niet tegen. Zoek je een gezondere variant in de vorm van een vegan restaurant? Ook dan zit je met Praag goed. Met meer dan 20 vegan restaurants is dit genre uitstekend vertegenwoordigd.

Lees meer over restaurants in Praag>>>

7. Pivo is betaalbaar lekker

In welke Europese wereldstad kun je voor minder dan twee euro een halve liter bier kopen?

Parijs? Helaas.

Amsterdam? Vergeet het maar.

Rome, Londen of Barcelona dan?

Nee, maar wel in Praag.

OK, niet op het Oude Stadsplein, maar in de rest van Praag zeker wel. Ieder biertje smaakt goed, zeker na een dag door de stad gewandeld te hebben.

Lees meer over bier >>>

8. Een citytrip Praag is goedkoop

De gemiddelde prijs voor een citytrip Praag ligt aanzienlijk lager dan voor een citytrip naar andere Europese hoofdsteden. Dat ligt niet alleen aan het betaalbare bier.

 • Een vliegticket Praag voor minder dan €75,- is meer regel dan uitzondering.
 • Overnachten kan al vanaf €12,- in een hostel, vanaf €25 zit je in een appartement en €40,- of meer betaal je voor een hotelkamer met ontbijt.
 • Tarieven in restaurants liggen 25-40% lager dan in Nederland.
 • De supermarkten zijn qua prijs te vergelijken met de onze.
 • Kerken zijn vaak gratis te bezoeken (behalve de St. Vituskathedraal)
 • De entree voor musea, torens en andere bezienswaardigheden ligt tussen vier en twaalf euro met enkele uitschieters naar boven.

9. Een ritje in een Praagse tram

Praag is een openluchtmuseum. Pak de tram en verken de stad. Voor nog geen euro heb je een kaartje dat dertig minuten geldig is of koop een 72-uur kaartje voor minder dan 14 euro.

Tip: De toeristische tram 22 gaat langs veel van de historische bezienswaardigheden.

Lees meer over het OV >>

10.  De rode trams geven de stad een nostalgisch karakter

Praag lijkt van ver net op een levensechte modelspoorbaan. Klein lijkende, schattige, rode trams steken mooi af bij de felle kleuren van de gebouwen en het groen van de bomen.

Het getingel van de tram bel wakkert nostalgische gevoelens aan. 

11. Zelfs de metro is een attractie

Onder al het pracht en praal van Praag ligt een metronetwerk, dat een bezoekje waard is. De stations zijn stuk voor stuk mooi ontworpen. Maak er een experience van door lekker naar beneden en naar boven te zoeven op de roltrap. Persoonlijk ben ik gevallen voor de kunstzinnige manier waarop de namen van de stations in de muur zijn verwerkt.

Heeft Nescafé het ontwerp bedacht, het lijken cupjes...

Een roltrap naar een van de metrostations

12. Praag is fotogeniek

Besluit je naar Praag te gaan, neem dan je goede camera mee. Praag is namelijk niet alleen een paradijs voor stadsfotografie-, maar ook voor natuur-, architectuur-, landschaps- of portretfotografie.

Waar je ook kijkt, hoog, laag, dichtbij of ver weg, er zijn fotomomentjes genoeg in Praag.

Tip: 

Wees origineler dan een selfie/foto met een trdelnik erop voor Instagram of Facebook. Dat doet iedereen al.☺

Bekijk meer foto's van Verliefd op Praag >>

13. In Praag ligt alles op loopafstand

De gemakkelijkste, de mooiste, de snelste en de gezondste manier om Praag te verkennen is te voet. 

Het historische centrum is compact en voetgangersvriendelijk, de straatjes en steegjes zijn autoluw of eenrichtingsverkeer. Dat heeft meerdere voordelen:

 1. Op veel drukke toeristische plekken heerst er toch een serene stilte door het ontbreken van ronkende motoren.
 2. Je kunt op straat lopen.
 3. Je hoeft niet steeds je adem in te houden, om uitlaatgassen te vermijden.

Ondanks dat de inwoners van Praag meer dan één miljoen auto's bij elkaar bezitten, merk je daar dus in de binnenstad als voetganger niet veel van.

Fietsen, scooters of brommers zijn op één hand te tellen in Praag. Je ziet hooguit enkele fietsen van (Nederlandse) verhuurbedrijven. In het centrum zijn nog weinig fietspaden en bovendien rijdt het door de trillingen op de kasseien niet lekker. 

Geen verkeer op het Oude Stadsplein

Een van de weinige fietsers in Praag

14. Praag gaat relaxed met toeristen om

Waar toeristen zijn, wordt geld verdiend. Niks mis mee en in Praag gaat dat er relaxed aan toe.

Er hangt een ongedwongen, bijna Zen-achtige sfeer in de stad:

 • Haast, zoals (tijdens de spits) in Parijs of London, is in Praag een onbekend verschijnsel
 • Opdringerige (straat)verkopers zie je nauwelijks 
 • Bedelaars of zwervers zijn zo goed als verdwenen uit het straatbeeld
 • Hier en daar krijg je een nuttige flyer uitgereikt voor een klassiek concert of wijzen de 'matrozen' bij de Moldau je op een rondvaart. Dat gebeurt vriendelijke en 'nee, bedankt' wordt geaccepteerd. 
 • Praag is veilig. Wil je toch opgelicht worden, ga dan met de taxi, wissel geld op straat of ga pinnen met conversie van het apparaat. En lees: Tien toeristenvallen in Praag, tussen kunst en kitsch
 • Je wordt (bijna) nergens een restaurant of winkel 'ingetrokken' of 'ingepraat'.

Tip:

Als het personeel van een restaurant toch zó opdringerig en gretig is om je naar binnen te lokken kan dat maar één ding betekenen: het restaurant loopt niet goed en het eten is dus niet aan te raden.

Typische Tsjechische matrozen vlakbij de Karelsbrug verkopen kaartjes voor de rondvaartboten

15. Praag heeft genoeg te bieden voor meerdere citytrips

Voordat je in Praag bent geweest kun je je nauwelijks voorstellen, dat je na tien citytrips nog niet alles in Praag hebt gezien. Na die ene keer is dat beeld compleet veranderd.

De enige reden om niet naar Praag te gaan, is om jezelf te beschermen tegen het verslavende karakter van de Tsjechische hoofdstad.

Het schijnt dat wie de beeltenis van Jan Nepomucky op de Karelsbrug aanraakt, per definitie terugkeert naar Praag. 

Wees dus gewaarschuwd........

Verliefd op Praag wordt langzaam Verslaafd aan Praag. Er is geen weg terug.

Veel plezier en laat me weten hoe je het hebt gehad. Ben jij net zo verliefd...

Jan Nepomucky, de heilige

Verslaafd aan Praag

Rating: 5 sterren
5 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.