Praag, Corona, verveling en creativiteit

Gepubliceerd op 23 januari 2021 om 07:41

2020: Wat een jaar, nietwaar?

Wie had kunnen bedenken dat vorig jaar januari nog alles gewoon was en twee maanden daarna niet meer? Wereldwijd ligt alles zo goed als plat, worden lockdowns en nachtklokken ingesteld en sterven mensen aan een virus.

Een script voor een film zou afgedaan worden als onrealistisch en veel te dramatisch, maar nu - een jaar later - zitten we er middenin. Ben benieuwd welk land de Oscar krijgt voor beste script, acteur en special effects.

Dit wordt misschien niet zo'n gezellige blog, maar in het kader van "van je af schrijven" moet ik dit kwijt. Het jaar 2020 gaat bij mij de boeken in als meest bijzondere jaar in mijn leven. Ben blij dat mijn naasten gezond zijn, dat ik zelf gezond ben, een baan heb en gelukkig ben. Het is een luxe probleem, dat ik kan "klagen" over saaiheid.

Van verveling naar creativiteit

Meteen maar een twist. Naast alle ellende, die corona en de daaruit voortvloeiende maatregelen hebben veroorzaakt, zijn er ook positieve kanten aan het verhaal.

Het leven vertoont in mijn ogen nu dus een saaiheid, die zich kenmerkt door verveling, zoals je dat als kind hebt gekend. Dat je geen idee had wat je moest doen. Het grootste verschil met toen, is dat die verveling zich nu heeft omgezet in creatieve uitspattingen. Wist niet dat ik creatief kon zijn.

Regelmatig hoor je onderzoekjes voorbij komen, waaruit blijkt dat verveling goed is om de creatieve kant van jezelf te ontwikkelen. Onder het motto: als je je maar genoeg verveelt, dan ga je vanzelf een oplossing zoeken en wordt je creatief. Dit zijn wat artikeltjes, die je vindt als je googelt op verveling en creatie.

Ga je vervelen, daar wordt je creatief van - RTL4

Van verveling naar creativiteit - Synergos haptotherapie

Een ode aan de verveling. waarom het goed is af ent toe niets te doen te hebben

Dit heb ik tot Corona altijd beschouwt als pure onzin voor mezelf, hahaha. Bij mij leidde verveling tot nog meer verveling.

Je voelt het al aankomen.............nu echter ben ik zover afgezakt in de vervelingsput, dat ik middelen heb gevonden om me eruit te halen. De "pijn" was te groot geworden. Netflix was geen oplossing, want dat deed ik al. Bovendien is Netflix lekker om te consumeren, maar weinig creatief.

Nee, het is deze website geworden met blogs en gedichten over Praag. En wanneer je een website over een stad onderhoudt loop je er regelmatig tegenaan, dat je zelf geen foto hebt van een gebouw, straatje of geveltje. Gelukkig heb ik Milan Bachan Bahy, een facebook-vriend, wiens foto's ik mag gebruiken. 

Besneeuwd Praag, uitzicht op de Praagse Burcht, foto door Milan Bachan Bahy

Een echte man leest geen handleiding

Maar hoe leuk zou het zijn om in de toekomst meer eigen mooie foto's te hebben. Deze coronatijd leent zich bij uitstek om geduldig de handleiding van je camera te bestuderen. "Een echte man leest geen handleiding", was een van mijn overtuigingen. Daarom ben ik nooit verder gekomen dan de automatische stand. Dat is een overtuiging, die nergens toe heeft geleid. Behalve tot standaard foto's. Ik wil meer dan standaard foto's. I am on a mission.

De compact camera, waar ik het over heb, ligt al 9 jaar doelloos in huis. Je kent het wel; je hebt ook een telefoon waar je foto's mee kunt maken en die heb je altijd bij je. Dus belandde de camera in de kast. Ik wist niet eens meer dat ik hem had. De accu bleek het begeven, snel een nieuwe besteld. Nu blijk ik daar verdomd mooie en scherpe foto's mee te kunnen maken. 

Overtuiging overboord gegooid en de manual doorgenomen. Online cursus voor beginners gedaan. Diafragma, sluitertijd, witbalans, iso-waarde, inzoomen, voorwaarden voor een goede compositie en nog meer fotografie terminologie. Eindelijk weet ik wat die termen zijn, wat ze doen en nog belangrijker......hoe ik die kennis kan omzetten in het maken van een mooie foto. Sta nu op het punt om een nieuwe camera te kopen. Nu de winkels nog open, want ik wil zo'n ding echt even vasthouden, voordat ik hem koop. Welkom in de wereld van keuzes. Iemand tips?

Kan niet wachten om in Praag mijn creatieve uitspattingen een vervolg te geven en alles vast te leggen op de gevoelige plaat. Niet meer met mijn telefoon. Nee, bewust kijken hoe de Karelsbrug of Astronomische klok straks je scherm kunnen afspatten of leg ik de lat nu te hoog?

Wandelen en fotograferen

Zolang ik niet naar Praag kan, doe ik het thuis met wandelingen in de duinen en de bossen. Camera mee om te oefenen, zodat ik steeds sneller doorheb hoe ik in moeilijke (weers)omstandigheden een mooie heldere foto kan maken (tegenlicht, teveel licht, te weinig licht of te weinig kleur).

Ondanks dat het in de omgeving van Haarlem echt heel mooi is, voelt het toch anders dan Praag. Een wandeling hier is leuk en lekker om te doen. In Praag is een wandeling vol met passie, verwondering en verliefdheid, Voor degenen die niet weten hoe dat voelt, een korte toelichting. Continu kriebels in mijn buik bij een mooi uitzicht, als ik me voorstel hoe het 500 jaar geleden eruit heeft gezien op de Karelsbrug en als ik een van de rode trammetjes instap op weg naar een nieuw pareltje .

Had dit liever omgedraaid. Dan hoefde ik niet naar Praag, om dit gevoel op te roepen. Even los van mijn gezin, want die roepen dit gevoel ook op. Maar als je nu bijna 24/7 op elkaars lip zit, dan wil je wel even wat anders. En thuis willen ze ook wel een weekje van me af, hahaha.

Hieronder een paar kiekjes met mijn "oude" camera. 

Lichtpuntjes in de saaiheid

Het afgelopen jaar heeft me in alle saaiheid veel moois gegeven. De toekomst ziet er nog vaag uit, beetje donker, maar er is licht aan het einde van de tunnel. Daar houd ik me maar aan vast. 

  • Ik heb vier Praag-reizen in het vooruitzicht. Als er daarvan eentje doorgaat, dan ben ik al blij. April, juni, oktober 2021 en maart 2022. Mijn voucher van vorig jaar verliep bijna en die heb ik omgezet in vluchten. Nu hopen dat Corona snel verdwijnt.
  • Heel langzaam groeit het aantal likes voor de Facebook pagina van Verliefd op Praag. Nog niet geliket, doe dat dan alsnog. Dan blijf je op de hoogte van de blogs.
  • De Most beautiful spot of Prague wordt heel vaak gezien op google maps. Meer dan 1600 keer in twee weken tijd. Leuk, leuk, leuk.
  • Langzaam groeit er een "werk" plan voor als ik in Praag ben. Nu nog concreet maken.

 

2021, je kunt het!

Verliefd op Praag

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.