Voorbereidingen treffen

Gepubliceerd op 30 mei 2021 om 14:31

Nog precies drie weken te gaan en dan mag ik naar mijn geliefde Praag. Tenminste........als het groen licht krijgt of geel licht. Het is geheel afhankelijk van het stoplicht, dat nu nog op rood staat. Ging Tsjechië een aantal maanden geleden nog rampzalig slecht met 15.000 besmettingen per dag, nu lijkt het onder controle met nog geen 500 besmettingen per dag. Dus Tsjechië is erg veilig te noemen.

Maar ons eigen landje blijft nog op flinke afstand, ondanks dat het aantal besmettingen aan het dalen is en vaccinatiegraad stijgt. Zelf ben ik 11 juni en 17 juli aan de beurt voor een prik.

Tussen deze twee prikjes staat mijn Praag 12-daagse gepland. Ik kan niet omschrijven wat er nu al dagen door mij heen gaat. Praag, Praag, Praag, please, please, please.

Mijn controle-drang of dwang dwingt me om lijstjes aan te leggen met wat ik allemaal mee wil en moet nemen. Dit keer ga ik het niet redden met alleen handbagage en neem ik een koffer mee. Dat is eigenlijk tegen mijn principes (koffer meenemen is bijna duurder dan het vliegticket), maar 12 dagen op 1 broek en 2 t-shirts leven, dat gaat me te ver. Voordeel van de koffer is dat ik mijn laptop deze keer mee kan nemen om foto's over te zetten vanaf mijn camera en deze daarna kan verwerken in een blog.

O, en ik moet een OV-maandkaart regelen, want die is goedkoper dan 3 keer een driedaagse kaart. Deze moet je online bestellen(met pasfoto) en dat is nog best een gedoe. Als het gelukt is, zal de uitleg verschijnen.

Kostel svatého Václava, Smichov

Kostel svatého Václava in de wijk Smichov, op 1 km van mijn aanstaande appartement

Wandelingen in Google Maps vastleggen

De komende drie weken ga ik me goed voorbereiden. Dat houdt in dat ik alle "Nog te zien"-items, die ik op google maps heb aangemaakt in de vorm van wandelingen aan elkaar ga koppelen. Dan kan ik straks in Praag doelbewust rondlopen en vergeet ik niet de helft van mijn to-do list

In tegenstelling tot mijn vriendin, kan ik hier uren mee zoet zijn. Heerlijk ronddwalen op google maps of nog leuker.......streetview, dan zie je meteen of het vlak is of steil. 5 kilometer wandelen in Nederland (plat en 50 minuutjes) is echt anders dan 5 km wandelen in Praag (soms erg steil en dan langer dan een uur).

Ik visualiseer me dan op die plek, zeker als ik er al een keertje ben geweest.

Veel van de wandelingen zullen beginnen vanuit mijn appartement, vlakbij de Railway Bridge en Vysehrad, waar ik menig avond te vinden zal zijn om te genieten van de zonsondergang. Maar er staan ook plekken op, waar ik minimaal een uur in het OV mag zitten. Dat vind ik in Nederland een straf en een ware beproeving. In Praag is dit een uur genieten. Mooie(re) uitzichten, waanzinnig mooie gebouwen, mensen kijken en uitrusten. Zo heb ik een trip naar Panenské Břežany in het vooruitzicht. Hier hebben ze het verblijf van Heydrich in WOII als verzetsmuseum ingericht. Ook Lidice staat op mijn lijstje. 

Van de 20 dagdelen, die ik te vullen heb, staan er al 8 in de planning. De wandelingen zijn indicatief, want ter plekke zal ik onverwachte pareltjes tegenkomen en besluiten een andere route te nemen. Zo obsessief ben ik nou ook weer niet, hahaha. Het lijkt er wel op, als ik zo teruglees.

De kaart met wandelingen zal in de loop van de komende drie weken dus steeds voller worden.

Niet-noodzakelijke reizen

Wat me nog het meeste bezighoudt, zijn de berichten over het reizen zelf. Mag het op 20 juni al?

Gek wordt ik ervan. Je zou zeggen, dat eenmaal per dag of week checken genoeg is, maar soms doe ik het ieder uur. Kijken of er ergens een berichtje te vinden, waarin staat dat niet-noodzakelijk reizen weer toegestaan is, zonder verplichte quarantaine. 

Ondanks dat alle cijfers de goede kant op gaan, kan het niet. Het voelt voor mij echt als een noodzakelijke reis, alleen kan ik dat niet aantoonbaar maken. Ik zie mezelf al aankomen in Praag en dat een douanebeambte vraagt: "Waarom is het voor U een noodzakelijke reis?" 

"Omdat ik Verliefd op Praag ben!", wat ook zo is, maar zal niet als geldige reden worden aangemerkt.

Zelfs de reden dat het een werkreis is, zal geen stand houden. En het is echt een werkreis voor mij, ondanks dat ik er niet voor betaald wordt. Vrijwel alles wat ik in die 12 dagen ga doen, zal verwerkt worden in blogvorm voor deze website. Dat is harder werken dat mijn 'echte' baan......

Huidige stand van zaken (tot en met 30-5-2021)

Onderstaande tabel geeft aan dat je nog steeds in quarantaine moet bij aankomst in Tsjechië......

Verder moet je voor vertrek een aankomstformulier invullen op: https://plf.uzis.cz/ zodat ze contact met je op kunnen nemen. Vreemd dat daar geen adres bij komt te staan, dus de quarantaine lijkt mij niet echt controleerbaar.

Overzicht maatregelen Tsjechie

De komende dagen of weken zal uitwijzen of mijn geplande trip gaat lukken. En voor iedereen die ook naar Praag wil, naar Tsjechië of een andere geliefde bestemming.............ik duim met je mee.

 

Een fijne vakantie - Pěknou dovolenou

 

O.....en zit je op facebook, like dan even mijn pagina (onderaan deze pagina).

Dan blijf je het beste op de hoogte van mijn blogs. Ben (nog geen) voorstander van nieuwsbrieven.

Verliefd op Praag

(Bijna obsessief door en van Praag)

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.