• Je Stedentrip Praag begint hier
 • Verliefd op Praag neemt je mee
 • Dè blog over Praag
 • Eerlijke tips
 • De liefde spat er vanaf
Home » Blog » Persoonlijk » Mijn to do list voor de tiende keer Praag

Mijn to do list voor de tiende keer Praag

Gepubliceerd op 25 april 2021 om 08:51

De kriebels zijn er nog steeds. Dagelijks check ik of er veranderingen zijn in de maatregelen m.b.t. Covid in Tsjechië, Duitsland en Nederland. En of ik kan vertrekken.

Mocht ik niet kunnen vliegen, dan kan ik altijd nog met de auto naar Praag. Op dit moment is Nederland nog donkerrood voor Tsjechië. Quarantaine is verplicht bij binnenkomst aldaar en dan wordt een weekje Praag wel erg ongezellig. Bovendien zijn de hotels en airbnb's gesloten. Maar het lijkt erop dat de deur op een kier gaat. De kriebels nemen toe en thuis ben ik steeds minder te genieten.

18 juni staat groen omcirkeld in mijn agenda als eerstvolgende vertrekdatum met het vliegtuig. Ik heb goede hoop, maar weet dat het krap wordt. 

In deze blog loop ik mijn to do list met je door. Het wordt een jubileumreis. De tiende keer!

Begrijpelijk wanneer je niet alles kan plaatsen. Het is meer voor mezelf en voor de gevorderde Praag ganger......

 

 1. Genieten met mijn familie of alleen! Tsja, dat moet lukken. Het zal in mijn eentje worden. Denk dat ik ontplof door alle emoties en indrukken.
 2. Op zoek naar Stolpersteine. Dit zal een zoektocht worden, die spontaan zal ontstaan, als ik daar ben. Ik weet nu waar ik op moet letten. Omlaag kijken en dan kom je ze vanzelf tegen. Mocht dat niet het geval zijn, dan kijk ik op de kaart waar ze te vinden zijn.
 3. Biertje doen met de jongens van Mijn Praag Tours: hopelijk hebben ze de zware tijden als bedrijf overleefd en kan ik na hun rondleiding gezellig bijkletsen met de gasten van Mijn Praag Tours.
 4. Koffie doen met Elke van time to momo. Helaas is haar appartement niet meer te huur, maar dat we elkaar gaan ontmoeten staat buiten kijf. Lang leve facebook, zodat je elkaar al een beetje kent, voordat je elkaar voor de eerste keer tegenkomt.
 5. Naar Resslova 9, de Heilige-Cyrillus en Heilige-Methodiuskerk. Kan niet wachten om verder te gaan met het Heydrich-verhaal en de beschieting van deze kerk is er eentje van. 
 6. Tentoonstelling Mucha bezoeken. Zoals met veel kunst en cultuur. Als je je erin verdiept, wordt het vanzelf spraakmakender en interessanter. De kunst van Mucha heeft me altijd aangetrokken en na het zien van twee virtuele tours, wil ik het nu echt een keer offline zien.
 7. Luisteren naar Smetana's Vltava op het mooiste plekje van Praag: inmiddels luister ik niet meer zo vaak naar dit meesterwerk en zal het des te mooier zijn om het na lange tijd in Praag te beluisteren.
 8. Nieuwe restaurants uitproberen: de vraag is of er nieuwe restaurants zijn. Voor mij wel natuurlijk, maar hebben ze hun hoofd boven water kunnen houden. Net als in Nederland staan er veel horecagelegenheden op omvallen. I keep my fingers crossed.
 9. Biertour Staropramen brouwerij: als je van bier houdt, moet je ook een rondleiding krijgen in een brouwerij, nietwaar?!
 10. Mooiste plekken voor PT zoeken: om in de toekomst wellicht in Praag te kunnen werken als personal trainer, wil ik langs fitnessclubs, personal trainers en buitenlocaties om te zien wat er mogelijk is.
 11. Naar een voetbalwedstrijd van FK Viktoria Zizkov: dat zal lastig worden in juni, maar in ieder geval ga ik langs het stadion en misschien kan ik nog een training mee pikken.
 12. Naar Divoka Šárka: dit grote park heb ik nog niet eerder bezocht en staat bovenaan mijn lijstje qua natuur in Praag. 
 13. Chlebíček eten bij Ovocný Světozor: zou dit echt een bijzonder Tsjechische lekkernij zijn of is het gewoon een open broodje gezond, zoals we dat kennen in Nederland?
 14. Foto nemen van de Kubistische Lantaarnpaal: gewoon omdat het kan en ik die nog niet zelf heb gezien
 15. Bezoek aan het Lobkowicz paleis: na een live-uitzending van de Honest Guide in het Lobkowitz paleis ben ik erg nieuwsgierig geworden, hoe het er in het echt uitziet. En wie weet kan ik dan ook genieten van een uniek uitzicht.
 16. Enigma Expositie Salvador Dali: Salvador Dali, niet bepaald een Tsjech, is een kunstenaar, wiens werk ik nog meer kan waarderen dan Mucha. Een deel van zijn werk is te bezichtigen in Praag. Joepie.
 17. Bezoek aan Nationaal Museum: het Nationaal Museum is van buiten schitterend, maar na een renovatie van binnen ook. De laatste keer dat ik binnen ben geweest was 1996, dus het is tijd voor nieuwe herinneringen.
 18. Bezoek aan Lidice: een onderdeel van het verhaal van de moord op Heydrich in WOII is de vergeldingsactie van de Duitsers. Het dorp Lidice is na het liquideren van alle mannelijke bewoners totaal in de as gelegd en letterlijk van de aardbodem verdwenen. Een moment van bezinning op een uur van Praag.
 19. Hoekstenen en gevelstenen fotograferen: naar Nerudova en alle gevelstenen fotograferen die er zijn en dan op zoek naar de mooiste hoekstenen in de stad.
 20. Naar Nový Svět en omgeving: dit pittoreske straatje is een must see voor de romantici onder ons. Zelfs in je eentje voel je hier de liefde opwellen.
 21. Na Kocourkách 6-14, Praag 6: nog zo'n straatje waar je normaal niet komt. Hier staat de tijd even stil.
 22. Mocht het lukken dan wil ik de originele standbeelden van de Karelsbrug bekijken in het Lapidarium en bij de kazematten van Vysehrad. Ligt enigszins bij elkaar uit buurt, maar dit hoeft niet op dezelfde dag.
 23. Foto's van lantaarnpalen, bruggen, street art, uitzichten, gebouwen nemen...........niks specifieks, maar ik ben bang dat ik aan 50 GB niet genoeg ga hebben.
 24. Het Strahov stadion, dat er nu redelijk verlaten bij ligt, gaf vroeger plaats aan 200.000 toeschouwers. Bizar veel. Na het luisteren van twee podcasts over voetbal in Praag (Staantribune podcast Groundhoppen in Praag I en Groundhoppen in Praag II voel ik me als voetballiefhebber genoodzaakt om dit stadion te betreden.
 25. Naar de Milada Horáková Memorial op nám. Hrdinů, Praag 4: wanneer je een goede film wilt zien over het verhaal van een verzetsstrijder in communistische tijd, dan is Milada (op Netflix) een aanrader.
 26. Naar Ďáblický hřbitov, waar de 7 parachutisten begraven liggen. Weer onderdeel van het verhaal over de moord op Heydrich in 1942.
 27. Naar Mohyla Bitvy na Bílé Hoře (Heuvel van de slag om de Witte Berg, 1620). Niet dat er heel veel te zien is van de strijd die daar geleverd is, maar het is een belangrijk onderdeel van de Tsjechische geschiedenis. 
 28. Stiekem kijken of er appartementen te koop zijn.......voor de toekomst. Ben al aan het kijken op enkele websites. Wie weet. Follow your dream.
 29. Rondje langs de belangrijkste standbeelden voor mooiere foto's......
 30. Wellicht een ontmoeting met Milan Bachan Bahy, de fotograaf, wiens foto's ik mag gebruiken voor deze website.

Het lijstje is nog niet compleet, maar ik ben al blij als ik dit in een week allemaal gedaan kan hebben. En zo niet, dan is er een prima reden om de elfde keer naar Praag te gaan. Die staat al gepland voor oktober.

Dit is toch een fantastische foto van Milan Bachan Bahy?!

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Ronnie
3 maanden geleden

Mooie lijst! Succes, ga je meteen een maand? ;)
De coronasituatie in Tsjechië verbetert plots zienderogend. Goeie zaak. Ik kan ook niet wachten :)
Zal waarschijnlijk ook weer even in Praag stoppen op doorreis naar Brno.
Oh, en chlebicky kun je bij elke bakker en supermarkt halen. Lekker voor tussendoor. Smakelijk alvast :)