Mijn to do list voor de tiende keer Praag

Gepubliceerd op 25 april 2021 om 08:51

De kriebels zijn er nog steeds. Dagelijks check ik of er veranderingen zijn in de maatregelen m.b.t. Covid in Tsjechië, Duitsland en Nederland. En of ik kan vertrekken.

Mocht ik niet kunnen vliegen, dan kan ik altijd nog met de auto naar Praag. Op dit moment is Nederland nog donkerrood voor Tsjechië. Quarantaine is verplicht bij binnenkomst aldaar en dan wordt een weekje Praag wel erg ongezellig. Bovendien zijn de hotels en airbnb's gesloten. Maar het lijkt erop dat de deur op een kier gaat. De kriebels nemen toe en thuis ben ik steeds minder te genieten.

18 juni staat groen omcirkeld in mijn agenda als eerstvolgende vertrekdatum met het vliegtuig. Ik heb goede hoop, maar weet dat het krap wordt. 

In deze blog loop ik mijn to do list met je door. Het wordt een jubileumreis. De tiende keer!

Begrijpelijk wanneer je niet alles kan plaatsen. Het is meer voor mezelf en voor de gevorderde Praag ganger......

1. Genieten met mijn familie of alleen! Tsja, dat moet lukken. Het zal in mijn eentje worden. Denk dat ik ontplof door alle emoties en indrukken.

Update: twee weken in mijn eentje, het was een droomreis

2. Op zoek naar Stolpersteine. Dit zal een zoektocht worden, die spontaan zal ontstaan, als ik daar ben. Ik weet nu waar ik op moet letten. Omlaag kijken en dan kom je ze vanzelf tegen. Mocht dat niet het geval zijn, dan kijk ik op de kaart waar ze te vinden zijn.

Update: gevonden in Parizka.

Stolpersteine in parizka

3. Biertje doen met de jongens van Mijn Praag Tours: hopelijk hebben ze de zware tijden als bedrijf overleefd en kan ik na hun rondleiding gezellig bijkletsen met de gasten van Mijn Praag Tours.

Update: een biertje is het niet geworden, maar wel met Dennis gesproken in het kantoor van MijnPraagTours.

Op kantoor van MijnPraagTours

4. Koffie doen met Elke van time to momo. Helaas is haar appartement niet meer te huur, maar dat we elkaar gaan ontmoeten staat buiten kijf. Lang leve facebook, zodat je elkaar al een beetje kent, voordat je elkaar voor de eerste keer tegenkomt.

Update: de koffie staat erop, maar de selfie zijn we vergeten. Het was heel gezellig.

Gezellig ontbijten met Elke van time to momo

5. Naar Resslova 9, de Heilige-Cyrillus en Heilige-Methodiuskerk. Kan niet wachten om verder te gaan met het Heydrich-verhaal en de beschieting van deze kerk is er eentje van. 

Update: zowel de kerk als de crypte gezien. Adembenemend.......

Resslova, Crypte onder de kerk

6. Tentoonstelling Mucha bezoeken. Zoals met veel kunst en cultuur geldt: als je je erin verdiept, wordt het vanzelf spraakmakender en interessanter. De kunst van Mucha heeft me altijd aangetrokken en na het zien van twee virtuele tours, wil ik het nu echt een keer offline zien.

Update: het is het Mucha museum geworden, helaas met mislukte foto's (te bruin/geel). Onderstaande foto is na bewerking nog enigszins OK.

7. Luisteren naar Smetana's Vltava op het mooiste plekje van Praag: inmiddels luister ik niet meer zo vaak naar dit meesterwerk en zal het des te mooier zijn om het na lange tijd in Praag te beluisteren.

Update: het is uiteindelijk het Nationaal Museum geworden

Lees hier: Národní muzeum deel 1: schitterend van buiten, nog mooier van binnen

8. Nieuwe restaurants uitproberen: de vraag is of er nieuwe restaurants zijn. Voor mij wel natuurlijk, maar hebben ze hun hoofd boven water kunnen houden. Net als in Nederland staan er veel horecagelegenheden op omvallen. I keep my fingers crossed.

Update: dat is gelukt, er staan weer wat nieuwe bij Eten en drinken.

9. Biertour Staropramen brouwerij: als je van bier houdt, moet je ook een rondleiding krijgen in een brouwerij, nietwaar?!

Update: deze gaat op mijn nieuwe to do list. Niet aan toegekomen.

 

10. Mooiste plekken voor PT zoeken: om in de toekomst wellicht in Praag te kunnen werken als personal trainer, wil ik langs fitnessclubs, personal trainers en buitenlocaties om te zien wat er mogelijk is.

11. Naar een voetbalwedstrijd van FK Viktoria Zizkov: dat zal lastig worden in juni, maar in ieder geval ga ik langs het stadion en misschien kan ik nog een training mee pikken.

Update: dat gaat oktober worden

12. Naar Divoka Šárka: dit grote park heb ik nog niet eerder bezocht en staat bovenaan mijn lijstje qua natuur in Praag. 

Update: schitterend natuurgebied, waar ik nog een keer naartoe kan

Rotspartijen, bomen, velden en paden in Divoka Sarka

13. Chlebíček eten bij Ovocný Světozor: zou dit echt een bijzonder Tsjechische lekkernij zijn of is het gewoon een open broodje gezond, zoals we dat kennen in Nederland?

Update: toen ik er toevallig langs liep, had ik net gegeten, dus deze is voor later

14. Foto nemen van de Kubistische Lantaarnpaal: gewoon omdat het kan en ik die nog niet zelf heb gezien.

Update: gevonden

15. Bezoek aan het Lobkowicz paleis: na een live-uitzending van de Honest Guide in het Lobkowitz paleis ben ik erg nieuwsgierig geworden, hoe het er in het echt uitziet. En wie weet kan ik dan ook genieten van een uniek uitzicht.

Update: het was gesloten ivm Corona

16. Enigma Expositie Salvador Dali: Salvador Dali, niet bepaald een Tsjech, is een kunstenaar, wiens werk ik nog meer kan waarderen dan Mucha. Een deel van zijn werk is te bezichtigen in Praag. Joepie.

Update: nog eentje voor oktober

17. Bezoek aan Nationaal Museum: het Nationaal Museum is van buiten schitterend, maar na een renovatie van binnen ook. De laatste keer dat ik binnen ben geweest was 1996, dus het is tijd voor nieuwe herinneringen.

Update: in onderstaande blogs kun je mijn ervaringen lezen

Národní muzeum deel 1: schitterend van buiten, nog mooier van binnen

Národni muzeum deel 2 Wat een verschil

Nationaal Museum op het Wenceslasplein

18. Bezoek aan Lidice: een onderdeel van het verhaal van de moord op Heydrich in WOII is de vergeldingsactie van de Duitsers. Het dorp Lidice is na het liquideren van alle mannelijke bewoners totaal in de as gelegd en letterlijk van de aardbodem verdwenen. Een moment van bezinning op een uur van Praag.

Update: alles op zijn tijd. Nog niet aan toegekomen.

19. Hoekstenen en gevelstenen fotograferen: naar Nerudova en alle gevelstenen fotograferen die er zijn en dan op zoek naar de mooiste hoekstenen in de stad.

Update: als het goed is heb ik ze allemaal in Nerudova (gevelstenen) en heb ik de belangrijkste hoekstenen ook te pakken.

Gevelsteen van de Gouden Sleutel in Nerudova

Hoeksteen met gezicht

20. Naar Nový Svět en omgeving: dit pittoreske straatje is een must see voor de romantici onder ons. Zelfs in je eentje voel je hier de liefde opwellen.

Update: het was er leeg en zo sereen

Nový Svět, echt een aanrader om te bezoeken

21. Na Kocourkách 6-14, Praag 6: nog zo'n straatje waar je normaal niet komt. Hier staat de tijd even stil.

Update: in mijn wandeling van Bila Hora naar de Praagse Burcht lag het op de route. De kleine huisjes zijn aan elkaar geplakt en doen denken aan lang verloren gewaande mensenlevens rond de eeuwwisseling (1900). Het dorpse karakter is hier bijna voelbaar.

Om ruimte te besparen, werden aanvankelijk huizen met één verdieping en kleine ramen gebouwd, die later werden uitgebreid en herbouwd. Er woonden meerdere families bij elkaar.

De armsten bouwden toen hun nederige woningen op de rotsen. De erfenis van deze tijd is hier nog steeds zichtbaar. Het oorspronkelijke Střešovice ontbreekt niet aan een dorpse sfeer en sommige gebouwen lijken de afgelopen decennia helemaal niet veranderd te zijn. Ze lijken op het decor van oude films. Dat is de reden waarom sommige lokale plaatsen filmmakers herhaaldelijk hebben gediend.

Bron idnes.cz

Na Kocourkách in Stresovice, het dorpse karaktker is behouden gebleven

22. Mocht het lukken dan wil ik de originele standbeelden van de Karelsbrug bekijken in het Lapidarium en bij de kazematten van Vysehrad. Ligt enigszins bij elkaar uit buurt, maar dit hoeft niet op dezelfde dag.

Update: Het Lapidarium was dicht en bij de Kazematten had ik contact geld nodig (pinnen kon niet) en daarna is het er niet van gekomen.

23. Foto's van lantaarnpalen, bruggen, street art, uitzichten, gebouwen nemen...........niks specifieks, maar ik ben bang dat ik aan 50 GB niet genoeg ga hebben.

Update: dat klopt, ik heb rond 65 GB aan foto's en genoeg materiaal voor op de website

24. Het Strahov stadion, dat er nu redelijk verlaten bij ligt, gaf vroeger plaats aan 200.000 toeschouwers. Bizar veel. Na het luisteren van twee podcasts over voetbal in Praag (Staantribune podcast Groundhoppen in Praag I en Groundhoppen in Praag II voel ik me als voetballiefhebber genoodzaakt om dit stadion te betreden.

Update: ik ga het in oktober ook weer druk krijgen

25. Naar de Milada Horáková Memorial op nám. Hrdinů, Praag 4: wanneer je een goede film wilt zien over het verhaal van een verzetsstrijder in communistische tijd, dan is Milada (op Netflix) een aanrader.

Update: gevonden in een buurt waar verder niet veel te zien valt

Milada Memorial

26. Naar Ďáblický hřbitov, waar de 7 parachutisten begraven liggen. Weer een onderdeel van het verhaal over de moord op Heydrich in 1942.

Update: lees hier mijn zoektocht

Helden in Praag, de moord op Heydrich

27. Naar Mohyla Bitvy na Bílé Hoře (Heuvel van de slag om de Witte Berg, 1620). Niet dat er heel veel te zien is van de strijd die daar geleverd is, maar het is een belangrijk onderdeel van de Tsjechische geschiedenis.

Update: je moet er als echte Praag en Tsjechië liefhebber echt naartoe

Gedenksteen bij Bila Hora

28. Stiekem kijken of er appartementen te koop zijn.......voor de toekomst. Ben al aan het kijken op enkele websites. Wie weet. Follow your dream.

Update: in de koelkast

29. Rondje langs de belangrijkste standbeelden voor mooiere foto's......

Update: dat is gelukt en hoe?

Standbeeld van Jan Nepomuk op de Karelsbrug

St. Wenceslas, het standbeeld voor het Nationaal Museum op het Wenceslasplein

30. Wellicht een ontmoeting met Milan Bachan Bahy, de fotograaf, wiens foto's ik mag gebruiken voor deze website.

Update: helaas had hij geen tijd (of zin). Wel contact gehad. Wie weet in oktober.

Het lijstje is nog niet compleet, maar ik ben al blij als ik dit in een week allemaal gedaan kan hebben. En zo niet, dan is er een prima reden om de elfde keer naar Praag te gaan. Die staat al gepland voor oktober.

Dit is toch een fantastische foto van Milan Bachan Bahy?!

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Ronnie
3 jaar geleden

Mooie lijst! Succes, ga je meteen een maand? ;)
De coronasituatie in Tsjechië verbetert plots zienderogend. Goeie zaak. Ik kan ook niet wachten :)
Zal waarschijnlijk ook weer even in Praag stoppen op doorreis naar Brno.
Oh, en chlebicky kun je bij elke bakker en supermarkt halen. Lekker voor tussendoor. Smakelijk alvast :)