• Je Stedentrip Praag begint hier
 • Verliefd op Praag neemt je mee
 • Dè blog over Praag
 • Eerlijke tips
Praag » Over mij

Officieel Verliefd op Praag

Hoi, ik ben Jeroen, bouwjaar 1973, gelukkig samenwonend en vader van twee geweldige zonen.  Sinds 2020 ben ik officieel Verliefd op Praag! Lees hier het ontstaan. Zo verliefd, dat ik deze Praag-website ben begonnen en vanaf 2021 met nog meer regelmaat naar Praag ga. ​Ik ben op een missie en de missie is Praag.

De stad geeft me het ultieme gevoel van vrijheid en rust. Het maakt me dan ook niet uit, om over een overbevolkte Karelsbrug te lopen. Dan voel ik me nog steeds de enige op de brug en totaal ZEN.

Gegrepen door de schoonheid van de stad, de cultuur, de mensen en het smakelijke bier, ben ik me sinds 2020 verder gaan verdiepen in de geschiedenis, de architectuur en kunst van Tsjechië en Praag in het bijzonder. Begin 2021 ben ik zelfs gestart met een cursus Tsjechisch (Tsjechisch voor beginners).

Sinds 1993 kom ik met heel veel plezier terug in de stad van de honderd bieren, ik bedoel torens. 

De stad met de honderd torens

Wat doe ik in het dagelijks leven?

Na een schoolcarrière, die begon op het Stedelijk Gymnasium te Haarlem en eindigde op de Sportacademie (ALO) te Amsterdam, ben ik in 1997 gestart als fitness- en groepslestrainer. Naast deze praktijk-baan, ben ik me gaan toeleggen op het geven van opleidingen binnen de fitness- en aerobicsbranche. Vanaf 2011 ben ik als zelfstandig Personal Trainer verbonden aan de sportschool waar ik al bijna 25 jaar met plezier werk.

Dagelijks train ik mijn sporters met plezier door ze burpees, squats, push-ups, lunges, pull-ups en 1001 andere oefeningen te laten doen. Zelf train ik vier tot vijf keer per week voor mijn eigen fitheid en als voorbeeld.

In mijn vrije tijd ben ik:

 • voetbalscheidsrechter,
 • (lange afstands)wandelaar,
 • (hobby)fotograaf en
 • bierliefhebber

In Praag komen deze laatste drie hobby's mooi bij elkaar.

Divoká Šárka, lees Parken

Rugzak op en gaan

Mijn vakantie in Praag begint zodra ik het vliegtuig uitstap. Het liefste alleen een rugzak mee, want dan kan je direct de stad in, zonder te hoeven wachten bij de bagageband!

Dus meteen een kaartje kopen voor de bus en linea recta naar mijn (AirBnB) appartement, boodschappen doen bij de plaatselijke supermarkt als een echte local. Ik voel me in Praag snel op mijn gemak en meteen thuis.

Betaalbare kwaliteit, daar ben ik van. Overbodige luxe hoeft voor mij niet.

Praag retraite

Minimaal één keer per jaar reis ik af naar Praag voor een - zoals ik het noem - retraite. In de nabije toekomst hoop ik dat te kunnen opschroeven naar jaarlijks drie tot vier maal.

In Praag kom ik tot rust, geniet ik van 's ochtends vroeg tot 's middags laat. Op zoek naar kleine pareltjes, die ik vorige keren niet heb gezien. Iedere keer wil ik in een andere wijk verblijven, om de unieke sfeer van dat gebied te proeven.

Lees mijn blog voor mijn persoonlijke verhalen in relatie tot Praag.

Mijn favoriete plekje in Praag


Hoe ziet een ideale dag in Praag er voor mij uit?

Half 8 Opstaan en ontbijten

‘s Ochtends word ik rond half 8 wakker in een heerlijk bed van mijn appartement. Wekker zetten kan, maar hoeft niet. Ik wil er vroeg bij zijn, dus uitslapen is niet nodig.

De nieuwe geluiden van de straat maken me nieuwsgierig en ik check wat het weer die dag doet. Weer een mooie dag in het mooie Praag.

Het lekkere van een eigen appartement is het hebben van een koelkast, een keuken en een aparte ruimte om gezellig te ontbijten; alleen, met je partner of je familie of vrienden. Bij het plaatselijke bakkertje of in de supermarkt heb je de nodige lekkernijen in huis gehaald. Gezellig kletsen, terwijl de een de eitjes kookt en de ander de broodjes roostert, koffie of thee zet. Alles relaxt, want je bent tenslotte vrij!

Appartement Praag

Nog geen dertig euro per nacht in juni 2020, de wijk Zizkov

Je ziet hoe een "gewoon" appartementencomplex er in Praag uitziet

9 of 10 uur Start ochtendwandeling

Allemaal even onder de douche doorlopen, deo op, rugtas pakken met een flesje water, (regen)jas erin en reisgids van de Honest Guide mee. Rond 9 uur kan de eerste wandeling beginnen. OK, 10 uur kan ook, want in twee uur tijd, kan je veel zien!

Afhankelijk van waar je verblijft, kan de wandeling direct beginnen of loop je naar de tram/metro om het eerste stuk over te slaan. Praag is een openluchtmuseum, dus waar je ook komt, kijk omhoog, omlaag en sta af en toe even stil om te genieten.

 

Rond 11 uur Koffie of biertijd

Tijdens de ochtendwandeling houd je altijd één oog gericht op al het moois om je heen. Het andere oog zoekt ondertussen naar een leuk koffietentje en als je van bier houdt, dan naar een biertentje. In Praag is het heel normaal om rond 11 uur je eerste biertje te drinken. De lokale bewoner/arbeider zit er dan ook al klaar voor. Wanneer je in een typisch Tsjechische kavárna komt, dan lijkt alcohol en werk prima samen te gaan. Onder werktijd wordt er gerust een pivo achterover geslagen. Ondenkbaar in Nederland.

Het eerste biertje rond 11 uur

Rond 12.00 - 13.00 uur Lunchen

Na nog een uurtje te hebben rondgelopen, is het alweer tijd voor de lunch. Van wandelen en buiten zijn, krijg ik trek. En komt dat goed uit. Er zijn heel veel lunchmogelijkheden in Praag, maar in de herfst en winter zijn die wat moeilijker te vinden door het ontbreken van de terrassen. Deuren zijn vaak gesloten en regelmatig zit het eigenlijke restaurant onder de grond verstopt. Dus check af en toe op google of je in de buurt bent van een leuke lunchroom of restaurant.

 

Lees ook mijn blog over. Dan weet je waarom er restaurants 'onder' de grond zitten.

Kelders van Praag

Na 14.00 uur Middagwandeling

Uitbuiken na de lunch en lekker bijkomen van de eerste vijf tot tien kilometer. Dan is het toch echt tijd voor de middagwandeling. Van te voren op google de route uitgestippeld en bekeken wat ik vandaag wil zien! Er staat een museum op de planning en een aantal monumentale gebouwen, die van binnen nog mooier zijn dan van buiten. Komt er een stukje dat ik al te vaak heb bewandeld, dan hop ik op de tram. Een OV kaart voor een paar dagen aangeschaft, dus je kunt zo vaak met de tram, metro of bus als je wilt. Dat kost je vier euro per dag, geen geld.

16.00 - 17.00 uur Borreltijd

Van al dat wandelen krijg je dorst!

Inmiddels stroomt de stad vol. De uitslapers zie je vaak pas na het middaguur verschijnen. Wil je de stad voor jezelf hebben, ga dan vroeg je bed uit en begin rond zes.

Meestal is het voor de lunch goed te doen, zelfs in de tijd voor Corona, toen er nog 6-8 miljoen toeristen jaarlijks door de stad trokken.

Je strijkt neer op een gezellig terras in een van de biertuinen van Praag. Je benen zijn inmiddels toe aan wat ontspanning. Met een beetje geluk heb je er tien tot twintig kilometer op zitten. Met een hapje en een drankje tikt de klok verder richting diner.

Biertje bij het Svejk restaurant, Malostranská pivnice

Rond 18.00 uur Terug naar appartement

Op de weg terug naar je appartement langs de supermarkt.

Zo fijn om heel even terug te zijn op je kamer. Schoenen uit, bij warm weer de tweede douche van de dag en schone kleding. Soms een klein tukkie doen, wat social media checken en kijken hoe je foto’s van die dag zijn geworden.

Rond 19.00 uur Restaurant zoeken

In mijn eentje sla ik het avondeten buiten de deur regelmatig over, maar in gezelschap is het wel zo gezellig. Echt vermoeide benen op dit moment op de avond, dus de avondwandeling stellen we uit. Maar die moet je echt een keer doen. Dan stap je een heel andere, magische wereld in.

Praag is dan zo mooi verlicht, zie de foto's hieronder.

Hier vind je een aantal leuke restaurants.

22.00 - 23.00 Slapen

Op naar de volgende dag!

Praag in het donker is sprookjesachtig mooi.

Neem een goede rugtas mee

Altijd fijn om een goed rugtas bij je te hebben in Praag voor de langere wandelingen. 

De Dakine kan tegen een stootje, is spatwaterdicht en erg sterk. Niet stuk te krijgen, inmiddels hebben wij er vier thuis!

Neem bluetooth oortjes mee

Heb je een moment voor jezelf en zit je op een mooie plek. Doe dan je oortjes in en geniet van jouw favoriete muziek.

De JBL Reflect Mini NC zijn spatwaterdicht, kunnen tegen zweet en blijven tijdens het wandelen/sporten beter zitten.

Februari 2022

 • Mei 1993 Met school (vijf dagen), ??
 • Juli 1996 Met (studie)vrienden (een week), Nusle (Pankrác)
 • Mei 2001 Met mijn moeder (een week), Nové Město
 • September 2008 Met mijn vriendin (vier dagen), Nové Město
 • Juni 2016 Met mijn jongste zoon (vijf dagen), Nové Město
 • Augustus 2018 Met mijn gezin (wel 1,5 uur)
 • November 2018 Alleen (vier dagen), Nové Město
 • Oktober 2019 Met mijn zus (vijf dagen), Nové Město
 • Juni 2020 Alleen (een week), Žižkov
 • Juni 2021 Alleen (twee weken), Vinohrady/Nusle/Nové Město
 • Oktober 2021 Alleen (acht dagen), Nové Město
 • December 2021 Alleen (vier dagen), Karlin