Vijf tips om drukte in Praag te vermijden

Gepubliceerd op 31 augustus 2022 om 13:42

"Praag is heel mooi, maar veel te druk." Dat lees of hoor ik vaak als feedback van mensen als ze in Praag zijn geweest. Zoals in veel mooie (hoofd)steden is dat eerder regel dan uitzondering. Als het in Praag rustig zou zijn, dan was er iets aan de hand, zoals de afgelopen twee jaar door corona. Voor het historische centrum, dat draait op toerisme, is dat een ramp. Verliefd op Praag geeft je vijf tips om de drukte in Praag te omzeilen.

Het is niet altijd druk op het Oude Stadsplein

Jaarlijks bezoeken meer dan twintig miljoen mensen Praag. Dat zijn de buitenlandse en de Tsjechische toeristen bij elkaar opgeteld. Dat het ieder moment van het jaar druk is in Praag, dat is een feit. De enige echte oplossing om die drukte te ontlopen zou zijn om niet naar Praag te gaan. Maar daar is Praag te mooi voor.

Voordat je de vijf tips van me krijgt, geef ik je inzicht in het type toerist dat Praag bezoekt. Ik schrijf het met een knipoog, het is ZWAAR OVERDREVEN, dus voel je niet aangevallen....ook niet als je wèl van trdelnik houdt.

Mijn vermoeden is dat alleen de type 2 toeristen nog verder lezen. OK, daar gaan we dan...

ZWAAR OVERDREVEN

Type 1: De "massa is kassa"-toeristen.

Interesseren zich eigenlijk niet voor waar ze zijn en weten vaak ook niet waar ze zijn. Praag...de hoofdstad van Hongarije, Slovenië, Slowakije? Geen idee.

Gaan erheen om lol te trappen (de beruchte Britse stag-parties), op een E-step te rijden, te zuipen en verder boeit de stad niet. Eet het liefst bij KFC, Mc Donalds of Burger King. Als het maar niet Tsjechisch is, want dat kennen ze niet. Ze ploffen neer bij het eerste het beste terras tussen de andere toeristen, ook al betaal je daar het dubbele...onder hun motto's: het is tenslotte vakantie en geld moet rollen.

Halen hun koffie bij de Starbucks, eten een Hongaarse trdelnik (denken dat het typisch Tsjechisch is, want dat staat op het bordje) en denken dat Russische bontmutsen en matruschka's typische Praagse souvenirs zijn.

Deze toeristen hebben de overhand in de historische binnenstad en het (veelal kitscherige) toerisme is afgestemd op deze groep. 

Engelse "Massa is kassa" toeristen vieren hun stag party (nu nog nuchter)

Type 2: De cultuursnuivers

Interesseren zich voor de Tsjechische cultuur, de architectuur, verdiepen zich in de stad en willen de lokale sfeer proeven. Zoeken de leuke Tsjechische restaurants, drinken een biertje in een pivnice of pivovar en willen meer zien dan de Praagse Burcht, de Karelsbrug en de Astronomische Klok. Zij zijn dan ook te vinden in andere wijken, zoals Holešovice, Vinohrady, Karlín of Smíchov, waar ze zien dat er vrijwel geen trdelnik wordt verkocht en waar ze lunchen tussen de Tsjechen.

Als je tot deze groep behoort, dan behoor je tot de minderheid van de Praagse toeristen. Cultuursnuivers kijken vaak omhoog om de geveltjes te bewonderen, spreken een paar woorden Tsjechisch en weten de verborgen pareltjes te vinden.

De cultuursnuivers 's ochtends vroeg op de Karelsbrug

De toeristische route is de Gouden Mijl

Even voor de duidelijkheid...beide toeristen zijn welkom in Praag.

Sterker nog...er wordt meer verdiend aan de type 1 toerist. Die zijn namelijk dol op tourist traps. Deze bevinden zich voornamelijk op de toeristische route van de Gouden Mijl. Dat is de route van de Kruittoren naar de Praagse Burcht, via het Oude Stadsplein en de Karelsbrug, en ook weer terug. Op deze route vind je de souvenirwinkeltjes met  kitscherige prullaria, cannabisshops, trdelnik-zaakjes, thaise massage salons en te dure restaurants, etc.

Van alle toeristen in Praag bevindt zich ongeveer veertig procent ergens op de route van de Gouden Mijl. Ieder moment van de dag, iedere dag van de week. Dertig procent zit in een restaurant, kroeg of ander tentje en de overige toeristen zijn verspreid over de rest van de stad.

Voor de cultuursnuivers volgen nu vijf tips om de "massa is kassa"-toerist en dus de drukte te vermijden.

Dit is de route die 70 procent van de toeristen volgt.

Bekijk alvast de video van een Praagse gids....of lees verder.

1. Wijk af van de toeristische route

Wanneer je merkt dat je in een stroom van toeristen bent beland, ga dan een zijstraatje in. Het is direct een stuk rustiger. Vrijwel ieder straatje of steegje in Praag is mooi en je komt echt wel op je eindbestemming aan. Bewust verdwalen is een van de leukste bezigheden in de stad.

De Karelsbrug is de drukste brug van Praag, dus neem bijvoorbeeld de Manes-brug of de Legioenbrug om van de ene kant naar de andere kant van Praag te lopen.

De Most Legii (Legioenbrug) is een stuk rustiger dan de Karelsbrug.

2. Voor elf uur 's ochtends is het rustig op de Gouden Mijl, de toeristische route

Toeristen lijken graag uit te slapen, lang te ontbijten en het centrum komt na elf uur een beetje tot leven. Voor die tijd zie je de cultuursnuivers en de fotografen, die hun wekker hebben gezet om in alle rust te genieten van de Astronomische Klok, de Karelsbrug en de Praagse Burcht.

Daarna komt de "massa is kassa"-toerist de stad in op zoek naar vermaak, kitscherige souvenirs, Mc Donalds, Starbucks en trdelnik in de straatjes van Karlova en Mostecka. Zij wijken gelukkig nauwelijks af van de toeristische route. 

De cultuursnuiver gaat na elf uur het best op zoek naar een van de honderden verborgen pareltjes...gegarandeerd rustig.

Half negen 's ochtends en vrijwel niemand op het Oude Stadsplein

3. Vermijd het historische centrum in het weekend, met name op zaterdag

Op zaterdag zijn de meeste Tsjechen vrij en plannen dan hun dagje Praag. Samen met de buitenlandse toeristen wordt het dan dubbel zo druk op en rondom de toeristische route.

Houd je van rust, bezoek dan op zaterdag bijvoorbeeld een van de vele parken in Praag: Stromovka de Havlicek Tuinen, het Letna-park of beklim de Petrin-heuvel. 

Alle parken zijn een bezoek meer dan waard.

Drukte richting de Karelsbrug en dat in februari

4. Ga naar Vysehrad, Novy Svet, het Brevnov-klooster of de wijkjes buiten het centrum

De gemiddelde toerist - inmiddels ken ik die een beetje - denkt dat alle bezienswaardigheden van Praag in de historische binnenstad liggen en zegt het na twee á drie dagen wel gezien te hebben. Praag is met vijfhonderd vierkante kilometer ruim twee keer zo groot als Amsterdam en herbergt minstens zoveel bezienswaardigheden in de andere delen van de stad. Mijn ervaring is dat je minimaal tien dagen nodig hebt om ze allemaal te bezoeken. Dat zijn twee á drie citytrips.

Als je ook maar even verder loopt dan de toeristische route, dan is het al een oase van rust en de schoonheid van de verborgen pareltjes doen niet onder voor hun bekendere evenknieën. 

Novy svet, het romantische "dorpje" binnen Praag, ligt op nog geen vijfhonderd meter van de Praagse Burcht en toch kom je er bijna niemand tegen.

Hetzelfde geldt voor de Hoge Burcht (Vysehrad), op drie kilometer van de Astronomische Klok. Hier zul je geen kitscherige winkeltjes vinden, maar een schitterende begraafplaats, een kerk, gelegen in een mooi park.

Iets verder ligt het Brevnov-klooster, op 3,5 kilometer van de Praagse Burcht. De tram brengt je daar in een half uurtje. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Troja, Divoka Sarka, Vršovice, Folimanka, Nusle....

"Massa is kassa"-toeristen kom je buiten het centrum nauwelijks tegen bij gebrek aan culturele interesse, fastfoodketens, thaise massagesalons en trdelnik.

Novy Svet, het romantische "dorpje" in Praag is altijd rustig.

De begraafplaats van Vysehrad met erachter de Petrus en Pauluskerk

Het Brevnov klooster, waar je een prima biertje kunt drinken

5. Bezoek de Praagse Burcht tussen 06.00-09.00 of tussen 17.00-22.00 uur

Als je de Praagse Burcht voor jezelf wilt hebben, kom dan 's ochtends vroeg of na 17.00 uur naar dit schitterende complex. De Sint Vituskathedraal en de winkeltjes Gouden Straatje mogen dan gesloten zijn, toch is het de moeite waard om er doorheen te lopen. De "massa is kassa" toerist ligt dan nog op bed of zit (nog) in de kroeg.

Het Gouden straatje

De Sint Vituskathedraal

Dit is het topje van de ijsberg. Er zijn meer tips te bedenken, maar met deze vijf tips komt de cultuursnuiver een heel eind.

En ben jij een "massa is kassa"-toerist dan volgen nog snel een paar tips om veel geld uit te kunnen geven: stap op de hop-on-hop-off bus, doe een kroegentocht, ga naar de Ice Pub, eet trdelnik en maak daar zeker een selfie van voor op instagram, drink een drankje op het Oude Stadsplein en wissel je geld op straat.

O, en koop een souvenir voor thuis in een van de TL-verlichte zaakjes. Ze zullen in Praag blij met je zijn.

 

Veel plezier in Praag

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
7 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.