De Pestzuil op Malostranské náměstí

Gepubliceerd op 30 november 2022 om 14:25

De pestzuil op Malostranské náměstí is een barokke zuil van de heilige Drie-eenheid. In veel Tsjechische, Slowaakse en Oostenrijkse steden kom je deze pestzuilen tegen. In Praag loop je erlangs wanneer je van Mostecká richting de Praagse Burcht wandelt.

Waarom een pestzuil?

Tijdens een van de laatste pestepidemieën (1713-1715) van de Tsjechische landen werd Praag in 1713 zwaar getroffen. Volgens officiële gegevens kwam meer dan een kwart van de bevolking - dertienduizend mensen - om. Daarna begon men in grote steden primitieve riolen aan te leggen ​​en werd de pest door verbeterde hygiëne in West- en Midden-Europa volledig onderdrukt.

In de 18e eeuw was Tsjechië nog onderdeel van het Habsburgse Rijk en daarmee officieel een katholieke staat. De katholieke pestzuil staat vlakbij de Sint Nicolaaskerk en werd in 1715 vervaardigd uit dankbaarheid voor het verdwijnen van de pest uit Praag. 

Wie hebben er meegewerkt?

Het architectonisch ontwerp is afkomstig van G. B. Alliprandi, een bekende Italiaanse architect die werkzaam was in Bohemen. De sculpturale decoratie werd gedaan door Jan O. Mayer, die met drie standbeelden goed vertegenwoordigd is op de Karelsbrug, en Ferdinand Geiger.

Na de grote hongersnood van 1772 werden de engeltjes en vazen ​​uit het atelier van František Ignác Platzer toegevoegd.

De pestzuil op Malostranske Namesti

Kenmerken van de pestzuil

Voordat je naar de Praagse Burcht loopt of naar de Karelsbrug, blijf even staan bij de zuil en let op de details.

De twintig meter hoge zuil is gemaakt van zandsteen, de voorvlakken zijn ingelegd met marmer. De kolom wordt bekroond door een driezijdige obelisk met bovenaan het symbool van het Oog van God en een voorstelling van de Heilige Drie-eenheid: een beeld van Christus, God en de Heilige Geest in de vorm van een duif in het midden van de obelisk.

Eronder zie je een beeld van de Heilige Maagd Maria, omgeven door Tsjechische patroonheiligen: Sint Adalbert van Praag, Jan van NepomukSt Procopius, Sint Ludmilla en haar kleinzoon Sint Wenceslas. Het onderste deel bestaat uit een hoge voetstuk met marmeren inscriptieplaten, een altaartafel en drie fonteinen met de namen fons vitae, fons gratiae en fons salutis - de Bron van Leven, Genade en Verlossing. 

Water spuit uit de bekken van de leeuwenkoppen naar beneden in de reservoirs. 

De zuil staat op een lage getrapte voet begrensd door een balustrade met engeltjes en vazen. De gehele zuil is omgeven door stenen bolders met kettingen.

Helaas is deze kant van het Malostranske namesti tevens een parkeerplaats, anders zou de zuil een opvallendere verschijning zijn dan nu het geval is.

Een van de engeltjes

De Drie-eenheid, de Heilige Maagd Maria en enkele patroonheiligen

Water spuit uit de bekken van de leeuwen

En nog een videootje van de drie fonteintjes

Nu je dit weet kun je met een gerust hart verder lopen of een biertje drinken bij U Mecenase. Je bent in de buurt.

Andere mogelijkheden in de omgeving:

  • De Karelsbrug ligt op 400 meter, dan kan je de drie beelden van Jan O. Mayer checken
  • De Sint Nicolaaskerk bezoeken
  • De klokkentoren van de Sint Nicolaaskerk bezoeken
  • Bekijk de 27 paaltjes aan de andere kant van het plein. Weet jij waarom er 27 staan en waarom op deze plek? Ergens op mijn website staat de uitleg...

De drie beelden van Jan O Mayer op de Karelsbrug

De verrezen Christus tussen Cosmas en Damianus

St. Antonius van Padua

St. Antonius van Padua

27 paaltjes die verwijzen naar...

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
4 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.