Praag in de winter

Gepubliceerd op 17 november 2022 om 16:10

Een stedentrip Praag in de winter lijkt misschien niet ideaal, maar er zitten meer (romantische) voordelen aan dan je denkt. Verliefd op Praag zet ze voor je op een rijtje. Als bonus krijg je enkele "meeneem"-tips. Doe een dekentje om, warme sokken aan en warm je handen aan een hot choco. Laat de verwarming uit, dat bespaart je tientallen euro's, die je in Praag kunt uitgeven.

Jeroen van Verliefd op Praag gaat regelmatig naar Praag. December 2021 en februari 2022 waren de eerste wintertripjes ooit die kant op. Met enige bedenkingen ben ik vertrokken. Is het niet vreselijk slecht weer, te koud, te nat, te grauw....

Conclusie: ik ga (bijna) liever in de winter dan in de zomer.

Het weer in Praag in de winter

De winters in Praag zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de -5 en +5 graden Celsius, met uitschieters naar boven en beneden. De wintermaanden zijn relatief droog, er staat weinig wind en als het zonnetje schijnt is het erg aangenaam. Zonder zon oogt Praag wat grauwer.

De kans op sneeuw ligt iets hoger dan in Nederland en in februari 2021 kon er zelfs geskied worden op de Petrin heuvel.

Foto: www.vosak.eu, skien op de Petrin heuvel 2021

In december komt de zon rond 8.00 uur op en gaat om 16.00 uur weer onder. Vanaf januari neemt de daglengte dagelijks ongeveer twee minuten toe. In maart duurt de dag twaalf uur, tegenover 8 uur in december. Blablabla.

 

Wat zijn de voordelen van de winter?

1. Praag is nog romantischer in het donker dan overdag 

Overdag is Praag wonderschoon. 's Avonds verandert Praag in een levensecht sprookje. Zelfs als het gehuld is in duisternis, weet Praag er nog steeds indrukwekkend en majestueus uit te zien. In de wintermaanden hoef je gelukkig niet zo lang te wachten op deze romantiek. Het wordt al tussen vier en zes uur donker en kun je extra lang genieten van de sfeer.

De Karelsbrug, de Praagse Burcht, het Oude Stadsplein en het Wenceslasplein. Dit zijn slechts enkele plekken, die zo mooi verlicht zijn, dat een avondwandeling er totaal anders voelt dan overdag. 

Uitzicht op de verlichte stad vanaf de Praagse Burcht

Tips voor romantische avonden:

 • Bezoek de Praagse Burcht na 18.00 uur, als alle andere toeristen richting restaurant gaan en de bezienswaardigheden gesloten zijn. Wanneer je oog in oog komt te staan met de verlichte Sint Vituskathedraal, overmeestert een overweldigend gevoel je en doet je beseffen dat jij slechts een radartje bent in het geheel.
 • Het Gouden Straatje wordt extra mysterieus, als je de enige bent in dit sprookjesachtige steegje.
 • Loop 's ochtends om 7.00 uur over de Karelsbrug zonder de mensenmassa.
 • Bezoek Novy Svet met je partner voor een drankje bij het romantische U Raka.
 • Maak een avondwandeling langs de Moldau
 • Vanuit de Petrin heuvel heb je schitterend uitzicht over de gehele stad

Novy Svet, altijd rustig en romantisch

2. Het is rustiger in Praag

Het aantal toeristen dat Praag in de wintermaanden bezoekt ligt veel lager dan in de andere seizoenen. Zo heb je de stad sneller voor jezelf.

Zeker wanneer je (samen) in het donker op pad gaat. 

De Karelsbrug met slechts enkele wandelaars

3. Voor wandelaars ideale omstandigheden: het is niet warm

Dit klinkt misschien als een gek voordeel, maar voor de wandelaars onder ons is het een prettige bijkomstigheid. In de zomer, maar ook in de lente en de herfst, kan de temperatuur flink oplopen en heb je al snel teveel aan. 

In de winter kun je dik gekleed de steile paden van Praag beklimmen, zonder bezweet te raken of een laagje uit te hoeven doen. Bovendien vinden andere, minder sportieve toeristen het wel koud en zij gaan binnen zitten.

Zo heb je de stad iets meer voor jezelf.

4. Vluchten en hotels/appartementen zijn goedkoper dan in het hoogseizoen

Een niet onbelangrijk voordeel is dat een vlucht en een accommodatie tot wel 50% goedkoper is dan in het hoogseizoen. Dit behoeft verder weinig uitleg. Zorg er voor dat je tijdig boekt, want prijzen stijgen naarmate je gewenste vertrekdatum dichterbij komt.

5. De kerstmarkten, de mooiste van Europa

Op het Oude Stadsplein, Náměstí Republiky, Wenceslasplein en Náměstí Míru vind je de mooiste kerstmarkten van Praag. Ook op andere plekken zal de kerstsfeer overheersen met mooie kerstbomen, kerstverlichting en af en toe een muzikaal optreden.

Van 26 november tot en met 6 januari kun je genieten van de geur dennennaalden, glühwein, worst en andere versnaperingen van de versierde kraampjes. 

De kerstmarkten zijn van 10.00 - 22.00 uur geopend.

Het mooi versierde Wenceslasplein

6. Beter uitzicht

De blaadjes van de bomen, die in de andere seizoenen je uitzicht beperken, zijn 's winters zo goed als weg. Zo kun je op nog meer hoger gelegen plekken genieten van een kilometers ver uitzicht. Voor meer mooie uitzichten:

Mooiste uitzichten

Alleen de takken blokkeren je uitzicht een beetje

7. Enkele meeneemtips

Wat neem je mee naar Praag in de winter. Check voordat je gaat nog even het weer, want bij een zachte winter hoef je je niet warm te kleden:

 • winterjas (handschoenen, muts en shawl)
 • warme sokken
 • paraplu
 • warme (wandel)schoenen, bij nat weer worden de kasseien glad
 • zonnebril voor de laag staande zon
 • je bent waarschijnlijk meer buiten dan gemiddeld, dus een (gezichts)crème tegen een schrale huid kan geen kwaad

Verliefd op Praag en winter

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

richard
een jaar geleden

Helemaal eens. En de wintertijd is voor mij ook museumtijd. Keuze-stress, terras of museum, heb je in de winter in ieder geval niet.